Moja rodzina bardzo lubi barszcz ukraiński z dodatkiem wieprzowych żeberek, na których gotuję wywar mięsno-warzywny. Połączenie warzyw oraz soczystego mięsa pozwala nieskomplikowaną w przygotowaniu potrawą zastąpić dwudaniowy obiad i świetnie sprawdza się w chłodne dni.
Jak zrobić sycący barszcz ukraiński?
Zanim przystąpię do gotowania, mocno obsmażam żeberka na odrobinie oleju, a następnie podpiekam w piekarniku razem z warzywami i przyprawami. Możesz pominąć ten krok i ugotować wywar z surowego mięsa i surowych warzyw, ale mój zabieg sprawia, że barszcz ma wyjątkowo głęboki smak.
Do barszczu ukraińskiego dodaję wcześniej namoczoną i ugotowaną do miękkości białą fasolę, ale dobrze sprawdzi się też fasola z puszki. Do zupy dorzucam również podgotowane w osobnym garnku ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (np. ziemniaki sałatkowe). Takie ziemniaki nie rozpadają się, nawet jeżeli kilka razy podgrzewam danie, które zwykle gotuję na dwa, a czasami trzy dni, bo barszcz ukraiński to nie tylko pyszne danie obiadowe, ale też potrawa idealna na kolację.
Porada: możesz zrezygnować z dodawania do barszczu ukraińskiego pokrojonych w kostkę ziemniaków i podać zupę z ziemniakami tłuczonymi.
Przepis: Barszcz ukraiński
Ta sycąca zupa zachwyca smakiem.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 424 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 średnie buraki
- 350 g krojonych pomidorów
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli białej
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsa i warzywŻeberka umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki (co 1-2 kości). Warzywa korzeniowe obierz oraz umyj. Marchewki i pietruszkę przekrój na pół, a korzeń selera i buraki na ćwiartki. Seler naciowy umyj i osusz. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj.
- Smażenie mięsa, cebuli i czosnkuŻeberka obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Na tłuszczu po smażeniu żeberek (o ile się nie przypalił) zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż cebulę z czosnkiem do miseczki.
- PieczenieW dużym naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa i oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na warzywa wyłóż żeberka i również oprósz je solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z mięsem oraz warzywami. Piecz 30 minut.
- GotowanieCałą zawartość naczynia żaroodpornego przełóż do średniej wielkości garnka i zalej 4 litrami zimnej wody. Dodaj cebulę i czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna kminku (opcjonalnie). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz grzanie i gotuj na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw.
- Gotowanie ziemniakówGdy warzywa i mięso zaczną mięknąć, obierz, umyj i pokrój ziemniaki w kostkę. Zalej je gorącą wodą, dodaj nieco soli i ugotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź.
- Odcedzanie wywaruGdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedź wywar do średniego garnka. Wybierz z sitka lub durszlaka ugotowane żeberka oraz miękką marchew, pietruszkę, buraki i połowę selera. Gdy warzywa nieco ostygną, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do garnka z wywarem. Do garnka dodaj również żeberka.
- Dodanie ziemniaków, fasoli, pomidorówDodaj do garnka z przecedzonym wywarem i warzywami ugotowane ziemniaki, ugotowaną fasolę i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Gotowy barszcz ukraiński dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli barszcz wyjdzie słodkawy w smaku, to dodaj do niego nieco soku z cytryny, odrobinę octu jabłkowego lub zakwasu z buraków.
Jak podawać barszcz ukraiński?
Barszcz ukraiński podaję gorący. Na talerze nakładam porcję warzyw, zalewam je aromatycznym wywarem oraz dodaję żeberka. Porcje potrawy dekoruję natką pietruszki. Nie zabielam barszczu. Możesz na talerze dodać po łyżce kwaśnej śmietany lub polać zupę odrobiną słodkiej śmietanki.
Opcjonalne dodatki do barszczu ukraińskiego
Do zupy możesz również dodać posiekaną kapustę białą lub kapustę włoską, pokrojonego w półplasterki pora lub w kostkę kwaśne jabłko, a także skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Wyśmienicie smakuje również barszcz ukraiński w wersji wegańskiej na wywarze z pieczonych warzyw/tradycyjnym wywarze warzywnym, podawany ze świeżym pieczywem.
Czytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajadaCzytaj też:
Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medal