Mięsne kulki zapiekam w piekarniku i mam szybki obiad. To tanie danie jest pyszne i pasuje do wszystkich dodatków

Mięsne kulki zapiekam w piekarniku i mam szybki obiad. To tanie danie jest pyszne i pasuje do wszystkich dodatków

Dodano: 
Mięsne kule
Mięsne kule Źródło: Shutterstock / SerPhoto
By przygotować pyszny obiad, wystarczy mi trochę mielonego mięsa i kilka prostych składników. Formuję z nich kule, zalewam płynem i wstawiam do piekarnika. Dalej to danie robi się samo, a ma tę zaletę, że świetnie pasuje do wielu dodatków.

Mięso mielone jest tanie i da się w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Większość osób robi z niego kotlety, ale można też przerobić je na farsz lub sos. Ja najczęściej jednak robię z mięsa mielonego pieczone kule. Są o wiele zdrowsze od smażonych kotletów mielonych i nie trzeba pilnować ich w czasie smażenia. Mają też tę zaletę, że można je wzbogacić o różne dodatki. Doskonale sprawdzają się tu warzywa.

Jakie warzywa można dodać do pieczonych kul?

Samo mięso mielone nie jest jakieś wyjątkowe w smaku. Gdy jednak wzbogaci się je kilkoma składnikami, powstaje pyszne danie obiadowe. Ja zazwyczaj dodaję do niego startą marchewkę i cukinię. Nadają mięsnej masie smaku, zwiększają też soczystość i apetyczność dania. Oprócz marchewki i cukinii do mięsnych kul będą też pasować inne warzywa, np. poszatkowana kapusta pekińska, posiekana cebula, por, a nawet starta dynia. Z automatu podniesie się też wartość odżywcza całej potrawy.

Jak zrobić pieczone kule z mięsa mielonego i warzyw?

Przygotowanie mięsnych kul z dodatkiem warzyw nie kosztuje wiele wysiłku. Wystarczy tylko zetrzeć na średnich oczkach tarki warzywa, a potem dodać je do mielonego mięsa. By masa dobrze się trzymała, warto połączyć ją z jajkiem. Dodatek namoczonej i odciśniętej bułki nie jest konieczny, ale można ją dorzucić. Z otrzymanej masy należy uformować kule, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i upiec.

Przepis: Pieczone mięsne kule

Mięsne kule z dodatkiem warzyw pieczone w bulionie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 1 kajzerka
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 g startego sera
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij. Cebulę zetrzyj na małych oczkach. Cukinię umyj, marchewkę obierz, warzywa zetrzyj na średniej wielkości oczkach.
  2. Przygotowanie masyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę oraz starte warzywa i jajko. Dokładnie wyrób masę. Dopraw ją do smaku bazylią, solą i pieprzem.
  3. Formowanie i pieczenie kulZ mięsno-warzywnej masy uformuj kule. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, podlej bulionem, posyp serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać kule z mięsa mielonego i warzyw?

Pieczone kule z mięsa mielonego i warzyw mają tę zaletę, że doskonale komponują się z wieloma dodatkami. Mnie i mojej rodzinie najbardziej smakują podane z ryżem lub kaszą jęczmienną. Jednak można je też zaserwować z kaszą gryczaną, kuskusem lub z gotowanymi ziemniakami. Dopełnieniem dania mogą być buraczki, marchewka z groszkiem lub ulubiona surówka.

Czytaj też:
Są lżejsze i smaczniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych. Zdziwisz się, z czego je robię
Czytaj też:
Kotlety mielone z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Jest pyszny, a kosztuje grosze