Nacinam szynkę i wciskam w nią aromatyczne składniki. Po upieczeniu smakuje obłędnie

Nacinam szynkę i wciskam w nią aromatyczne składniki. Po upieczeniu smakuje obłędnie

Dodano: 
Szynka faszerowana warzywami
Szynka faszerowana warzywami Źródło: Shutterstock / pundapanda
Szynka do niedawna nie była moim ulubionym mięsem. Sporo się jednak zmieniło, gdy wpadłam na ciekawy pomysł, jej przyrządzania. Polubiłam ją ja i moja rodzina, bo już nie wychodzi taka sucha i bez smaku.

Gotowana szynka wędzona smakuje bardzo dobrze na kanapkach. Jednak pieczona nie zawsze zachwyca smakiem. Jak dla mnie wychodzi za sucha, mimo, że jako mięso wieprzowe, zawiera sporo tłuszczu. Ostatnio jednak przyrządziłam ją nieco inaczej, niż zwykle i to był bardzo dobry pomysł. Szynka z piekarnika wyszła soczysta i pełna smaku.

Czy trzeba moczyć szynkę w solance?

Moczenie szynki w solance to przydatny zabieg, który warto przeprowadzić przed pieczeniem. Pozwala on na równomierne dosolenie, co jest dość trudne w przypadku większych kawałków mięsa. Jednak smak, to nie wszystko, co daje nam solanka. Leżące w niej mięso staje się też bowiem bardziej kruche i delikatne. A jeśli dodamy do solanki przyprawy i zioła, mięso nabierze też pełniejszego aromatu.

Solankę najlepiej przygotować, dodając do 1 l zimnej wody 2-3 łyżki soli. Do płynu można też dorzucić ziarna pieprzu, ziela angielskiego, listki laurowe, zioła i czosnek. Mięso powinno spędzić w solance co najmniej dobę. Należy je trzymać w chłodnym miejscu.

Jak zrobić pieczoną szynkę faszerowaną?

Za przygotowanie szynki faszerowanej warto się zabrać dzień wcześniej. Wtedy bowiem należy ją umieścić w solance. Po dobie leżakowania w tym płynie, mięso należy wyjąć, osączyć i ponacinać. W nacięcia wystarczy włożyć kawałki cebuli, papryki i zioła, a potem całość upiec. Czystej pracy jest tu niedużo, trzeba jednak trochę poczekać na ten przysmak.

Przepis: Szynka faszerowana

Pieczona szynka wieprzowa nadziewana aromatycznymi dodatkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 1 l zimnej wody
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • kawałek papryki czerwonej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaSzynkę opłucz. Do zimnej wody wsyp sól i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Do zalewy włóż mięso, naczynie przykryj, wstaw do lodówki na dobę.
  2. Faszerowanie szynkiSzynkę wyjmij z solanki, osącz, osusz. Mięso natnij od góry w 5-6 miejscach. W każde nacięcie włóż kawałki cebuli i papryki oraz po gałązce tymianku. Mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem.
  3. Pieczenie mięsaSzynkę piecz 10 minut w 220 stopniach Celsjusza, a potem przykryj ją folią aluminiową i piecz ok. 80 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po tym czasie usuń folię, podnieś temperaturę pieczenia do 200 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze 10-15 minut, aż się ładnie zrumieni.

Czym jeszcze można nadziać szynkę?

To, czym nadziejecie szynkę, zależy tak naprawdę tylko od was. Warto jednak sięgnąć po składniki, które dodają smaku i soczystości. Można więc użyć: wędzonego boczku, plasterków czosnku, pora czy marchewki. Dobrze też sprawdzi się masło czosnkowe lub ziołowe. Jednak nie należy przesadzać z jego ilością, bo potrawa wyjdzie zbyt kaloryczna.

Czytaj też:
Rolady ze zdrowego mięsa wzbogacam o 2 składniki. Danie smakuje, jak z najlepszej restauracji
Czytaj też:
Wystarczy wsypać składniki na blachę, a obiad zrobi się sam. W roli głównej kiełbasa

Źródło: smaki.pl