Szybkie przygotowanie ciast bez pieczenia wynika zwykle z wykorzystania półproduktów. Mogą to być herbatniki, biszkopty czy gotowe, słodkie masy. To efektowne ciasto przygotowałam z paluchów ptysiowych, które w wielu sklepach można kupić pakowane lub na wagę. Nadziałam je tylko aromatycznym dodatkiem, połączyłam prostym kremem i udekorowałam. W moim domu ten deser stał się prawdziwym hitem.
Czym nadziać paluchy ptysiowe?
Najważniejszym składnikiem tego ciasta bez pieczenia są paluchy ptysiowe. Charakteryzują się chrupkością i lekką strukturą wynikającą z faktu, że w środku są puste. Warto wykorzystać ten fakt i napełnić je smaczną masą. Może to być gotowy krem czekoladowy, krem budyniowy, masa kajmakowa albo konfitura owocowa. Warto zwrócić uwagę na fakt, by masa nie była zbyt słodka i nie przytłoczyła deseru. Jeśli zaś jest dość słodka, lepiej nie napełniać nią paluchów zbyt obficie. Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tu konfitura owocowa, np. z wiśni, malin, bo ma kwaskowy smak. Można też sięgnąć po prażone jabłka.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z paluchów ptysiowych?
Przygotowanie tego ciasta bez pieczenia zajmuje mi ok. 30 minut. Paluchy ptysiowe napełniam tylko podduszonymi, mrożonymi wiśniami, a potem przekładam je kremem. Całość układam w piramidkę, dzięki czemu ciasto ma oryginalny kształt. Kremem smaruję też boki deseru, tak by wyrównać powierzchnię. Całość dekoruję startą czekoladą i wstawiam na kilka godzin do lodówki. W tym czasie składniki deseru się przenikają i zamieniają się w smaczną całość.
Przepis: Ciasto z paluchów ptysiowych
Szybkie ciasto bez pieczenia z paluchów ptysiowych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 150 g długich paluchów ptysiowych
Nadzienie wiśniowe:
- ok. 300 g mrożonych wiśni
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
- 50–70 g startej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie wiśniWiśnie umieść w rondelku, skrop wodą, zagotuj. Dodaj cukier, podduś. Skrobię rozprowadź w odrobinie zimnej wody, wlej do wiśni, zagotuj, gotuj 2-3 minuty, aż całość zgęstnieje.
- Przygotowanie kremuW garnku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i wanilią. W pozostałych 100 ml roztrzep żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej mieszankę do gorącego mleka, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Ostudź (przykryj folią, by nie powstał kożuch). Utrzyj miękkie masło i po łyżce dodawaj wystudzony budyń — powstanie gładki krem.
- Składanie ciastaZ ptysiowych paluchów odkrój twarde końcówki. Ciastka napełnij wiśniami. Układaj je w piramidkę, przekładając kremem. Wierzch posmaruj resztą kremu, posyp startą czekoladą. Deser dobrze schłodź.
Jak udekorować ciasto bez pieczenia?
Moje ciasto bez pieczenia dekoruję zwykle startą lub drobno posiekaną czekoladą. Najlepiej sprawdzi się tu czekolada deserowa, która doskonale zbalansuje słodycz kremu. Deser możecie też posypać np. posiekanymi orzechami albo migdałami w płatkach. Wykończenie warto dopasować do smaku nadzienia w paluchach.
Czytaj też:
Zamiast mleka wlewam coś znacznie zdrowszego. To ciasto z gruszkami i kruszonką wychodzi obłędneCzytaj też:
Kruche krążki przekładam mleczną masą. To jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie robię
