Polędwiczka wieprzowa potrafi smakować znakomicie. Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. Tu ważny jest nie tylko dobór dodatków, ale też odpowiednia obróbka termiczna. To, czego z pewnością to delikatne mięso nie lubi, to zbyt długie pieczenie czy smażenie. Wtedy bowiem staje się twarde i suche. Jeśli więc będziesz przestrzegać zalecanego czasu pieczenia, potrawa powinna wyjść niczym z restauracji.
Czy trzeba marynować polędwiczkę wieprzową?
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie musi kruszeć pod wpływem marynaty. Oczywiście zamarynowanie temu mięsu nie zaszkodzi, ba nawet poprawi jego smak i aromat. Warto więc odpowiednio przyprawić polędwiczkę i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Dłuższe marynowanie nie jest konieczne, ale mięso spokojnie może poleżeć w przyprawach nawet dobę.
Jak przygotować polędwiczkę wieprzową z sosem grzybowym?
Polędwiczkę w sumie przyrządzam oddzielnie, podobnie jak sos. Całość tylko razem podaję. Polędwiczka najpierw jest obsmażana, a potem pieczona. Sos zaś robię z suszonych grzybów, które najpierw namaczam, a potem przesmażam z cebulą i duszę z dodatkami. To delikatne mięso wieprzowe doskonale komponuje się z aromatycznym, grzybowym sosem.
Przepis: Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym
Pieczona polędwiczka wieprzowa podana z sosem z suszonych grzybów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
- sól, pieprz
Na sos:
- 30 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPolędwiczkę oczyść z błon i tłuszczu, opłucz, osusz. Natrzyj mięso solą, pieprzem, tymiankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Skrop oliwą z oliwek. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
- Przygotowanie sosuSuszone grzyby opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, odcedź je zachowując wodę. Grzyby posiekaj, podobnie jak cebulę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj posiekane grzyby i smaż 2-3 minuty. Dodaj wodę z namaczania grzybów (ok. 1,5 szklanki) i gotuj całość ok. 30 minut na małym ogniu. Do sosu dodaj śmietankę, trochę soli i pieprzu. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje. Możesz go też zagęścić odrobiną mąki, rozmieszanej z zimną wodą i całość zagotować.
- Smażenie i pieczenie polędwiczkiPolędwiczkę ociepl do temperatury pokojowej. Obsmaż ją na rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut.
- Serwowanie daniaWyjmij polędwiczkę z piekarnika, odstaw na 5 minut, aby „odpoczęła”. Pokrój ją w plastry. Podawaj z gorącym sosem grzybowym.
Z czym podać pieczoną polędwiczkę wieprzową?
Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym doskonale będzie smakować podana z ziemniakami lub kluskami. Ziemniaki mogą być gotowane, chociaż ja wolę pieczone, bo są smaczniejsze i bardziej eleganckie. Jeśli zaś chodzi o kluski, dobrze tu sprawdzą się kluski śląskie lub kopytka. Danie to można też podać z kaszą lub ryżem. Do potrawy warto podać gotowane warzywa, np. brokuł czy zieloną sałatę z dodatkami.
Czytaj też:
Soczystą polędwicę piekę z warzywami. Zrób bez wysiłku ten idealny obiad dla rodzinyCzytaj też:
Pieczona szynka to jeden z lepszych pomysłów na świąteczny obiad. Robi się ją łatwo i szybko