Nie smażę już jajek na patelni. Ta zapiekanka z pysznymi dodatkami znika szybciej niż ciepłe bułeczki

Nie smażę już jajek na patelni. Ta zapiekanka z pysznymi dodatkami znika szybciej niż ciepłe bułeczki

Dodano: 
Zapiekanka z jajek i warzyw
Zapiekanka z jajek i warzyw Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Uwielbiam dania z jajek, ale nie zawsze chce mi się je smażyć. W tym przepisie wyręcza mnie piekarnik. Placek jest pięknie rumiany, a chrupiąca skórka skrywa kremowy środek. Gdy kroję go na kawałki, rozchodzą się w mig.

Zapiekanka z jajek sprawdza się na każdą okazję. Można zjeść ją na śniadanie i kolację, a na obiad dołożyć porcję surówki. To także poręczna przekąska, którą łatwo zapakować na wynos. Potrawą nie można szybko się znudzić, bo wariantów nadzienia i masy jest naprawdę sporo.

Jak zrobić zapiekankę jajeczną z warzywami i boczkiem?

Warzywa rozdrabniam, natomiast boczek podsmażam na chrupko. Ponieważ marchewka jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, ścieram ją na drobnej albo grubej tarce. Przygotowane składniki zalewam masą jajeczną z dodatkiem żółtego sera, po czym całość zapiekam.

Danie można też przygotować jak omlet na patelni. Trzeba jednak trochę cierpliwości i wprawy, bo jaja muszą dobrze się ściąć, a placek trzeba przewrócić. Gdy robię tę potrawę bez piekarnika, mieszam wszystkie składniki i wylewam na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku. Podgrzewam na średnim ogniu przez 10-12 minut, po czym nakrywam patelnię talerzem i ją odwracam. Następnie zsuwam placek drugą stroną, nakładam pokrywkę i smażę 8-10 minut, aż całość się zestali.

Przepis: Zapiekanka jajeczna z warzywami i boczkiem

Pyszny i sycący placek z cukinią, marchewką, papryką i kawałkami smażonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
272 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1/4 pęczka koperku
  • 100 g boczku
  • 8 jajek
  • 100 ml śmietany 12%
  • 80 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę i koperek posiekaj, marchewkę oraz ser zetrzyj na tarce, a cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Boczek potnij na małe kawałki i podsmaż na suchej patelni.
  2. PieczeniePołącz jajka ze śmietaną i serem, dopraw solą i pieprzem. Wlej połowę masy do formy posmarowanej olejem, rozłóż warzywa i boczek oraz posyp koperkiem. Zalej resztą mieszanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 35-40 minut, aż wierzch zapiekanki będzie zarumieniony.

Jakie warzywa pasują do jajek?

W placku można zawrzeć również inne warzywa niż podane w recepturze, na przykład pomidory, pieczarki, szpinak, pory, brokuły, kukurydzę lub groszek z puszki oraz ziemniaki. Koperek można wymienić na szczypiorek i/lub natkę pietruszki, a ponadto dołożyć zioła suszone.

Jak zrobić masę jajeczną do zapiekanki?

Najczęściej jej bazą oprócz jajek jest także kwaśna albo słodka śmietana lub mleko, a dodatkowo można dołożyć starty żółty ser. Na porcję warzyw w przepisie potrzeba 550-600 g masy, którą da się przygotować w kilku wersjach, na przykład:

  • 3 jajka i 2 szklanki mleka,
  • 4 jajka, 300 ml śmietany 30% tłuszczu i 100 g sera,
  • 8 jajek oraz po 4 łyżki śmietany 12% i sera,
  • 8 jajek i 200 g mozzarelli,
  • 10 jajek i 100 g śmietany 18% tłuszczu.

Mieszankę trzeba doprawić solą i pieprzem. Pasują tu też inne przyprawy, na przykład mielona gałka muszkatołowa, jak również posiekana dymka albo szczypiorek.

Czytaj też:
Oprócz jajek i warzyw dodaję do omleta zaskakujący składnik. To danie syci, jak mało co
Czytaj też:
Podsmaż na patelni 2 składniki i wlej jajka. Wszyscy zachwycą się tym szybkim omletem