Najlepszą zupę gulaszową gotował mój tata. Teraz ja sięgam do tego genialnego przepisu

Najlepszą zupę gulaszową gotował mój tata. Teraz ja sięgam do tego genialnego przepisu

Dodano: 
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa Źródło: Shutterstock / vivooo
Są takie smaki, do których z przyjemnością wracamy. Ja uwielbiam smak zupy gulaszowej z przepisu mojego taty, którą nauczyłem się gotować wiele lat temu. Poznaj ten wyśmienity przepis.

Z pozoru zwykła zupa na bazie mięsa oraz warzyw zachwyca bogatym smakiem i aromatem, który zawdzięcza m.in. wcześniejszemu marynowaniu i podsmażeniu składników. Zachęcam do wypróbowania przepisu mojego taty na zupę gulaszową. Smakuje nie tylko tuż po przygotowaniu, ale także na drugi dzień. Danie to pochodzi z tradycyjnej kuchni węgierskiej i łączy różne smaki m.in. pikantnych przypraw i słodkich warzyw.

Jak zrobić pyszną zupę gulaszową?

Przygotowanie zupy gulaszowej nie jest trudne. Sekretem jej bogatego smaku jest dobranie odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu żaden smak nie dominuje nad pozostałymi. Węgierska zupa gulaszowa wymaga dodania dobrej jakości papryki w proszku – sprawdź, czy kupiona przez ciebie papryka ma intensywny, czerwony kolor. Jeżeli jest pomarańczowa, to zupa nie będzie zachwycała smakiem i kolorem.

Przepis mojego taty uwzględnia podsmażenie mięsa i warzyw na gęsim smalcu, ale możesz użyć klarowanego masła lub oleju do smażenia. Surowe ziemniaki przed dodaniem do zupy powinny zostać obsmażone na osobnej patelni, żeby zyskały chrupiącą skórkę. Możesz również dodać do niemal gotowej zupy gulaszowej wcześniej podgotowane i obsmażone ziemniaki, dzięki czemu zyskasz pewność, że nie rozpadną się, jeżeli mięso będzie wymagało dłuższego gotowania. Do zupy gulaszowej najlepiej nadają się ziemniaki o małej zawartości skrobi, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe, np. odmiana Ditta, Lord Sante i Vineta. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, to zastąp je puszką pomidorów bez skórki.

Na zupę gulaszową wybierz ładny kawałek szynki, łopatki lub karkówki. Mięso nie powinno być bardzo chude – tłuszcz wytopi się podczas smażenia, podnosząc walory smakowe potrawy. Pyszną zupę gulaszową możesz również ugotować z dodatkiem wołowiny (udziec, karczek) oraz drobiu (filet i udziec kurczaka lub indyka).

Porada: przygotuj nieco więcej bulionu, niż jest w przepisie, bo podczas gotowania zupy może być konieczne uzupełnienie płynu. Wykorzystasz go na przykład, jeżeli zupa wyjdzie za gęsta.

Przepis: Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedno z wielu dań jednogarnkowych, którymi z powodzeniem zastąpisz dwudaniowy obiad. Tę węgierską zupę możesz również podawać na kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Węgierska
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
590 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny
  • 2 litry bulionu
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki gęsiego smalcu
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i marynowanie mięsaMięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na małe kawałki (kostka o boku 2 cm). Przełóż mięso do miski i dodaj słodką, ostrą oraz wędzoną paprykę, a także rozgniecione nożem ziele angielskie, pokruszone na mniejsze kawałki liście laurowe, kminek, oregano i tymianek. 2 łyżki gęsiego smalcu podgrzej i gdy ostygnie, dodaj do mięsa z przyprawami oraz dokładnie wymieszaj. Przykryj mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Polecam marynować mięso przez całą noc. Wyjmij mięso z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej przed smażeniem, a także oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie i krojenie warzywCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Każdą paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę o boku około 3 cm. Jeżeli używasz młodych ziemniaków, to starannie je wyszoruj, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w dużą kostkę. Jeżeli używasz niekrojonych pomidorów z puszki, to pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. SmażeniePrzygotuj szeroki garnek z grubym dnem. Jeżeli takiego nie masz, to smaż składniki partiami na patelni i przekładaj do garnka, w którym będziesz gotować zupę. Do rozgrzanego garnka stopniowo przekładaj zamarynowane mięso i smaż na większym ogniu, aż się lekko zrumieni. Mięso powinno być równomiernie rozłożone na dnie garnka/patelni, żeby szybko się obsmażyło i nie puściło soków. Zamarynowanie mięsa z dodatkiem smalcu pozwala zrezygnować z dodawania tłuszczu podczas smażenia. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę i czosnek. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj warzywa korzeniowe i smaż kolejne 2-3 minuty, często mieszając. Następnie dodaj paprykę i smaż ją z pozostałymi składnikami przez 2-3 minuty, często mieszając. Wskazówka: Do garnka nie dodawaj ziemniaków. Gdy mięso z warzywami zmięknie, obsmaż ziemniaki na pozostałym smalcu i dodaj je do garnka na 20 minut przed końcem gotowania zupy.
  4. Dodanie bulionuZalej mięso z warzywami 2 szklankami podgrzanego bulionu i duś na średnim ogniu przez 10 minut. Gdy płyn się zredukuje, dodaj pozostały bulion i gotuj jeszcze 30 minut pod przykryciem i na małym ogniu. Dobrej jakości, wcześniej zamarynowane mięso powinno w tym czasie zmięknąć.
  5. Dodanie ziemniakówDo garnka z zupą dodaj wcześniej obsmażone ziemniaki, wymieszaj i gotuj jeszcze 15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj świeże pomidory lub pomidory z puszki i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw gotową zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zestaw przypraw i warzyw możesz modyfikować. Zupa gulaszowa mojego taty ma umiarkowanie ostry smak, który możesz wzmocnić, dodając świeżą papryczkę chili. Jeżeli masz intensywny bulion lub rosół warzywny, to możesz zrezygnować z dodawania warzyw korzeniowych.

Jak podawać zupę gulaszową?

Zupę gulaszową podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Możesz również każdą porcję udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne
Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą