Placki ziemniaczane to tani, prosty przysmak, który robimy zwykle w awaryjnej sytuacji. Na przykład wtedy, gdy nie mamy pomysłu lub czasu na gotowanie obiadu. Także wówczas, gdy nasza lodówka świeci pustkami. A mój łatwy przepis na ten specjał sprawi, że przy plackach ziemniaczanych będziecie mieć jeszcze mniej pracy i zajmie to tylko chwilę.
Z jakich ziemniaków robi się placki ziemniaczane?
Na placki ziemniaczane najlepsze są skrobiowe odmiany ziemniaków. Należą do nich np.: Bryza, Tajfun, Gracja, Irys, Irga. Z takich ziemniaków placki wychodzą chrupiące i puszyste. Jeśli zaś użyjecie mniej mączystych ziemniaków, trudno będzie uzyskać z nich pożądany efekt. Druga rzecz, to fakt, że zazwyczaj placki ziemniaczane robi się z surowych ziemniaków. Co jednak nie oznacza, że nie można do tego celu wykorzystać ziemniaków ugotowanych. Na przykład takich, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś właśnie z nich zrobię pyszne, proste placki.
Jak zrobić placki ziemniaczane z opiekacza?
Do przygotowania szybkich placków ziemniaczanych wykorzystam gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz opiekacz. Dzięki temu pracę przy tym przysmaku ograniczę do minimum, a placki wyjdą smaczne i chrupiące.
Przepis: Placki ziemniaczane z opiekacza
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków upieczone w opiekaczu do kanapek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 cebulka
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówJeszcze ciepłe ziemniaki wytłucz i wystudź. Gdy tego nie zrobiłaś od razu, możesz podgrzać wczorajsze ziemniaki, a wtedy gładko przejdą przez praskę. Możesz też ugotować ziemniaki specjalnie na potrzeby placków. Masę ziemniaczaną wystudź.
- Przygotowanie ciasta na plackiCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij i lekko zrumień ją na łyżce oleju. Dodaj do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto.
- Pieczenie plackówOpiekacz do kanapek rozgrzej. Lekko przesmaruj go olejem. Łyżką kładź na formie okrągłe placki lub całość posmaruj masą ziemniaczaną. Przykryj pokrywą i piecz 5-8 minut, aż placki będą chrupiące. Jeśli upiekłaś placek na całą formę, teraz pokrój go na kawałki.
Wskazówki: Cebulkę do placków możesz też zetrzeć na małych oczkach. Gotowe placki podaj np. ze śmietaną i szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane z opiekacza – wskazówki
Placki ziemniaczane z opiekacza można też przygotować w nieco inny sposób. Poznajcie ich wszystkie zalety i możliwości.
- Placki ziemniaczane z opiekacza szybko się pieką, bo od razu pieką się z dwóch stron. Nie trzeba ich więc odwracać na drugą stronę.
- Upieczone w opiekaczu placki ziemniaczane nie zawierają tłuszczu. Są więc niskokaloryczne, a wręcz dietetyczne. Oczywiście, jeśli chcecie, by zawierały nieco tłuszczyku, który doda im smaku, możecie wymieszać ziemniaki z odrobiną oleju lub posmarować nim formę do pieczenia.
- Jeśli nie macie opiekacza do kanapek, możecie go zastąpić gofrownicą lub poziomym tosterem.
- Do masy na placki ziemniaczane można wrzucić składniki, które dodadzą im smaku. Może to być, np.: przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub szczypiorek.
Czytaj też:
Przepis na placki ziemniaczane po kaszubsku przywiozłam z wakacji. Urzekły mnie tym dodatkiemCzytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej