Wytrawne naleśniki to pyszne danie na obiad oraz kolację. Wyśmienicie smakują zarówno w formie krokietów, jak i podgrzane na patelni oraz zapiekane w piekarniku. Naleśniki bez panierki są mniej kaloryczne.
Jak przygotować naleśniki z kurczakiem i pieczarkami?
Połączenie delikatnych w smaku naleśników z soczystym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto naleśnikowe robię z klasycznego przepisu. Pyszny farsz możesz również zawinąć w naleśniki pełnoziarniste oraz naleśniki bez mleka, jajek lub glutenu. Jeżeli przeraża cię perspektywa smażenia góry naleśników dla rodziny, to możesz zawinąć farsz w gotowe placki tortilli. Wówczas skrócisz czas przygotowania potrawy o połowę.
Nadzienie przygotowuję z piersi kurczaka, ale dobrze sprawdzi się również oddzielone od kości i skóry mięso z udźca. Do lekko podsmażonego mięsa dodaję aromatyczne przyprawy oraz pieczarki. Zanim przystąpię do nadziewania naleśników, odparowuję farsz z nadmiaru wody, którą puszczają grzyby.
Możesz usmażyć mięso tuż przed nadziewaniem placków, a także wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka. Farsz z mięsem, które było wcześniej poddane obróbce termicznej, robię na odwrót, czyli najpierw smażę grzyby i inne dodatki, a następnie dodaję rozdrobnione mięso, żeby jedynie lekko się podgrzało i przeszło aromatem pozostałych składników.
Porada: jeżeli lubisz bardziej zwarty farsz do naleśników, to polecam dodać 100-150 g żółtego sera, który „sklei” składniki i sprawi, że nadzienie będzie bardziej kremowe. Doskonale smakuje również farsz z pieczarek i kurczaka zagęszczony śmietanką kremówką 36%, gęstym jogurtem naturalnym, serkiem śmietankowym lub serkiem ricotta.
Przepis: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Naleśniki z sycącym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 545 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 400 g piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoJajka wbij do dużej miski i dodaj mleko oraz 1-2 szczypty soli. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, mieszając/miksując, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Porada: jeżeli chcesz zmniejszyć ilość używanego do smażenia naleśników tłuszczu, to dodaj do ciasta 1 łyżkę oleju i usmaż placki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Robienie farszuPrzygotowanie składników farszu Mięso oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki lub małą kostkę i oprósz ziołowym pieprzem, oregano oraz solą. Pieczarki oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane (opcjonalnie olej roślinny) i obsmaż mięso z każdej strony. Do lekko podsmażonego mięsa dodaj cebulę i czosnek. Smaż, na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dorzuć na patelnię pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż woda z grzybów odparuje. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Robienie naleśnikówMocno rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Wymieszaj ciasto naleśnikowe i odmierz porcję na cienki naleśnik (1 niepełna chochelka na średniej wielkości patelnię). Smaż każdy placek na natłuszczonej patelni, aż spód się przyrumieni, a następnie przewróć na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładaj na deskę lub odwrócony do góry dnem talerz. Na usmażone naleśniki nałóż farsz, zwiń ciasto w rulon i podgrzej danie na patelni. Każdą porcję udekoruj natką pietruszki.
Jak podawać naleśniki z kurczakiem?
Naleśniki z przepisu można podawać z zimnymi oraz ciepłymi sosami np. sosem czosnkowym, sosem pomidorowym lub sosem pieczarkowym. Zawsze warto udekorować je natką pietruszki lub inną zieleniną. Takie naleśniki najlepiej smakują podane na gorąco.