Gdy nie mam pomysłu na dodatek, biorę 3 warzywa i prosty sos. Ta sałatka zawsze zbiera pochwały

Gdy nie mam pomysłu na dodatek, biorę 3 warzywa i prosty sos. Ta sałatka zawsze zbiera pochwały

Dodano: 
Sałatka z pieczonych buraków i batatów z brokułem
Sałatka z pieczonych buraków i batatów z brokułem Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Gdy nie mam pomysłu na sałatkę do obiadu lub lekką kolację, wrzucam dwa warzywa do piekarnika. Dodaję trzecie oraz dressing i już mogę podawać na stół. Ta kompozycja ma tyle smaku, że wszyscy pałaszują i proszą o więcej.

Pieczone warzywa to zawsze trafiony dodatek do mięsa z ziemniakami czy ryżem. Zwykle stawiam na buraka, który należy do najzdrowszych jarzyn, i często dokładam inne bulwy. Połączenie z batatem i brokułem jest jednym z moich ulubionych. To proste danie wymaga nieco więcej czasu, ale nie trzeba go żałować, bo efekt jest fantastyczny.

Jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw z brokułem?

Kostki buraka i batata piekę z oliwą, by miały smakowitą skorupkę. Danie można zrobić też z buraków przygotowanych w mundurkach w piekarniku lub w wodzie. W piecu da się zmiękczyć także kawałki brokułu, choć trzeba wyjąć je wcześniej, by się nie spaliły.

Nie jestem osobą, która lubi jeść brokuła na surowo, ale można wrzucić go wprost do sałatki. Jeśli nie blanszuję różyczek, gotuję je na parze. Mają wtedy więcej smaku, bardziej zielony kolor i przyjemniejszą konsystencję. Wystarczy nawet 5-6 minut w parowarze, ale ja zawsze czekam do momentu, aż będą tylko lekko chrupkie.

Często mam w domu upieczone warzywa, bo zawsze robię większą partię do różnych potraw. W takiej sytuacji przygotowanie tego dania jest błyskawiczne, bo zajmuje mi tylko 5 minut.

Przepis: Sałatka z pieczonych buraków i batatów z brokułem

Apetyczny dodatek do obiadu z warzyw korzeniowych z zielonymi różyczkami brokułu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
291 w każdej porcji

Składniki

  • 450 g obranego batata (około 1 i 1/2 sztuki)
  • 3 średnie buraki
  • 1 mały brokuł
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry albo pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie warzywObierz buraki i pokrój razem z batatami w spore kostki lub kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem i wymieszaj z łyżką oliwy, bo pokryła składniki. Wysyp warzywa na blachę przykrytą pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut, mieszając je w tym czasie 2-3 razy. Gdy będą miękkie i przyrumienione, odstaw je do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie brokułuPodziel główkę na mniejsze różyczki, wrzuć do garnka i zalej wrzątkiem. Po 2 minutach przełóż do lodowatej wody i porządnie odsącz.
  3. Mieszanie sałatkiPołącz resztę oliwy z sokiem z cytryny, syropem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, rozmarynem i natką, po czym dopraw pieprzem. Wymieszaj warzywa w misce i polej sosem.

Jakie warzywa dodać do sałatki?

Podana receptura to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania sałatki. Jej składniki można wymieniać, dodając inne pieczone jarzyny. Do dania pasują między innymi:

  • warzywa korzeniowe – oprócz buraków i batatów to marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka, pasternak, skorzonera, kalarepa, rzepa czy brukiew,
  • warzywa cebulowe – cebula, por i czosnek,
  • inne warzywa – papryka, cukinia, kabaczek, dynia, bakłażan czy pomidory koktajlowe.

Z takimi składnikami świetnie komponują się sery, między innymi feta, mozzarella, ricotta czy półtłusty twaróg naturalny albo wędzony. Dla bardziej wyrazistego smaku można też użyć sera z mleka koziego albo z przerostem pleśni.

Czytaj też:
Tych pieczonych buraków nie powstydzi się najlepszy kucharz. Odkryj przepis na pyszną i zdrową przekąskę
Czytaj też:
Piekę paprykę i dorzucam włoskie dodatki. Wszyscy proszą o tę obłędną sałatkę