Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medal

Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medal

Dodano: 
Naleśniki z kurczakiem
Naleśniki z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Bystrov
Naleśniki to uniwersalne danie, które można podawać ze słodkim i słonym farszem. Dzisiaj proponuję wam wersję wytrawną – naleśniki z soczystym kurczakiem i pieczarkami.

Wytrawne naleśniki to pyszne danie na obiad oraz kolację. Wyśmienicie smakują zarówno w formie krokietów, jak i podgrzane na patelni oraz zapiekane w piekarniku. Naleśniki bez panierki są mniej kaloryczne.

Jak przygotować naleśniki z kurczakiem i pieczarkami?

Połączenie delikatnych w smaku naleśników z soczystym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto naleśnikowe robię z klasycznego przepisu. Pyszny farsz możesz również zawinąć w naleśniki pełnoziarniste oraz naleśniki bez mleka, jajek lub glutenu. Jeżeli przeraża cię perspektywa smażenia góry naleśników dla rodziny, to możesz zawinąć farsz w gotowe placki tortilli. Wówczas skrócisz czas przygotowania potrawy o połowę.

Nadzienie przygotowuję z piersi kurczaka, ale dobrze sprawdzi się również oddzielone od kości i skóry mięso z udźca. Do lekko podsmażonego mięsa dodaję aromatyczne przyprawy oraz pieczarki. Zanim przystąpię do nadziewania naleśników, odparowuję farsz z nadmiaru wody, którą puszczają grzyby.

Możesz usmażyć mięso tuż przed nadziewaniem placków, a także wykorzystać resztki pieczonego lub gotowanego kurczaka. Farsz z mięsem, które było wcześniej poddane obróbce termicznej, robię na odwrót, czyli najpierw smażę grzyby i inne dodatki, a następnie dodaję rozdrobnione mięso, żeby jedynie lekko się podgrzało i przeszło aromatem pozostałych składników.

Porada: jeżeli lubisz bardziej zwarty farsz do naleśników, to polecam dodać 100-150 g żółtego sera, który „sklei” składniki i sprawi, że nadzienie będzie bardziej kremowe. Doskonale smakuje również farsz z pieczarek i kurczaka zagęszczony śmietanką kremówką 36%, gęstym jogurtem naturalnym, serkiem śmietankowym lub serkiem ricotta.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Naleśniki z sycącym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
545 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Na farsz:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoJajka wbij do dużej miski i dodaj mleko oraz 1-2 szczypty soli. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, mieszając/miksując, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Gotowe ciasto naleśnikowe odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Porada: jeżeli chcesz zmniejszyć ilość używanego do smażenia naleśników tłuszczu, to dodaj do ciasta 1 łyżkę oleju i usmaż placki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
  2. Robienie farszuPrzygotowanie składników farszu Mięso oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki lub małą kostkę i oprósz ziołowym pieprzem, oregano oraz solą. Pieczarki oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane (opcjonalnie olej roślinny) i obsmaż mięso z każdej strony. Do lekko podsmażonego mięsa dodaj cebulę i czosnek. Smaż, na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dorzuć na patelnię pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż woda z grzybów odparuje. Gotowy farsz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Robienie naleśnikówMocno rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Wymieszaj ciasto naleśnikowe i odmierz porcję na cienki naleśnik (1 niepełna chochelka na średniej wielkości patelnię). Smaż każdy placek na natłuszczonej patelni, aż spód się przyrumieni, a następnie przewróć na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładaj na deskę lub odwrócony do góry dnem talerz. Na usmażone naleśniki nałóż farsz, zwiń ciasto w rulon i podgrzej danie na patelni. Każdą porcję udekoruj natką pietruszki.

Jak podawać naleśniki z kurczakiem?

Naleśniki z przepisu można podawać z zimnymi oraz ciepłymi sosami np. sosem czosnkowym, sosem pomidorowym lub sosem pieczarkowym. Zawsze warto udekorować je natką pietruszki lub inną zieleniną. Takie naleśniki najlepiej smakują podane na gorąco.

Źródło: smaki.pl