Te kotlety biją na głowę klasyczne mielone. Są o niebo delikatniejsze i bardziej chrupiące

Te kotlety biją na głowę klasyczne mielone. Są o niebo delikatniejsze i bardziej chrupiące

Dodano: 
Kotlety Pożarskiego
Kotlety Pożarskiego Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Jeśli lubicie kotlety mielone, te z pewnością pokochacie. A to dlatego, że są niezwykle delikatne i zachwycają wyborną panierką. Prawdziwe niebo w gębie. A robi się je prosto, szybko i z tanich składników.

Kotlety mielone to jedno z najchętniej przyrządzanych przez nas dań. Robi się je bowiem szybko i wszystkim smakują. Gdy jednak przygotujecie kotlety Pożarskiego, po prostu się nimi zachwycicie. A to dlatego, że są o wiele delikatniejsze w smaku, niż klasyczne kotlety mielone, a panierka z mini-grzanek wspaniale do nich pasuje.

Co to są kotlety Pożarskiego?

Kotlety Pożarskiego zwane też kotletami pożarskimi, to klasyczne danie kuchni rosyjskiej. Przygotowuje się je z siekanego, a coraz częściej z mielonego mięsa drobiowego lub mieszanego drobiowego i cielęcego. Charakteryzują się wyjątkową delikatnością i soczystością, co jest też zasługą dodanego masła i piany z białek. Do ich panierowania używa się mini-grzanek, dzięki czemu są nadzwyczaj chrupiące.

Jak zrobić kotlety Pożarskiego?

Kotlety Pożarskiego robi się bardzo podobnie do klasycznych kotletów mielonych. Dodaje się do nich namoczoną i odciśniętą bułkę, ale też stopione masło. Mięsną masę warto wyrobić najpierw z żółtkiem, a potem połączyć z ubitym na pianę białkiem. Dzięki temu kotlety będą miały delikatną konsystencję.

Przepis: Kotlety Pożarskiego

Kotlety z mielonego mięsa drobiowego w chrupiących grzankach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

na panierkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mini-grzanek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Masło rozpuść. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, masło, żółtko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. Białko ubij na sztywno, dodaj do mięsnej masy, wymieszaj.
  2. Formowanie i smażenie kotletówNa jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajko, na trzeci wysyp grzanki. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsnej masy formuj kotlety. Panieruj w mące, jajku i grzankach. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Jeśli masa na kotlety jest zbyt rzadka, dodajcie do niej trochę tartej bułki.

Jak przygotować minigrzanki?

Minigrzanki można kupić gotowe, jednak bez problemu da się je przygotować domowym sposobem. W tym celu wystarczy pokroić lekko czerstwą bułkę w drobną kostkę, a potem podsuszyć i zrumienić ją w piekarniku lub na patelni. W piekarniku grzanki wystarczy piec ok. 5-7 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przygotowując grzanki na patelni, można to zrobić beztłuszczowo lub podlać je nieco olejem, a wtedy ładnie się zrumienią.

Czytaj też:
Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyć
Czytaj też:
Mięsne kulki zapiekam w piekarniku i mam szybki obiad. To tanie danie jest pyszne i pasuje do wszystkich dodatków