Zapiekanka z jajek sprawdza się na każdą okazję. Można zjeść ją na śniadanie i kolację, a na obiad dołożyć porcję surówki. To także poręczna przekąska, którą łatwo zapakować na wynos. Potrawą nie można szybko się znudzić, bo wariantów nadzienia i masy jest naprawdę sporo.
Jak zrobić zapiekankę jajeczną z warzywami i boczkiem?
Warzywa rozdrabniam, natomiast boczek podsmażam na chrupko. Ponieważ marchewka jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, ścieram ją na drobnej albo grubej tarce. Przygotowane składniki zalewam masą jajeczną z dodatkiem żółtego sera, po czym całość zapiekam.
Danie można też przygotować jak omlet na patelni. Trzeba jednak trochę cierpliwości i wprawy, bo jaja muszą dobrze się ściąć, a placek trzeba przewrócić. Gdy robię tę potrawę bez piekarnika, mieszam wszystkie składniki i wylewam na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku. Podgrzewam na średnim ogniu przez 10-12 minut, po czym nakrywam patelnię talerzem i ją odwracam. Następnie zsuwam placek drugą stroną, nakładam pokrywkę i smażę 8-10 minut, aż całość się zestali.
Przepis: Zapiekanka jajeczna z warzywami i boczkiem
Pyszny i sycący placek z cukinią, marchewką, papryką i kawałkami smażonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 272 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 1 mała cukinia
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1/4 pęczka koperku
- 100 g boczku
- 8 jajek
- 100 ml śmietany 12%
- 80 g żółtego sera
- 1 łyżeczka oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebulę i koperek posiekaj, marchewkę oraz ser zetrzyj na tarce, a cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Boczek potnij na małe kawałki i podsmaż na suchej patelni.
- PieczeniePołącz jajka ze śmietaną i serem, dopraw solą i pieprzem. Wlej połowę masy do formy posmarowanej olejem, rozłóż warzywa i boczek oraz posyp koperkiem. Zalej resztą mieszanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 35-40 minut, aż wierzch zapiekanki będzie zarumieniony.
Jakie warzywa pasują do jajek?
W placku można zawrzeć również inne warzywa niż podane w recepturze, na przykład pomidory, pieczarki, szpinak, pory, brokuły, kukurydzę lub groszek z puszki oraz ziemniaki. Koperek można wymienić na szczypiorek i/lub natkę pietruszki, a ponadto dołożyć zioła suszone.
Jak zrobić masę jajeczną do zapiekanki?
Najczęściej jej bazą oprócz jajek jest także kwaśna albo słodka śmietana lub mleko, a dodatkowo można dołożyć starty żółty ser. Na porcję warzyw w przepisie potrzeba 550-600 g masy, którą da się przygotować w kilku wersjach, na przykład:
- 3 jajka i 2 szklanki mleka,
- 4 jajka, 300 ml śmietany 30% tłuszczu i 100 g sera,
- 8 jajek oraz po 4 łyżki śmietany 12% i sera,
- 8 jajek i 200 g mozzarelli,
- 10 jajek i 100 g śmietany 18% tłuszczu.
Mieszankę trzeba doprawić solą i pieprzem. Pasują tu też inne przyprawy, na przykład mielona gałka muszkatołowa, jak również posiekana dymka albo szczypiorek.
Czytaj też:
Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało coCzytaj też:
Podsmaż na patelni 2 składniki i wlej jajka. Wszyscy zachwycą się tym szybkim omletem