Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada

Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada

Dodano: 
Nadziewane kluski ziemniaczane
Nadziewane kluski ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Dar1930
Po Sylwestrze i Nowym Roku w mojej lodówce zostało trochę gotowanych ziemniaków i bigosu. Bez wahania zamienię je w jedno pyszne danie, a mianowicie w nadziewane kluski. Moja rodzina je uwielbia, a przy okazji nic się nie marnuje.

Często trudno przewidzieć, ile jedzenia nam pójdzie na kolację czy obiad. By nie zabrakło, gotujemy więc z zapasem, a potem często zostajemy z resztkami potraw. Gdy jednak w mojej kuchni zostanie trochę gotowanych ziemniaków i bigosu, wszyscy się z tego cieszą. Ja, bo mam półprodukty na kolejny obiad, a moja rodzina, bo uwielbia te nadziewane kluski ziemniaczane.

Z jakich ziemniaków zrobić kluski?

Na kluski najlepsze są ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Wtedy ciasto jest zwarte i nie rozpada się w czasie gotowania. Oczywiście do rzadszych ziemniaków można dodać nieco więcej mąki, ale to powoduje, że ciasto robi się twardsze i mniej smaczne. Jeśli lubicie smak pyz ziemniaczanych, do gotowanych ziemniaków możecie też dodać trochę ziemniaków surowych, startych. Takie rozwiązanie z pewnością będzie idealne, gdy nie będziecie mieć wystarczającej ilości gotowanych ziemniaków. Starte na małych oczkach surowe ziemniaki należy dokładnie odcisnąć i połączyć z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami i pozostałymi dodatkami.

Jak zrobić kluski ziemniaczane nadziewane bigosem?

Ciasto na kluski ziemniaczane robi się podobnie, jak ciasto na kopytka. Możecie jednak dodać do niego nieco mąki ziemniaczanej, by ciasto było bardziej zwarte i nie rozpadało się w czasie gotowania. Jeśli nie macie pod ręką bigosu, możecie go zastąpić kiszoną kapustą ugotowaną np. z dodatkiem suszonych grzybów czy podsmażonych pieczarek.

Przepis: Kluski ziemniaczane z bigosem

Kluski z gotowanych ziemniaków nadziewane bigosem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • ok. 250 g bigosu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki przepuść przez praskę. Jeśli bigos jest dość rzadki, podgotuj go, by odparować z niego nadmiar płynu, wystudź.
  2. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoZiemniaki przełóż na stolnicę. Dodaj do nich jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
  3. Formowanie klusekZ ciasta odrywaj niewielkie porcje (wielkości moreli). Formuj z nich kulki, spłaszczaj je na dłoni. Na każdym krążku połóż trochę bigosu, dokładnie zlep brzegi, ponownie uformuj kulę.
  4. Gotowanie klusekW garnku zagotuj sporą ilość wody. Posól ją, włóż do niej kluski i gotuj je na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze 2 minuty. Kluski wyjmij na talerze, polej okrasą.

Z czym podać kluski ziemniaczane nadziewane bigosem?

Kluski ziemniaczane nadziewane bigosem warto podać z okrasą. Może nią być cebulka podsmażona na oleju albo cebula podsmażona z boczkiem wędzonym czy kiełbasą. Mięsny dodatek zwiększy pożywność dania i nada mu przyjemnego smaku.

Czytaj też:
Gotowe kluseczki smażę z prostymi dodatkami. To obiad na medal, który robię w 20 minut
Czytaj też:
Zamiast kopytek robię z ziemniaków chrupiące krokiety. Schodzą u mnie, jak świeże bułeczki