Do masy na kotlety ścieram zdrowy dodatek. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku

Do masy na kotlety ścieram zdrowy dodatek. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Lubię eksperymentować z mięsem mielonym. To bardzo proste i przyjemne, bo doskonale łączy się z różnymi dodatkami. Ostatnio, robiąc kotlety, dorzuciłam do nich zdrowy produkt. Wyszły wyraziste w smaku i przyjemnie soczyste.

Mięso mielone ma mnóstwo zalet. Ponieważ jest rozdrobnione, łatwo i dobrze łączy się z różnymi dodatkami. Poza tym szybko się gotuje, dusi i piecze. A ponad wszystko, można z niego przygotować przeróżne potrawy. Dziś pokażę wam prosty trik na udoskonalenie dobrze wam znanych kotletów mielonych. Wystarczy dorzucić jeden produkt.

Jakie mięso przeznaczyć na kotlety mielone?

Na kotlety mielone najlepsze jest mięso, które zawiera trochę tłuszczyku. Najlepiej więc sprawdzi się mięso wieprzowe, np. z łopatki czy karkówki. Można też sięgnąć po mięso z szynki, ale trzeba się nieco bardziej postarać, by kotlety nie wyszły suche. Podobnie jest z mięsem drobiowym. Jeśli zaś chcecie, by kotlety były soczyste i wyraziste w smaku, sięgnijcie po mięso wieprzowo-wołowe.

Jak zrobić wyraziste kotlety mielone?

Lubię potrawy o wyrazistym smaku, również kotlety mielone. Ostatnio zrobiłam więc próbę i dodałam do nich zaskakujący dodatek. Były to dwa starte ogórki kiszone. Starłam je na średnich oczkach, odcisnęłam nadmiar soku i połączyłam z mięsną masą. Kotlety zyskały inny wymiar – zrobiły się leciutko kwaskowe, a do tego przyjemnie wilgotne. Już wiem, że będę wracać do tego dodatku.

Przepis: Kotlety mielone z ogórkiem

Soczyste i lekko kwaskowe kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 małe jajko
  • 1/2 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówBułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Ogórki zetrzyj na średnich oczkach, odciśnij z nich nadmiar soku. Cebulę zetrzyj na małych oczkach, lekko odsącz z soku.
  2. Wyrabianie masyDo mięsa mielonego dodaj odciśniętą bułkę, starte ogórki i cebulę, a także jajko, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  3. Formowanie i smażenieZ mięsnej masy formuj kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Kotlety smaż na patelni ze sporą ilością oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Jak odgrzewać kotlety mielone?

Kotlety mielone najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Czasem mam jednak potrzebę, by przygotować je na dwa dni. Jak je wtedy odgrzać? Ja zazwyczaj umieszczam je na patelni z nieprzywieralną powłoką i podgrzewam na małym ogniu pod przykryciem. Po 4-5 minutach obracam je na drugą stronę i znów trzymam jeszcze ok. 4 minuty.

Dobrym sposobem jest też odgrzanie kotletów mielonych w piekarniku. Najlepiej jednak umieścić je w naczyniu z pokrywą albo ułożyć je na blasze i przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Dzięki temu zrobią się gorące, ale nie wyschną.

Czytaj też:
Filet z kurczaka i porcję masła zamieniam w soczyste kotlety. Wychodzą lepsze niż z restauracji
Czytaj też:
Tak soczystych schabowych jeszcze nie jadłeś. Sekret chrupiącej panierki to dwie przyprawy