Przepis na placki ziemniaczane po kaszubsku przywiozłam z wakacji. Urzekły mnie tym dodatkiem

Przepis na placki ziemniaczane po kaszubsku przywiozłam z wakacji. Urzekły mnie tym dodatkiem

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Pixabay
Placki ziemniaczane często robię na obiad. Lubię ich smak i chrupkość i to, że robi się je szybko i za grosze. Będąc w tym roku nad morzem, poznałam nową odsłonę tego dania. Urzekło mnie pełnym smaku dodatkiem.

Placki ziemniaczane w wielu domach pojawiają się, jako danie awaryjne. Gdy nie ma pomysłu i czasu na gotowanie obiadu, robi się te placki. Ja przyrządzam je często, bo bardzo je lubię. Zwłaszcza gdy wyjdą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wtedy dosłownie rozpływają się w ustach. Domownicy zazwyczaj zjadają te placki posypane cukrem, ja jednak wolę je z kwaśną śmietaną i koperkiem. Będąc jednak w lipcu nad morzem, poznałam jeszcze ciekawszy dodatek do placków ziemniaczanych. Robi się go banalnie prosto, a całość smakuje wybornie.

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

By placki ziemniaczane wyszły takie, jak trzeba, czyli miękkie w środku i z chrupiącą skórką, trzeba je zrobić z odpowiednich ziemniaków. Najlepsze do tego celu będą odmiany zawierające dużo skrobi. O tej porze roku można wybrać ziemniaki odmian np.: Irga, Irys, Ricardo. Szerokim łukiem należy omijać tu ziemniaki sałatkowe. Są zbyt wodniste i placki ziemniaczane z nich nie wyjdą. Jeśli jednak chcecie zwiększyć szansę na chrupiące placki, do ciasta możecie wsypać dodatkowo 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Jak zrobić placki ziemniaczane po kaszubsku?

Przygotowanie ciasta na placki ziemniaczane po kaszubsku jest podobne, jak na klasyczne placki ziemniaczane. Różnicę robi tu jednak dodatek, z którym podajemy danie.

Przepis: Placki ziemniaczane po kaszubsku

Chrupiące placki ziemniaczane podane z mizerią

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na mizerię:

  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • koperek
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mizeriiOgórki umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj je z octem i 1/2 łyżeczki soli, umieść na sicie, zawieś nad miską, by usunąć z nich nadmiar soku. Do odciśniętych ogórków dodaj posiekany koperek i śmietanę. Mizerię wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  2. Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach. Umieść je na sicie zawieszonym nad miską, by odsączyć je z nadmiaru płynu. Ziemniaki odciśnij, dodaj do nich skrobię odzyskaną z płynu oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajka, mąkę oraz sporą ilość soli i pieprzu. Wymieszaj dość gęste ciasto ziemniaczane.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je po kilka minut na średnim ogniu, aż będą z dwóch stron rumiane. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z mizerią.

Inna wersja placków ziemniaczanych po kaszubsku

Placki ziemniaczane po kaszubsku podaje się też z innym, wyrazistym dodatkiem. Jest nim pasta śledziowa. Do jej przygotowania potrzebujesz: 2-3 filety śledziowe matiasy, 200 g twarogu, 2-3 łyżki majonezu i trochę szczypiorku lub koperku. Filety śledziowe wymocz w wodzie, osusz i pokrój w drobną kostkę. Zieleninę posiekaj. Twaróg rozmieszaj na gładką masę z majonezem, wymieszaj ze śledziem i zieleniną. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ją do placków ziemniaczanych.

Czytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej
Czytaj też:
Placki ziemniaczane nadziewam tym pysznym farszem. Przepis znalazłam na kartce z kalendarza