Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyć

Strzelczyk ma patent na najlepsze kotlety mielone na świecie. Te dodatki mogą zaskoczyć

Dodano: 
Mięso na kotlety mielone
Mięso na kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Longfin Media
Tomasz Strzelczyk słynie z prostych przepisów na tanie i pyszne obiady. Jednak jego patent na kotlety mielone może zaskoczyć tradycjonalistów. Sekretem są dodatki.

Tomasz Strzelczyk to autor popularnego bloga oddaszfartucha.pl oraz autor książek kulinarnych, który zyskał sławę dzięki udziałowi w czwartej edycji programu MasterChef. Strzelczyk zajął w nim piąte miejsce. Jego przepisy to m.in. doskonałe i proste do wykonania dania obiadowe, to typowa domowa kuchnia, ale do każdego dania, Tomasz Strzelczyk lubi dodać jakiś nietypowy akcent. My wybraliśmy jeden z jego pysznych patentów na kotlety mielone. Sam autor przepisu mówi o nich, że to najlepsze mielone na świecie.

Patent Strzelczyka na kotlety mielone

Są mięciutkie, soczyste i pełne smaku. A wszystko za sprawą dodatków. Przede wszystkim Tomasz Strzelczyk zupełnie rezygnuje z dodatku bułki tartej. Zamiast tego używa namoczonych w mleku płatków owsianych. Doskonale wpływają na konsystencję masy z mięsem mielonym, a jednocześnie są zdrowszym dodatkiem niż tradycyjna bułka pszenna.

Mielone Strzelczyka to kotlety z cebulką, ale nie tylko. Kucharz ściera na tarce oprócz cebuli także jabłko. To sprawia, że smak kotletów zyskuje zupełnie nowy wymiar. Naszym zdaniem: warto spróbować!

Przepis: Kotlety mielone Jakuba Strzelczyka

Tradycyjne mielone z nietypowymi dodatkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
537 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 30 g płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPłatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. Jabłko i cebulę zetrzyj na tarce.
  2. Robienie kotletówMięso, jajka, odciśnięte z mleka płatki, jabłko, cebulę i przyprawy wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.

Jak podawać mielone Strzelczyka?

Mielone Strzelczyka można podawać dokładnie tak samo, jak tradycyjne mielone. Doskonale smakują zaserwowane na obiad z ziemniakami i surówką, np. buraczkami na ciepło albo mizerią. Kotlety można podać także z ryżem i ulubionymi warzywami lub surówką z kiszonej kapusty. Można je również polać sosem, np. pieczarkowym. Mielone można także zapiekać z różnymi sosami (np. pomidorowym) oraz dużą ilością żółtego sera.

Zimne kotlety śmiało można wykorzystać jako dodatek do kanapek. Idealnie sprawdzą się jako wkładka do sycących bułek do pracy albo na wycieczkę za miasto czy grzybobranie.

Czytaj też:
Ten prosty gulasz warzywny robi u mnie za cały obiad. Jesienią dorzucam do niego aromatyczny dodatek
Czytaj też:
Ta sałatka ziemniaczana od lat gości na moim stole. Jeden składnik sprawia, że jest bardzo sycąca i aromatyczna