Delikatne w smaku i sycące kotlety jajeczne to smak mojego dzieciństwa. Szybkie w przygotowaniu danie stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Jak zrobić kotlety z jajek?
Kotlety z jajek nie wymagają wiele pracy i zakupu drogich składników. Robię to danie z jajek od kur z wolnego wybiegu (przed włożeniem do wody ogrzewam jajka do temperatury pokojowej, żeby skorupka nie pękła w czasie gotowania), delikatnej cebuli czosnkowej, natki pietruszki i podstawowych przypraw. Cebulę bardzo drobno siekam i szklę na maśle. Możesz pominąć ten składnik, a także zastąpić zeszkloną cebulę drobno posiekaną cebulką dymką lub szczypiorkiem.
Moja rodzina najbardziej lubi kotlety z jajek doprawione solą oraz pieprzem ziołowym i białym, który ma bardzo wyrazisty smak. Możesz doprawić masę jajeczną wedle uznania np. czarnym lub kolorowym pieprzem oraz dodać więcej ziół. Bardzo dobrze ze smakiem jajek komponują się m.in. lubczyk, koperek i majeranek.
Ugotowane jajka drobniutko siekam i łączę z pozostałymi składnikami. „Spoiwem”, które sprawia, że kotlety nie rozpadają się podczas smażenia, jest surowe jajko. Porada: jeżeli nie chcesz tracić czasu na siekanie jajek, to możesz rozgnieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Przepis: Kotlety z jajek
To jeden ze smaczniejszych patentów na kotlety bez mięsa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 312 w każdej porcji
Składniki
- 9 średnich jajek
- 1 mała cebula czosnkowa
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki klarowanego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie jajek8 jajek ugotuj na twardo, a następnie przelej zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Przestygnięte jajka obierz i drobno posiekaj lub rozgnieć. Surowe jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
- Przygotowanie pozostałych składnikówCebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 2 łyżeczkach klarowanego masła (opcjonalnie oleju roślinnego do smażenia). Zeszkloną cebulę wystudź. Natkę pietruszki umyj, osusz, oddziel listki od łodyżek i drobno posiekaj.
- Zrobienie i formowanie masy jajecznejDo rozdrobnionych jajek na twardo dodaj surowe jajko, zeszkloną cebulę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą (opcjonalnie japońską panierkę panko, która sprawi, że kotlety z jajek wyjdą bardzo chrupiące) i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej pieprz ziołowy oraz sól i biały pieprz do smaku. Wymieszaj składniki i formuj niewielkie, okrągłe lub podłużne kotlety.
- SmażenieRozgrzej na patelni pozostałe klarowane masło. Smaż kotlety z jajek partiami, na średnim ogniu, do zrumienienia. Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać kotlety z jajek?
Kotlety z jajek podaję gorące. Na obiad serwuję je w klasyczny sposób, czyli z ziemniakami i surówką oraz aromatycznym sosem np. pieczarkowym, śmietanowym z kurkami i śmietanowym ze szpinakiem. Na kolację podaję chrupiące kotleciki jajeczne w lekko podgrzanych bułkach, z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowo-ketchupowego, sosu czosnkowego bądź sosu ziołowego.
Czytaj też:
Z makaronu i prostych składników robię ekspresowy obiad. Zapiekanka w 20 minut, a rodzina ją uwielbiaCzytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada