Te paluchy są najlepsze na gorąco. Robię je na poczekaniu z gotowca, dodając różne składniki. Najszybciej i najprościej przyrządzam przekąskę z cukrem, który dodaje jej jeszcze więcej chrupkości.
Jak zrobić paluchy z ciasta francuskiego na słodko?
Przygotowanie przekąski jest bardzo proste. Wystarczy posmarować ciasto jajkiem, pokryć cukrem, po czym pokroić w paseczki o szerokości od 2 do kilku centymetrów. Następnie trzeba je skręcić jeden albo wiele razy, co zabezpiecza paluchy przed kruszeniem się i nadaje ciekawy wygląd.
Co ważne, ciasto powinno być schłodzone, dlatego to mrożone trzeba najpierw przełożyć do lodówki na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Ja zawsze szukam w sklepie produktów, które zawierają prawdziwe masło.
Do posmarowania można użyć całego rozmąconego jajka, a także samego roztrzepanego białka albo żółtka, również z dodatkiem mleka. Jaja można też całkiem zastąpić mlekiem.
Przepis: Paluchy z ciasta francuskiego z cukrem
Szybka słodka przekąska z gotowego ciasta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 103 w każdej porcji
Składniki
- 150 g ciasta francuskiego (2 płaty)
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie paluchówRozłóż ciasto na blacie, posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp równomiernie cukrem. Pokrój w dość grube paski wzdłuż krótszej krawędzi, po czym złap każdy za końce i skręć.
- PieczenieUłóż paluchy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 14-15 minut. Gdy upieką się na złoto, ostudź je na kratce.
Z czym zrobić paluchy z ciasta francuskiego?
Chrupiące paluchy francuskie można przygotować na wiele sposobów, dodając różne posypki i nadzienia. W większości przepisów używa się też jajka.
Wersje na słodko:
Najczęściej stosowane dodatki to cukier biały albo brązowy, a także puder. Do paluchów pasują ponadto słodkie przetwory i pasty. Przed krojeniem i zwijaniem gotowe ciasto można posmarować:
- żółtkiem i posypać cukrem z cynamonem,
- powidłami, dżemem owocowym albo musem jabłkowym,
- gotowym kremem czekoladowym, klasycznym albo w zdrowej wersji,
- białkiem jaja i przełożyć gotową masą makową,
- żółtkiem, polać miodem i posypać pokruszonymi orzechami,
- miodem z sokiem z cytryny.
Wersje na słono:
Dodatki do wytrawnych paluchów to przede wszystkim sery. Oprócz tego żółtego, np. edamskiego, emmentalera, tylżyckiego czy goudy w przekąsce sprawdza się również parmezan, cheddar, feta, mozzarella czy ser pleśniowy. Po rozdrobnieniu można łączyć je też innymi składnikami.
Popularne dodatki do paluchów na słono, które zwykle nakłada się na ciasto pokryte jajkiem lub jego częściami, to między innymi:
- zielone lub czerwone pesto,
- biały i czarny sezam,
- plasterki boczku, szynki czy salami,
- oliwa, czosnek granulowany lub świeży i zioła, np. szczypiorek czy natka pietruszki.
Jak się robi paluchy z ciasta francuskiego z serem?
Do tej wersji przekąski potrzebny jest starty żółty ser. Ciasto trzeba posmarować jajkiem, posypać połowę wiórkami i przykryć drugą połową. Złożony placek należy docisnąć albo lekko rozwałkować, ponownie pokryć jajkiem, pokroić w paski i je poskręcać. Ułożone na blaszce z pergaminem pieką się na rumiany kolor w 18-20 minut.
Czytaj też:
Biorę parówki i owijam je ciastem. Z tych dwóch produktów robię przepyszną przekąskęCzytaj też:
Efektowna, wytrawna przekąska z ciasta francuskiego. Robię ją ekspresowo z trzech składników