Kanapki wieczorem to przeszłość. Teraz robię takie roladki, a jak coś zostanie, to mam na rano

Kanapki wieczorem to przeszłość. Teraz robię takie roladki, a jak coś zostanie, to mam na rano

Dodano: 
Roladki z łososiem i warzywami
Roladki z łososiem i warzywami Źródło: Shutterstock / Chatham172
Te roladki robię zawsze, gdy potrzebuję czegoś szybkiego i efektownego. Świeże warzywa, kremowe awokado i wędzony łosoś tworzą połączenie, które nigdy się nie nudzi.

Pomysł na te roladki przywiozłem z weekendowego wyjazdu nad morze, gdzie w małej knajpce podawano je jako przekąskę do kawy. Połączenie łososia, warzyw i kremowego awokado było tak lekkie, że od razu chciałem je odtworzyć w domu. Dziś robię je na kolację, a pokrojone na mniejsze kawałki świetnie sprawdzają się jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi.

Jak przygotować takie roladki?

Do roladek wybieraj tortille pszenne, miękkie i elastyczne, by łatwo się zwijały. Jeśli masz twardsze, podgrzej je chwilę na suchej patelni. Łososia można zastąpić tuńczykiem lub grillowanym kurczakiem, a serek śmietankowy gęstym jogurtem greckim, który dodatkowo nada lekko kwaskowego akcentu i sprawi, że farsz będzie bardziej orzeźwiający.

Warzywa warto dokładnie osuszyć, by placki nie nasiąkły. Awokado dopraw pieprzem cytrynowym, wtedy jego smak będzie wyraźniejszy i świeższy. Możesz też dodać garść kiełków lub listków rukoli dla ostrości i chrupkości, a całość skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek, by roladki były jeszcze pełniejsze w smaku.

Przepis: Roladki z tortilli z łososiem i warzywami

Lekka przekąska z placków tortilli, warzyw i wędzonego łososia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • liście sałaty
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz awokado, usuń pestkę i rozgnieć z sokiem z cytryny. Pomidora i ogórka pokrój w cienkie plastry.
  2. Zawijanie roladekPlacki tortilli posmaruj serkiem, ułóż sałatę, warzywa i łososia. Zwiń w rulon, schłodź przez 10 minut w lodówce.
  3. PodaniePokrój zawinięte tortille na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Podawaj od razu lub przechowuj w chłodzie.

Jak sos podać do takich roladek?

Roladki z tortilli smakują doskonale same, ale odpowiedni sos potrafi wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Oto cztery proste propozycje, które sprawdzą się idealnie przy podaniu.

  • Sos jogurtowo-czosnkowy – lekki i świeży sos, który doskonale komponuje się z rybą i warzywami. Wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i koperkiem, dzięki czemu roladki nabiorą śródziemnomorskiego charakteru.
  • Sos koperkowy z cytryną – śmietana, sok z cytryny i posiekany koper to klasyka do łososia. Kwasowość cytryny podbija smak ryby, a koper dodaje świeżości. Wystarczy wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut, by składniki się połączyły.
  • Sos musztardowo-miodowy – połączenie musztardy, miodu i odrobiny oliwy daje idealny balans między ostrością a słodyczą. Świetnie pasuje do tortilli, szczególnie jeśli w środku jest ryba lub drób. Nadaje lekko pikantny, ciekawy posmak.
  • Sos z awokado i limonki – zmiksuj dojrzałe awokado z sokiem z limonki i szczyptą soli. Powstanie gładki krem o intensywnym kolorze. Ten sos nie tylko pasuje do łososia, ale też chroni warzywa w środku przed wysychaniem.

Czytaj też:
Został mi chleb z wczoraj, więc robię te roladki. Kolacja gotowa w kilka minut i każdy chce więcej
Czytaj też:
Nie zdążysz podać, a już zniknie ze stołu. Ta przekąska to hit każdej imprezy