Warzywa w cieście zje nawet niejadek, a gdy są tak pyszne, jak moje, znikają ze stołu w mgnieniu oka. Płynną panierkę przyrządzam na bazie piwa, które nadaje mu słodowe i lekko chmielowe nuty. Podczas smażenia wszystkie procenty ulatują, a pozostaje tylko wspaniały smak.
Jak zrobić kalafiora w cieście piwnym?
Dzielę go na różyczki i obgotowuję. Gdy stygną, mieszam ciasto z mąki i jajek, ale zamiast mleka dodaję jasne piwo. W ten sposób nie tylko wzbogacam jego aromat, ale także spulchniam za sprawą bąbelków dwutlenku węgla. Dolewam tyle, by masa była gęściejsza niż na naleśniki. Dzięki temu okleja kawałki grubszą warstwą.
Panierkę podkręcam gotową mieszanką curry. Zawiera między innymi kozieradkę, kolendrę i kmin rzymski oraz cały zestaw przypraw, które doskonale pasują do kalafiora. Gdy jednak chcę uzyskać mniej intensywne danie, sypię jedynie szczyptę mielonej kurkumy dla poprawy koloru.
Przepis: Kalafior w cieście piwnym
Różyczki kalafiora smażone w aromatycznej panierce z przyprawą curry
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 1 świeży kalafior
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mieszanki curry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Gotowanie kalafioraPodziel kalafiora na różyczki, wrzuć do 1,5-2 litrów wrzącej wody, dodaj po łyżeczce soli i cukru, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut, aż będzie półtwardy. Wyjmij na sito do osączenia.
- Mieszanie ciastaPołącz mąkę z jajkami, piwem, olejem i curry, dopraw solą i pieprzem.
- SmażenieRóżyczki kalafiora maczaj w cieście i kładź na rozgrzany olej. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Wyjmij na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jakie przyprawy dodać do panierki z ciasta?
Aby kalafior czy inne warzywa miały bardziej wyrazisty smak, warto dokładać do ciasta również inne przyprawy niż curry czy kurkuma. Szczególnie polecana jest suszona papryka – słodka, ostra oraz wędzona, a także granulowany czosnek i zioła. Dobrym wyborem jest między innymi tymianek, rozmaryn, oregano czy bazylia. Można ponadto użyć drobno startego parmezanu.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kalafiora?
Klasyczny wariant to mieszanka kilku podstawowych składników w różnych proporcjach. Ciasto można przygotować na przykład z 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki mąki z 2 jajkami i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, który napowietrza jego strukturę.
Innym sposobem na poprawę konsystencji takiej panierki jest użycie 1/2 szklanki gazowanej wody. Łączy się ją z 1/2 szklanki mleka i dodaje od jednej do półtorej szklanki mąki oraz jajko.
Do ciasta naleśnikowego najlepiej sprawdza się mleko pełnotłuste, to jest 3,2% tłuszczu. Można też użyć chudego i dolać odrobinę oleju. Dzięki temu masa lepiej trzyma się na kawałkach warzyw i wchłania mniej tłuszczu podczas smażenia.
Czytaj też:
To pieczone warzywo bije inne na głowę. Poznaj mój przepis na nieziemsko pyszną przekąskęCzytaj też:
Koniec z bułką tartą. Ten kremowy kalafior smakuje jak z francuskiej restauracji