Otwieram puszkę i po chwili mam pyszną, wytrawną przekąskę. Nie muszę na nią czekać do lata

Otwieram puszkę i po chwili mam pyszną, wytrawną przekąskę. Nie muszę na nią czekać do lata

Dodano: 
Smażona kukurydza
Smażona kukurydza Źródło: Shutterstock / sasazawa
Szukacie pomysłu na szybką, smaczną przekąskę? Oto ciekawa propozycja, którą wymyśliłam ostatnio na poczekaniu. Spojrzałam na puszkę popularnego warzywa i pomyślałam, a może? I to był dobry pomysł, bo po 5 minutach na talerze trafiło coś pysznego.

Niektóre pomysły na potrawy są zadziwiająco proste i dają zaskakujące efekty. Tak właśnie było z tą przekąską, którą zrobiłam z warzywa z puszki. Rodzina miała ochotę na smaczną przekąskę, a w domu były dwie puszki kukurydzy. Postanowiłam podgrzać ją na patelni z prostymi dodatkami i wyszła przepyszna.

Jak przygotować kukurydzę do smażenia?

Kukurydza to warzywo charakterystyczne dla kuchni Ameryki Południowej. Tam też przyrządzają ją na wiele sposobów, m.in. na patelni. W ten sposób zwykle przyrządza się kukurydzę świeżą. Kolby warto wcześniej podgotować (5-7 minut), by nieco zmiękły. Gdy całość nieco przestygnie, ziarna należy ściąć nożem wzdłuż kolby. Do tej potrawy można też użyć kukurydzy z puszki. Tę wystarczy wcześniej dokładnie odsączyć z zalewy i ewentualnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Jak zrobić ekspresową przekąskę z kukurydzy?

Ekspresową przekąskę zrobiłam z kukurydzy z puszki. Wyszła na tyle smaczna, że już wiem, że nie trzeba czekać do lata na świeże kolby. Kukurydzę odsączyłam tylko dokładnie z zalewy, by nie pryskała w czasie smażenia. Potem wsypałam ją na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju. Całość przesmażyłam, często mieszając, aż kukurydza zrobiła się gorąca. Wtedy doprawiłam ją ostrą papryką, solą i pieprzem i położyłam na niej łyżkę masła. Taka prosta potrawa, a smakowała obłędnie. Dobrze, że zrobiłam ją z dwóch puszek.

Przepis: Kukurydza z patelni

Ekspresowa przekąska z kukurydzy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki masła
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. SmażenieKukurydzę dokładnie odsącz z zalewy. Na patelni rozgrzej olej, wsyp kukurydzę i smaż ją na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie gorąca i lekko zrumieniona.
  2. DoprawianieKukurydzę oprósz papryką, solą i pieprzem, wymieszaj. Na wierzchu połóż masło, lekko przemieszaj, od razu nakładaj na talerze.

Wskazówka: Dobrym pomysłem na doprawienie kukurydzy z patelni jest skropienie jej sokiem z limonki czy posypanie tartym parmezanem.

Czym warto wzbogacić przekąskę z kukurydzy?

By przekąska z kukurydzy wyszła jeszcze smaczniejsza, można ją podsmażyć z innymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się tu cebula, czosnek czy ostra papryczka. Do potrawy można też dodać pokruszony ser feta, pokrojone awokado, posiekaną kolendrę czy natkę pietruszki. Tak przyrządzoną kukurydzę można zjeść na przekąskę, podać jako dodatek do dania głównego.

Czytaj też:
Mąka, woda i 2 dodatki. Robię z nich chrupiącą przekąskę, która znika wprost z patelni
Czytaj też:
Weź pieczarki, żółty ser i gotowe ciasto. Przekąska pyszna, a tak prosta do zrobienia