Sekretny przepis na soczyste, pikantne udka z kurczaka. Spróbuj idealnego dania na rodzinny obiad

Sekretny przepis na soczyste, pikantne udka z kurczaka. Spróbuj idealnego dania na rodzinny obiad

Dodano: 
Kawałki kurczaka
Kawałki kurczaka Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Drób to tanie i smaczne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Zapraszam po sprawdzony przepis na bardzo soczyste, pikantne udka z kurczaka. Danie idealne na rodzinny obiad.

Uwielbiamy pieczone kawałki kurczaka z dodatkiem papryczki chili, słodkich pomidorów, cebuli i czosnku. Upieczone razem z mięsem warzywa zamieniam w aromatyczny sos.

Jak zrobić pieczone kawałki kurczaka?

Pieczone kawałki kurczaka to danie idealne na sycący obiad lub kolację. Potrawę przygotowuję z udźca kurczaka bez skóry i kości, ale nadadzą się także podudzia oraz ćwiartki, które można podzielić na mniejsze kawałki lub upiec w całości. Mięso marynuję w oleju z aromatycznymi przyprawami, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję warzywa i wstawiam do piekarnika (możesz również upiec mięso w rękawie foliowym). Po około 1 godzinie pieczenia mam gotowy pyszny obiad i pozostaje mi jedynie zrobić sos oraz wybrać, z jakimi dodatkami podam soczyste, pikantne mięso. Pieczone kawałki kurczaka wyśmienicie smakują z kolorowym, białym i brązowym ryżem oraz gotowanymi i pieczonymi ziemniakami.

Pieczone kawałki kurczaka to danie, które świetnie smakuje od razu po przygotowaniu oraz na drugi dzień, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często rozdrabniam oddzielone od kości mięso i podaję jako dodatek do pieczywa, tortilli, a także makaronowych, ziemniaczanych i ryżowych zapiekanek.

Porada: możesz mięso przed wstawieniem do piekarnika obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, dzięki czemu będzie miało jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

Przepis: Pieczone udka z kurczaka

Genialny sposób na pyszne mięso na ostro do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
423 w każdej porcji

Składniki

  • 8 udek z kurczaka bez kości i skóry

Na marynatę:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku kolorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 6 małych pomidorów
  • 2 świeże papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsa i dodatkówKawałki kurczaka umyj, osusz i przełóż do dużej miski. Pomidory i papryczki chili umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek jedynie obierz.
  2. MarynowanieDodaj do mięsa olej oraz pieprz ziołowy, słodką paprykę, wędzoną paprykę, kolorowy czosnek i mielony kminek. Dokładnie obtocz mięso w oleju z przyprawami, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Przygotowanie do pieczeniaUłóż kawałki mięsa w naczyniu żaroodpornym, posmaruj resztkami marynaty i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj pomidory, papryczki chili, cebulę oraz czosnek i lekko wymieszaj.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz mięso 1 godzinę lub do miękkości. Porada: w czasie pieczenia możesz przewrócić mięso na drugą stronę.
  5. Przygotowanie sosuGotowe mięso wyjmij z naczynia żaroodpornego i przełóż na półmisek. Upieczone warzywa i sos własny zblenduj (możesz zmniejszyć ilość papryczki) na jednolitą masę oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczone kawałki kurczaka podaję polane aromatycznym sosem pomidorowo-paprykowym. Możesz udekorować porcje potrawy np. natką pietruszki, cebulką dymką lub szczypiorkiem.

Wskazówka: smak pieczonych kawałków kurczaka możesz dowolnie modyfikować, przyprawiając mięso zgodnie z własnymi preferencjami np. ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka. Możesz również dorzucić do naczynia żaroodpornego inne warzywa, które podasz jako ciepły dodatek do obiadu np. pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię oraz podzielony na różyczki brokuł. Miękkie warzywa najlepiej dołożyć dopiero pod koniec pieczenia, dzięki czemu zachowają odpowiednią konsystencję i smak.

Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sos
Czytaj też:
Polędwiczka w tym aromatycznym sosie smakuje jak marzenie. Lepszej nie zamówisz w restauracji