Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej

Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej

Dodano: 
Placki węgierskie z parówkami
Placki węgierskie z parówkami Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Te placki to tak naprawdę cztery tanie składniki. Genialny przepis znalazłam w starej książce kucharskiej węgierskiego autora.

Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu, to nie myśl już o kopytkach czy ziemniaczanych kotletach. Te puszyste placki, biją na głowę wszystko inne. Sama żałuję, że nie odkryłam tego przepisu wcześniej. To przepis, który pochodzi z przetłumaczonej na polski w 1990 roku książki „Kuchnia naszych przyjaciół”. Autorem jest Węgier Tolnai Kálmán, który dzieli się przepisami nie tylko na smakołyki dobrze znane swoim rodakom, ale też sięga po inspiracje od – jak mówi tytuł książki – sąsiadów. Przepis na placki z ziemniaków to inspiracja kuchnią rumuńską, a autor do swoich placków postanowił dodać parówki.

Jak zrobić placki z ziemniaków?

Te placki z ziemniaków wymagają jedynie dodatku ugotowanych ziemniaków, drożdży, mąki i odrobiny wody. Wyrobione krótko ciasto (wystarczy połączyć składniki) trzeba koniecznie odstawić do wyrośnięcia. Ja dodałam nieco więcej drożdży niż w oryginalnym przepisie, a placki wyszły niesamowicie grube i puszyste.

Tak jak Tolnai Kálmán do ciasta dodałam parówki i mogę powiedzieć jedno: wszyscy w domu pytali, dlaczego zrobiłam ich tak mało (z podanych proporcji wyszło osiem placków). Ten przepis jest genialny w swojej prostocie i choć wymaga czasu na wyrośnięcie ciasta, to sam w sobie nie jest bardzo pracochłonny.

Przepis: Placki węgierskie z parówkami

Puszyste placki drożdżowe z gotowanych ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 15 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • 2 parówki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta
    Robienie ciasta
    Wymieszaj droższe z wodą, dodaj kilka łyżek mąki i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj resztę mąki, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól. Wyrób i odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Parówki wrzuć na chwilę do wrzątku. Wyjmij, pokrój w plasterki i wymieszaj z wyrośniętym ciastem.
  2. Szykowanie placków
    Szykowanie placków
    Ciasto przełóż na blat i rozwałkuj. Podziel na części. W tym czasie rozgrzej olej na patelni.
  3. Smażenie placków
    Smażenie placków
    Kładź kawałki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoto z obu stron.

Ja część ciasta usmażyłam bez dodatku parówek, bo chciałam sprawdzić, jak smakują same ziemniaczane placki. Są rewelacyjne! Tak naprawdę można je jeść zamiast ziemniaków do obiadu (podać np. z sosem i surówką), a zamiast parówek można dodać inny składnik (np. pokrojoną w kostkę kolorową paprykę albo posiekaną drobno czerwoną cebulę).

Placki ziemniaczane po kolożwarsku

Tolnai Kálmán podaje jeszcze jeden przepis na podobne placki. Podstawowy przepis jest taki sam, ale do ciasta razem z ziemniakami dodaje się przepuszczoną przez maszynkę do mielenia razem z ziemniakami wędzoną szynkę. Takie placki nazywa kolożwarskimi (od miasta w Rumunii – dziś to Kluż-Napoka, dawniej Koloszwar). Do podanych w naszym przepisie proporcji dodaj 100 g takiej szynki (to oczywiście przepis już bez parówek) i dopraw całość papryką w proszku.

Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne