Nie tylko mleko sprawdza się w słodkich ciastach. Jeszcze lepsze efekty można uzyskać, stosując maślankę. Gdy używam jej do przyrządzenia tego deseru, wszyscy są zachwyceni jego smakiem i delikatną strukturą.
Jak zrobić ciasto maślankowe z gruszkami?
Biorę do niego naturalną maślankę zamiast mleka, natomiast masło zastępuję olejem. Dzięki temu całość jest lekka i nie wysusza się tak łatwo przy pieczeniu. Masę na ciasto wlewam do tortownicy o średnicy 24 cm, choć może być też mniejsza – wtedy wypiek wyjdzie wyższy. Na masę wykładam pokrojone gruszki. Nie muszą być bardzo dojrzałe. Najważniejsze, by miały słodki miąższ, który nie jest twardy jak kamień.
Dla podkręcenia smaku i aromatu deseru posypuję owoce cynamonem. Ta przyprawa ma też dodatkową funkcję, bo zmniejsza skoki poziomu glukozy po zjedzeniu cukru. To nie tylko sposób na ochronę przed cukrzycą, ale także przed przybieraniem na wadze. Na wierzch ciasta wykładam prostą kruszonkę, z którą całość jest jeszcze pyszniejsza i świetnie prezentuje się na stole.
Przepis: Ciasto maślankowe z gruszkami
Pyszny wypiek z owocami i chrupiącą kruszonką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typu 450 lub 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 120 g oleju
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 łyżka masła
Owoce i kruszonka:
- 2 małe gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
- 160 g mąki pszennej jak wyżej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaPrzesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą białą masę, po czym zmniejsz moc miksera i wlej powoli olej, a następnie maślankę. Gdy składniki się połączą, wsyp mąkę i wymieszaj ciasto.
- Robienie kruszonkiWysyp mąkę z cukrem na blat przykryty pergaminem, dodaj kostki zimnego masła i siekaj wszystko nożem, aż składniki z grubsza się połączą. Następnie rozcieraj je w dłoniach, by powstała mieszanka o konsystencji okruchów. Odstaw ją do lodówki.
- PieczenieNastaw piekarnik na 180 stopni. Obierz gruszki i pokrój na cienkie plasterki. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Umieść w niej masę, przykryj gruszkami i oprósz cynamonem, jeśli go używasz. Na wierzch nałóż kruszonkę. Piecz ciasto około 45 minut, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
Co daje maślanka w cieście?
Dodatek tego fermentowanego napoju powoduje, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Ma przy tym bardziej aksamitną strukturę i bogatszy smak niż to przyrządzone z mlekiem. Są w nim złożone, kwasowe nuty, które równoważą słodycz deseru.
Te cechy wynikają z reakcji kwasów z maślanki z pozostałymi składnikami. Zapobiegają one tworzeniu się siatki glutenowej, a więc i zbitej konsystencji. Większa lekkość to także efekt ich działania na proszek do pieczenia, z którego powstaje więcej spulchniającego dwutlenku węgla.
Taki wypiek łatwiej zyskuje apetyczny złoty kolor. Choć zazwyczaj jest trochę cięższy od tego przygotowanego na mleku, nie schnie tak szybko i dłużej zachowuje świeżość. To wszystko sprawia, że maślanka świetnie nadaje się również do biszkoptów, muffinek, placków czy chleba.
Czytaj też:
Szybkie babeczki na maślance to deser dobry na każdą okazję. Przepis jest bardzo prostyCzytaj też:
Te puchate, szybkie placki smakują o każdej porze dnia. Wlewam do nich mój ulubiony napój
