Moje kotlety z jajek to genialny sposób na tani, szybki i zdrowy obiad. Poznaj ich sekret

Moje kotlety z jajek to genialny sposób na tani, szybki i zdrowy obiad. Poznaj ich sekret

Dodano: 
Kotlety z jajek
Kotlety z jajek Źródło: Shutterstock / olganetfoto
Kotlety z jajek to danie kuchni polskiej, które jest gotowe raz-dwa i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Podaję je na obiad oraz jako zamiennik mięsnych burgerów.

Delikatne w smaku i sycące kotlety jajeczne to smak mojego dzieciństwa. Szybkie w przygotowaniu danie stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.

Jak zrobić kotlety z jajek?

Kotlety z jajek nie wymagają wiele pracy i zakupu drogich składników. Robię to danie z jajek od kur z wolnego wybiegu (przed włożeniem do wody ogrzewam jajka do temperatury pokojowej, żeby skorupka nie pękła w czasie gotowania), delikatnej cebuli czosnkowej, natki pietruszki i podstawowych przypraw. Cebulę bardzo drobno siekam i szklę na maśle. Możesz pominąć ten składnik, a także zastąpić zeszkloną cebulę drobno posiekaną cebulką dymką lub szczypiorkiem.

Moja rodzina najbardziej lubi kotlety z jajek doprawione solą oraz pieprzem ziołowym i białym, który ma bardzo wyrazisty smak. Możesz doprawić masę jajeczną wedle uznania np. czarnym lub kolorowym pieprzem oraz dodać więcej ziół. Bardzo dobrze ze smakiem jajek komponują się m.in. lubczyk, koperek i majeranek.

Ugotowane jajka drobniutko siekam i łączę z pozostałymi składnikami. „Spoiwem”, które sprawia, że kotlety nie rozpadają się podczas smażenia, jest surowe jajko. Porada: jeżeli nie chcesz tracić czasu na siekanie jajek, to możesz rozgnieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

Przepis: Kotlety z jajek

To jeden ze smaczniejszych patentów na kotlety bez mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

  • 9 średnich jajek
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie jajek8 jajek ugotuj na twardo, a następnie przelej zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Przestygnięte jajka obierz i drobno posiekaj lub rozgnieć. Surowe jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówCebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 2 łyżeczkach klarowanego masła (opcjonalnie oleju roślinnego do smażenia). Zeszkloną cebulę wystudź. Natkę pietruszki umyj, osusz, oddziel listki od łodyżek i drobno posiekaj.
  3. Zrobienie i formowanie masy jajecznejDo rozdrobnionych jajek na twardo dodaj surowe jajko, zeszkloną cebulę, natkę pietruszki oraz bułkę tartą (opcjonalnie japońską panierkę panko, która sprawi, że kotlety z jajek wyjdą bardzo chrupiące) i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej pieprz ziołowy oraz sól i biały pieprz do smaku. Wymieszaj składniki i formuj niewielkie, okrągłe lub podłużne kotlety.
  4. SmażenieRozgrzej na patelni pozostałe klarowane masło. Smaż kotlety z jajek partiami, na średnim ogniu, do zrumienienia. Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać kotlety z jajek?

Kotlety z jajek podaję gorące. Na obiad serwuję je w klasyczny sposób, czyli z ziemniakami i surówką oraz aromatycznym sosem np. pieczarkowym, śmietanowym z kurkami i śmietanowym ze szpinakiem. Na kolację podaję chrupiące kotleciki jajeczne w lekko podgrzanych bułkach, z dodatkiem świeżych warzyw i sosu majonezowo-ketchupowego, sosu czosnkowego bądź sosu ziołowego.

Czytaj też:
Z makaronu i prostych składników robię ekspresowy obiad. Zapiekanka w 20 minut, a rodzina ją uwielbia
Czytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada