Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sos

Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sos

Dodano: 
Pulpety z mielonego mięsa
Pulpety z mielonego mięsa Źródło: Shutterstock / New Africa
Z mielonego mięsa można szybko przygotować kilka dań obiadowych. Ja tym razem postawiłam na pulpety, które robi się szybko i są lekkie dla żołądka. Nie są bowiem smażone, a jedynie duszone w pysznym sosie.

Większość osób mielone mięso przeznacza na kotlety. Owszem są smaczne, ale jako danie smażone, pozostawia wiele do życzenia. Kotlety są bowiem ciężkostrawne i o wiele bardziej kaloryczne, niż potrawy gotowane czy duszone. Dlatego tym razem postanowiłam przerobić mięso mielone na pulpety, których wcale nie trzeba smażyć. Wystarczy włożyć je do sosu i je ugotować.

Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?

Na kotlety mielone najlepsze jest nieco tłuściejsze mięso. Zwykle zaleca się łopatkę czy karkówkę wieprzową, z których kotlety wychodzą soczyste. Tego ograniczenia nie ma w przypadku pulpetów. Można je zrobić z chudego, delikatnego mięsa, bo i tak będą soczyste, dzięki duszeniu w sosie. Można więc sięgnąć po mielone mięso drobiowe, np. z kurczaka czy indyka. Dzięki temu powstanie niskokaloryczne, delikatne danie.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Masę na pulpety przygotowuje się podobnie, jak na mielone kotlety. Różnica pojawia się później. Kulki mięsne zamiast bowiem panierować i smażyć, wkłada się do gorącego sosu i gotuje. Wcześniej można je jedynie obtoczyć w mące, dzięki czemu kulki będą się lepiej trzymały, a sos stanie się gęściejszy.

Przepis: Pulpety z zieleniną w pomidorowym sosie

Drobiowe pulpety z dodatkiem zieleniny duszone w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa np. drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsnej masyMięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wsyp też trochę soli, pieprzu i mielonej papryki. Dokładnie wyrób masę.
  2. Przygotowanie sosuW rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj bulion, przecier pomidorowy i posiekany czosnek. Gotuj całość 10 minut, dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem.
  3. Formowanie pulpetówZ mięsnej masy formuj nieduże kulki. Każdą obtocz w mące i włóż do gorącego, gotującego się na małym ogniu sosu. Całość gotuj ok. 20 minut na niedużym ogniu. Dopraw do smaku.

W jakim sosie można ugotować pulpety?

Pulpety gotuję zwykle w sosie pomidorowym, który ma wyrazisty smak i niewiele kalorii. Jeśli jednak nie przepadacie za smakiem pomidorów, pulpety możecie ugotować w białym sosie, który powstaje z jasnej zasmażki, mleka i bulionu. Można go wzbogacić np. posiekanym koperkiem, dzięki czemu zyska apetyczny wygląd i orzeźwiający smak. Do sosu warto też dodać trochę musztardy czy chrzanu, co zaostrzy smak potrawy.

Czytaj też:
Ulubione kotlety mielone mojej rodziny. Sekretem jest zdrowy dodatek, który podkręca smak
Czytaj też:
Do mięsnej masy wsypuję 3 łyżki zdrowego dodatku. Kotlety wychodzą zwarte i soczyste