Większość osób mielone mięso przeznacza na kotlety. Owszem są smaczne, ale jako danie smażone, pozostawia wiele do życzenia. Kotlety są bowiem ciężkostrawne i o wiele bardziej kaloryczne, niż potrawy gotowane czy duszone. Dlatego tym razem postanowiłam przerobić mięso mielone na pulpety, których wcale nie trzeba smażyć. Wystarczy włożyć je do sosu i je ugotować.
Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?
Na kotlety mielone najlepsze jest nieco tłuściejsze mięso. Zwykle zaleca się łopatkę czy karkówkę wieprzową, z których kotlety wychodzą soczyste. Tego ograniczenia nie ma w przypadku pulpetów. Można je zrobić z chudego, delikatnego mięsa, bo i tak będą soczyste, dzięki duszeniu w sosie. Można więc sięgnąć po mielone mięso drobiowe, np. z kurczaka czy indyka. Dzięki temu powstanie niskokaloryczne, delikatne danie.
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Masę na pulpety przygotowuje się podobnie, jak na mielone kotlety. Różnica pojawia się później. Kulki mięsne zamiast bowiem panierować i smażyć, wkłada się do gorącego sosu i gotuje. Wcześniej można je jedynie obtoczyć w mące, dzięki czemu kulki będą się lepiej trzymały, a sos stanie się gęściejszy.
Przepis: Pulpety z zieleniną w pomidorowym sosie
Drobiowe pulpety z dodatkiem zieleniny duszone w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa np. drobiowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Na sos:
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsnej masyMięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wsyp też trochę soli, pieprzu i mielonej papryki. Dokładnie wyrób masę.
- Przygotowanie sosuW rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj bulion, przecier pomidorowy i posiekany czosnek. Gotuj całość 10 minut, dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem.
- Formowanie pulpetówZ mięsnej masy formuj nieduże kulki. Każdą obtocz w mące i włóż do gorącego, gotującego się na małym ogniu sosu. Całość gotuj ok. 20 minut na niedużym ogniu. Dopraw do smaku.
W jakim sosie można ugotować pulpety?
Pulpety gotuję zwykle w sosie pomidorowym, który ma wyrazisty smak i niewiele kalorii. Jeśli jednak nie przepadacie za smakiem pomidorów, pulpety możecie ugotować w białym sosie, który powstaje z jasnej zasmażki, mleka i bulionu. Można go wzbogacić np. posiekanym koperkiem, dzięki czemu zyska apetyczny wygląd i orzeźwiający smak. Do sosu warto też dodać trochę musztardy czy chrzanu, co zaostrzy smak potrawy.
Czytaj też:
Ulubione kotlety mielone mojej rodziny. Sekretem jest zdrowy dodatek, który podkręca smakCzytaj też:
Do mięsnej masy wsypuję 3 łyżki zdrowego dodatku. Kotlety wychodzą zwarte i soczyste