Placki ziemniaczane robię bez ścierania ziemniaków, bez patelni i piekarnika. Ten patent to hit

Placki ziemniaczane robię bez ścierania ziemniaków, bez patelni i piekarnika. Ten patent to hit

Dodano: 
Placki ziemniaczane z opiekacza
Placki ziemniaczane z opiekacza Źródło: Shutterstock / projetik
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, pokażę wam najszybszy sposób na ich przygotowanie. Obędzie się bez tarcia ziemniaków, patelni i piekarnika. Te placki zrobię zupełnie inaczej i będą lekkie i chrupiące.

Placki ziemniaczane to tani, prosty przysmak, który robimy zwykle w awaryjnej sytuacji. Na przykład wtedy, gdy nie mamy pomysłu lub czasu na gotowanie obiadu. Także wówczas, gdy nasza lodówka świeci pustkami. A mój łatwy przepis na ten specjał sprawi, że przy plackach ziemniaczanych będziecie mieć jeszcze mniej pracy i zajmie to tylko chwilę.

Z jakich ziemniaków robi się placki ziemniaczane?

Na placki ziemniaczane najlepsze są skrobiowe odmiany ziemniaków. Należą do nich np.: Bryza, Tajfun, Gracja, Irys, Irga. Z takich ziemniaków placki wychodzą chrupiące i puszyste. Jeśli zaś użyjecie mniej mączystych ziemniaków, trudno będzie uzyskać z nich pożądany efekt. Druga rzecz, to fakt, że zazwyczaj placki ziemniaczane robi się z surowych ziemniaków. Co jednak nie oznacza, że nie można do tego celu wykorzystać ziemniaków ugotowanych. Na przykład takich, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś właśnie z nich zrobię pyszne, proste placki.

Jak zrobić placki ziemniaczane z opiekacza?

Do przygotowania szybkich placków ziemniaczanych wykorzystam gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz opiekacz. Dzięki temu pracę przy tym przysmaku ograniczę do minimum, a placki wyjdą smaczne i chrupiące.

Przepis: Placki ziemniaczane z opiekacza

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków upieczone w opiekaczu do kanapek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówJeszcze ciepłe ziemniaki wytłucz i wystudź. Gdy tego nie zrobiłaś od razu, możesz podgrzać wczorajsze ziemniaki, a wtedy gładko przejdą przez praskę. Możesz też ugotować ziemniaki specjalnie na potrzeby placków. Masę ziemniaczaną wystudź.
  2. Przygotowanie ciasta na plackiCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij i lekko zrumień ją na łyżce oleju. Dodaj do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto.
  3. Pieczenie plackówOpiekacz do kanapek rozgrzej. Lekko przesmaruj go olejem. Łyżką kładź na formie okrągłe placki lub całość posmaruj masą ziemniaczaną. Przykryj pokrywą i piecz 5-8 minut, aż placki będą chrupiące. Jeśli upiekłaś placek na całą formę, teraz pokrój go na kawałki.

Wskazówki: Cebulkę do placków możesz też zetrzeć na małych oczkach. Gotowe placki podaj np. ze śmietaną i szczypiorkiem.

Placki ziemniaczane z opiekacza – wskazówki

Placki ziemniaczane z opiekacza można też przygotować w nieco inny sposób. Poznajcie ich wszystkie zalety i możliwości.

  • Placki ziemniaczane z opiekacza szybko się pieką, bo od razu pieką się z dwóch stron. Nie trzeba ich więc odwracać na drugą stronę.
  • Upieczone w opiekaczu placki ziemniaczane nie zawierają tłuszczu. Są więc niskokaloryczne, a wręcz dietetyczne. Oczywiście, jeśli chcecie, by zawierały nieco tłuszczyku, który doda im smaku, możecie wymieszać ziemniaki z odrobiną oleju lub posmarować nim formę do pieczenia.
  • Jeśli nie macie opiekacza do kanapek, możecie go zastąpić gofrownicą lub poziomym tosterem.
  • Do masy na placki ziemniaczane można wrzucić składniki, które dodadzą im smaku. Może to być, np.: przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub szczypiorek.

Czytaj też:
Przepis na placki ziemniaczane po kaszubsku przywiozłam z wakacji. Urzekły mnie tym dodatkiem
Czytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej