Zamiast kanapek piekę te muffiny. 20 minut w piecu i nikt nie chce już chleba

Zamiast kanapek piekę te muffiny. 20 minut w piecu i nikt nie chce już chleba

Dodano: 
Babeczki z szynką, groszkiem i ziołami
Babeczki z szynką, groszkiem i ziołami Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Nawet najlepsze pieczywo w końcu się nudzi. Wtedy na pomoc przychodzą te muffiny. Gdy piekę je z typowymi dodatkami do chleba, w mig znikają z talerza. Taki posiłek moja rodzina chce jeść codziennie.

Robienie babeczek to sposób, by w niewielkich wypiekach zawrzeć same pyszne składniki, zwłaszcza wytrawne. Wystarczy odpowiednia kombinacja, by muffiny na słono stały się zbilansowanym posiłkiem. Wtedy mogę serwować je nie tylko jako przekąskę, ale także na kolację i śniadanie.

Jak zrobić babeczki z szynką, serem i groszkiem?

Najpierw przygotowuję ciasto jajeczne, a potem dodaję do niego szynkę, starty żółty ser, mrożony groszek i zioła. Masą napełniam foremki, piekę 20 minut i gotowe. Aby jednak moje muffiny były bardziej smakowite, najpierw podsmażam szynkę. Jeśli chodzi o zielone akcenty, koperek często wymieniam na natkę pietruszki. Gdy natomiast zabraknie mi szczypiorku, używam zwykłej cebuli, którą smażę z mięsem.

Przepis: Babeczki z szynką, serem i groszkiem

Wytrawne muffinki z dodatkami to idealna szybka przekąska

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g szynki w kostkach
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 180 ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPodsmaż szynkę na oleju, aż się przyrumieni, po czym odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj jajka z mlekiem, a mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki, dodaj szynkę wraz z olejem, ser, groszek i zioła. Jeszcze raz wymieszaj i dopraw pieprzem oraz solą.
  2. PieczenieWlej ciasto do foremek na duże muffiny wyłożonych papilotkami, napełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Gdy wbity w środek patyczek będzie wychodził suchy, wyjmij babeczki i ostudź na kratce.

Jak zrobić muffinki jajeczne?

W babeczkach bez mąki bazą dla dodatków jest często masa jajeczna. Do jej przygotowania można użyć samych jajek, ale potrzeba ich wtedy całkiem sporo. W podanym przepisie trzeba by uwzględnić aż 12 sztuk. Dlatego dodaje się do nich mleko albo śmietanę, na przykład w porcji 100 ml na 6-8 jaj. Można również wykorzystać serek wiejski, przy czym odpowiednia porcja na 6 jajek to około 200 g.

Z czym mogą być babeczki na słono?

Do ciasta na te wypieki można dodawać różne produkty w licznych kombinacjach. Zarówno muffiny jajeczne, jak i te z ciasta z mąką, dobrze smakują z różnymi wędlinami, serami, warzywami i ziołami. Do polecanych składników należą zwłaszcza:

  • plasterki kiełbasy,
  • kawałki boczku,
  • kostki smażonego kurczaka,
  • tuńczyk z puszki,
  • łosoś wędzony,
  • twaróg albo serek wiejski,
  • ser feta lub inny solankowy,
  • ser pleśniowy, np. camembert,
  • parmezan,
  • mozzarella naturalna albo wędzona,
  • cebula albo por, najlepiej podsmażone,
  • świeży lub mrożony szpinak liściasty,
  • starta cukinia albo dynia,
  • różyczki brokułu,
  • podsmażone pieczarki,
  • kukurydza mrożona albo konserwowa,
  • świeża albo konserwowa papryka
  • suszone pomidory,
  • oliwki bądź kapary,
  • natka pietruszki lub bazylia.

Czytaj też:
Zapomnij o jajecznicy. Te babeczki śniadaniowe z serkiem wiejskim to prawdziwy HIT
Czytaj też:
Kruche babeczki z pysznym farszem. Wszyscy będą się zajadać tą efektowną przekąską, a przepis jest prosty