Placki ziemniaczane to ulubione placki wielu Polaków. Są smaczne i na tyle pożywne, że potrafią zastąpić lekki obiad. Choć są proste do zrobienia, to najwięcej czasu w ich przygotowaniu zajmuje starcie ziemniaków. Co więcej, potrzeba też do tego trochę siły. To zniechęca wiele osób od przyrządzania tego taniego dania. Ja jednak mam sprytne rozwiązanie tego problemu. Sprawdza się bardzo dobrze, bo placki robię w parę chwil, a są smaczne i chrupiące.
Jak rozdrobnić ziemniaki na placki ziemniaczane?
Ziemniaki na placki ziemniaczane zwykle ściera się na tarce. Do tego celu można zastosować specjalną tarkę do ziemniaków, która ma okrągłe, ostro zakończone oczka. Ziemniaki ściera się nią na papkę. Można też użyć klasycznej tarki do ścierania warzyw i zetrzeć ziemniaki na mniejszych lub większych oczkach. W pierwszym przypadku powstaną mniejsze, a w drugim większe strużki ziemniaków. Wielkość rozdrobnienia należy dobrać do swoich upodobań smakowych.
Do tarcia ziemniaków można też wykorzystać pomocne urządzenia. Jednym z nich jest malakser, który wyposażony jest w tarkę do tarcia ziemniaków. Drugie urządzenie to blender, który rozdrabnia ziemniaki za pomocą nożyków.
Jak zrobić placki ziemniaczane z blendera?
Moim szybkim sposobem na przygotowanie placków ziemniaczanych jest użycie blendera. Ziemniaki wystarczy tylko obrać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Dzięki temu urządzenie łatwiej rozdrobni twarde warzywo.
Przepis: Placki ziemniaczane z blendera
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umieść w misie blendera. Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gładka masa. Jeśli blendowanie będzie szło ciężko, możesz dodać do warzyw odrobinę wody.
- Przygotowanie ciastaZ rozdrobnionych warzyw odciśnij nadmiar płynu. Osad z płynu dodaj do warzyw razem z jajkami, mąką i sporą ilością przypraw. Wymieszaj jednolite ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż placki, aż z dwóch stron będą rumiane. Usmażone placki zdejmij z patelni i osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem.
Placki ziemniaczane – kilka wskazówek
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. By takie wyszły, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
- By placki ziemniaczane się udały, trzeba wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się tu ziemniaki zawierające dużo skrobi. Są to odmiany np.: Bryza, Irys, Irga.
- Po rozdrobnieniu ziemniaków pojawia się dużo płynu, który trzeba dokładnie osączyć. Inaczej ciasto na placki wyjdzie wodniste i można będzie zapomnieć o chrupiących plackach.
- Do placków ziemniaczanych nie należy dodawać zbyt dużo mąki, bo placki wyjdą twarde i sztywne. Mąki dodaje się tylko tyle, by ciasto nabrało odpowiedniej gęstości.
- Placki ziemniaczane należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dość wysoka temperatura tłuszczu sprawi, że powierzchnia placków zrobi się chrupiąca, a wnętrze będzie miękkie i lekkie.
Czytaj też:
Placki ziemniaczane robię bez ścierania ziemniaków, bez patelni i piekarnika. Ten patent to hitCzytaj też:
Przepis na placki ziemniaczane po kaszubsku przywiozłam z wakacji. Urzekły mnie tym dodatkiem