Zapiekanka makaronowa to najlepszy pomysł na ekspresowy, sycący obiad na jeden lub dwa dni, bo pyszne danie z piekarnika jest jeszcze lepsze, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Przepis możesz dowolnie modyfikować, wykorzystując resztki warzyw, mięs i wędlin.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i serem?
Szybką i sycącą zapiekankę robię z makaronem kokardki, ale możesz również użyć innego, grubego makaronu np. w kształcie świderków, rurek lub kolanek. Te rodzaje makaronów idealnie nadają się do zapiekanek, bo ugotowane al dente, zachowują sprężystość po upieczeniu i dobrze „zbierają” sos.
Gdy nastawię wodę na makaron, zabieram się za przygotowanie dodatków. Do zapiekanki dodaję niezbyt tłustą kiełbasę np. kiełbasę krakowską lub żywiecką, którą wcześniej kroję w małą kostkę i podsmażam, żeby wydobyć z wędliny więcej aromatu. Sos do zapiekanki przygotowuję ze śmietanki kremówki, cebuli i czosnku, których smak idealnie komponuje się z resztą składników. Dopełnienie dania stanowi ciągnący się ser. Możesz użyć dowolnego sera żółtego, który dobrze się topi lub pomieszać kilka rodzajów sera. Danie doprawiam podstawowymi przyprawami, które nie przytłaczają smaku poszczególnych składników.
Porada: kiełbasę możesz zastąpić inną wędliną np. pokrojoną w cienkie paseczki szynką, pokrojonym w kostkę chudym bekonem, pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka, a także podsmażonym mięsem mielonym.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą
Genialny patent na ekspresowe danie pełne smaku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 752 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu kokardki
- 400 g pieczarek
- 250 g kiełbasy
- 250 g żółtego sera
- 2 łyżki klarowanego masła
Na sos:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- listki bazylii
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuDo garnka wlej 4 litry wody i dodaj nieco soli. Ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
- Przygotowanie i smażenie dodatkówKiełbasę pokrój w małą kostkę. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym obsmaż z obu stron plasterki pieczarek. Smaż grzyby partiami, żeby ładnie się przyrumieniły. Obsmażone pieczarki przełóż do miseczki i podsmaż kiełbasę. W międzyczasie zetrzyj żółty ser na tarce o małych oczkach.
- Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu grzybów i kiełbasy zeszklij cebulę. Jeżeli na patelni pozostały przypalone resztki dodatków to zeszklij cebulę na świeżym tłuszczu. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Wlej na patelnię śmietankę i podgrzewaj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieNaczynie, w którym będziesz piec potrawę, wypełnij połową makaronu. Na makaron wyłóż 2/3 kiełbasy i pieczarek oraz dodaj połowę sera. Przykryj dodatki pozostałym makaronem, polej potrawę sosem oraz posyp wierzch zapiekanki resztą kiełbasy, pieczarek i sera.
- PieczenieWstaw naczynie z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 20 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
Jak podawać zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i serem?
Zapiekankę z powyższego przepisu podaję udekorowaną świeżą bazylią. Możesz również posypać danie natką pietruszki, oregano lub tymiankiem. Jeżeli przygotowuję zapiekankę makaronową na dwa dni, to odgrzewam ją na patelni. Podlewam potrawę odrobiną śmietanki kremówki, bulionu lub wody, żeby nadmiernie nie wyschła i delikatnie mieszam, żeby makaron się nie rozpadł.
Czytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajadaCzytaj też:
Weź pałki z kurczaka, ziemniaki i pieczarki. To prosty patent na tani obiad z piekarnika