Lubię pory ze względu na ich wyrazisty smak. Podobnie pikantna jest cebula, jednak ostrość pora jest bardziej wyważona. Warzywo to często pojawia się u mnie, jako dodatek do obiadu. Robię bowiem z niego surówki i pyszną jarzynkę na ciepło. Przygotowanie tej ostatniej jest banalnie proste.
Wartość odżywcza pora
Por podobnie, jak cebula i czosnek należy do roślin cebulowych. Charakteryzuje się więc ostrością, którą zawdzięcza obecności związków siarki. W warzywie tym można wyróżnić część jasną i ciemną. Pierwsza jest delikatniejsza w smaku i strukturze. Druga za to bogatsza w cenne składniki.
Por jest lekkostrawnym, niskokalorycznym warzywem, którego 100 g dostarcza ok. 30 kcal. Jest zasobny w witaminy A, C, K i z grupy B, a także w potas, magnez i mangan. Warzywo to dostarcza nam też antyoksydantów, w tym kwercetynę, która wspiera odporność i układ krążenia.
Jak zrobić pory zapiekane w sosie?
Pory zapiekane w sosie robi się prosto i szybko. Warzywo trzeba tylko oczyścić, oddzielić ciemne, rozpierzchłe liście (będą dobrym dodatkiem do zup) i podzielić na kawałki. Po ułożeniu w naczyniu żaroodpornym zalewam je sosem beszamelowym, posypuję serem i wstawiam do piekarnika. Po ok. 30 minutach pieczenia ten dodatek do obiadu jest gotowy do podania.
Przepis: Pory zapiekane
Pory zapiekane w sosie beszamelowym
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości pory (biała i jasnozielona część)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 g sera żółtego (np. gouda, cheddar)
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g startego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie porówPory oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Osącz je, pokrój na krótsze kawałki, ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, podsmaż chwilę, wlej mleko i śmietankę. Mieszaj, aż sos zgęstnieje, dodaj połowę sera i przyprawy.
- ZapiekaniePory polej sosem, posyp pozostałym serem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, aż wierzch się zarumieni.
Wskazówka: Przed ułożeniem w naczyniu pory można krótko obgotować. Wystarczy wrzucić je na ok. 5 minut do wrzątku. Dzięki temu skróci się czas zapiekania potrawy.
Inne wersje zapiekanych porów
Przed zapieczeniem pory możecie owinąć plasterkami szynki. W połączeniu z sosem beszamelowy powstanie pożywna potrawa, którą można podać, jako samodzielne danie. Szybką wersję zapiekanych porów przygotujecie też, zalewając je śmietanką kremówką i posypując startym serem.
Czytaj też:
Do kultowej surówki dorzucam jeszcze dwa składniki. Jest aromatyczna i przyjemnie chrupieCzytaj też:
Siekam por i dorzucam dwa produkty z puszki. Ta słodko-pikantna surówka powstaje w 10 minut