Kalafior z wody to u mnie przeszłość. Smażę go w puszystym cieście bez mleka i znika w minutę

Kalafior z wody to u mnie przeszłość. Smażę go w puszystym cieście bez mleka i znika w minutę

Dodano: 
Kalafior w cieście piwnym
Kalafior w cieście piwnym Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Koniec z mdłym kalafiorem. Nie podaję go z wody ani w zwykłej panierce. Różyczki pokrywam przepysznym ciastem, które robię bez mleka. Z tym popularnym dodatkiem zawsze wychodzi puszyste i chrupiące.

Warzywa w cieście zje nawet niejadek, a gdy są tak pyszne, jak moje, znikają ze stołu w mgnieniu oka. Płynną panierkę przyrządzam na bazie piwa, które nadaje mu słodowe i lekko chmielowe nuty. Podczas smażenia wszystkie procenty ulatują, a pozostaje tylko wspaniały smak.

Jak zrobić kalafiora w cieście piwnym?

Dzielę go na różyczki i obgotowuję. Gdy stygną, mieszam ciasto z mąki i jajek, ale zamiast mleka dodaję jasne piwo. W ten sposób nie tylko wzbogacam jego aromat, ale także spulchniam za sprawą bąbelków dwutlenku węgla. Dolewam tyle, by masa była gęściejsza niż na naleśniki. Dzięki temu okleja kawałki grubszą warstwą.

Panierkę podkręcam gotową mieszanką curry. Zawiera między innymi kozieradkę, kolendrę i kmin rzymski oraz cały zestaw przypraw, które doskonale pasują do kalafiora. Gdy jednak chcę uzyskać mniej intensywne danie, sypię jedynie szczyptę mielonej kurkumy dla poprawy koloru.

Przepis: Kalafior w cieście piwnym

Różyczki kalafiora smażone w aromatycznej panierce z przyprawą curry

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 1 świeży kalafior
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mieszanki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kalafioraPodziel kalafiora na różyczki, wrzuć do 1,5-2 litrów wrzącej wody, dodaj po łyżeczce soli i cukru, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut, aż będzie półtwardy. Wyjmij na sito do osączenia.
  2. Mieszanie ciastaPołącz mąkę z jajkami, piwem, olejem i curry, dopraw solą i pieprzem.
  3. SmażenieRóżyczki kalafiora maczaj w cieście i kładź na rozgrzany olej. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Wyjmij na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jakie przyprawy dodać do panierki z ciasta?

Aby kalafior czy inne warzywa miały bardziej wyrazisty smak, warto dokładać do ciasta również inne przyprawy niż curry czy kurkuma. Szczególnie polecana jest suszona papryka – słodka, ostra oraz wędzona, a także granulowany czosnek i zioła. Dobrym wyborem jest między innymi tymianek, rozmaryn, oregano czy bazylia. Można ponadto użyć drobno startego parmezanu.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe do kalafiora?

Klasyczny wariant to mieszanka kilku podstawowych składników w różnych proporcjach. Ciasto można przygotować na przykład z 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki mąki z 2 jajkami i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, który napowietrza jego strukturę.

Innym sposobem na poprawę konsystencji takiej panierki jest użycie 1/2 szklanki gazowanej wody. Łączy się ją z 1/2 szklanki mleka i dodaje od jednej do półtorej szklanki mąki oraz jajko.

Do ciasta naleśnikowego najlepiej sprawdza się mleko pełnotłuste, to jest 3,2% tłuszczu. Można też użyć chudego i dolać odrobinę oleju. Dzięki temu masa lepiej trzyma się na kawałkach warzyw i wchłania mniej tłuszczu podczas smażenia.

Czytaj też:
To pieczone warzywo bije inne na głowę. Poznaj mój przepis na nieziemsko pyszną przekąskę
Czytaj też:
Koniec z bułką tartą. Ten kremowy kalafior smakuje jak z francuskiej restauracji