Warzywa w tureckim stylu podasz do obiadu lub na obiad. Tajemnicą ich smaku jest aromatyczny sos

Warzywa w tureckim stylu podasz do obiadu lub na obiad. Tajemnicą ich smaku jest aromatyczny sos

Dodano: 
Smażone warzywa
Smażone warzywa Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Czy z warzyw da się przygotować pożywne danie? Jak pokazuje ta turecka potrawa, jak najbardziej się da. Wystarczy tylko odpowiednio je przygotować i zaserwować z aromatycznym sosem.

Turcja to jeden z krajów najchętniej odwiedzanych przez Polaków. Oprócz przyjemnego klimatu i zabytków ma do zaoferowania również smaczne potrawy. Jedną z nich przedstawiam dzisiaj, bo bardzo posmakowała mi na wakacjach. Robi się ją łatwo, a za sprawą sosu smakuje genialnie.

Jakie warzywa przeznaczyć do smażenia?

Do smażenia najlepiej nadają się warzywa o zwartym miąższu i niedużej zawartości wody. Nie rozpadną się w czasie smażenia, zachowają kształt i dadzą się ładnie zrumienić. Dobrze też, aby cała kompozycja była kolorowa. Dzięki temu ta prosta potrawa będzie też miała apetyczny wygląd. Warto więc sięgnąć po cukinię, bakłażana, cebulę, kolorową paprykę. Dla podniesienia wartości odżywczej potrawy i jej pożywności dobrze jest też dorzucić ziemniaki. Warzywo to dobrze będzie harmonizować z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić sycące danie z warzyw?

Przygotowanie tego sycącego dania warzywnego w tureckim stylu nie zajmie dużo czasu. Najlepiej zacząć je przyrządzać od sosu, który wymaga podsmażenia i podduszenia, by zrobił się aromatyczny i gęsty. Potem trzeba umyć i pokroić warzywa. Najlepiej rozdrobnić je na kawałki o zbliżonej wielkości, by łatwiej się je jadło i elegancko się prezentowały. Tak przygotowane należy obsmażyć na oleju, odsączyć i podać z aromatycznym sosem.

Przepis: Smażone warzywa z aromatycznym sosem

Smażone warzywa w tureckim stylu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • olej do smażenia
  • sól

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kumin
  • wędzona papryka
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuNa oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobną pokrojoną paprykę, smaż kilka minut. Dodaj posiekane pomidory, koncentrat, przyprawy i duś ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje i stanie się aromatyczny. Dopraw go do smaku.
  2. Krojenie warzywWarzywa oczyść, pokrój w średniej wielkości kostkę. Bakłażan oprósz solą, odstaw na 15 minut. Po tym czasie go opłucz i osusz.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej na średnik ogniu olej. Smaż kolejno ziemniaki, bakłażan, cukinię i papryki, aż warzywa będą miękkie i rumiane. Odsącz je na papierowym ręczniku, wyłóż na półmisek, przykryj sosem paprykowo-pomidorowym.

Inna wersja smażonych warzyw

Klasyczna wersja tej potrawy przewiduje podanie smażonych warzyw z sosem jogurtowym. Robi się go o wiele szybciej, niż ten na bazie papryki i pomidorów. Gęsty jogurt naturalny wystarczy tylko wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do sosu można też dodać trochę oliwy z oliwek oraz suszoną miętę lub koperek.

Czytaj też:
Najlepszą sałatkę z cukinii jadłem z Turcji. Lekka, aromatyczna i łatwa do zrobienia
Czytaj też:
Spróbowałem w Turcji tej surówki do kebaba. Dziś podaję ją nawet do schabowego i wszyscy proszą o więcej