Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą

Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą

Dodano: 
Langosz
Langosz Źródło: Shutterstock / IngridHS
Lubisz pizzę? Jeżeli tak, to zachęcam do wypróbowania przepisu na langosz (langos), czyli placek z ciasta drożdżowego, który robię bez piekarnika. Składniki na ciasto na pewno masz w domu. Potrawę możesz jeść z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.

Węgierskie langosze zachwycają puszystym wnętrzemchrupiącą skórką. Są przygotowywane na 2 sposoby, czyli na bazie mąki pszennej, drożdży, mleka oraz przypraw, a także w wersji z ugotowanymi ziemniakami. Poniżej znajdziesz przepis na langos bez dodatku ziemniaków oraz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz langos z dodatkiem ziemniaków np. z wczorajszego obiadu.

Jak zrobić węgierski langosz?

Węgierskie langosze nie wymagają wiele pracy. Wystarczy zrobić ciasto, odstawić je do wyrośnięcia i zabrać się za przygotowywanie dodatków. Najlepsze langosze wychodzą z bardzo drobno mielonej mąki pszennej (typ 00), która używana jest również do ciasta na pizzę. Do ciasta możesz dodać zarówno mleko, jak i wodę.

Ciasto na langos możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Ja dodaję do ciasta świeże drożdże, które możesz zastąpić 1 opakowaniem drożdży suchych (7 g). Robiąc ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami, nie musisz przygotowywać rozczynu – możesz połączyć wszystkie składniki, wyrobić i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Polecam jednak zrobić rozczyn. Świeże drożdże powinny mieć temperaturę pokojową, a temperatura mleka lub wody nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.

Wyrobione ciasto musisz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierwsze wyrastanie powinno trwać 60-90 minut – ciasto musi podwoić swoją objętość. Natomiast wyrastanie już gotowych placków trwa około 30 minut – wystarczy, że lekko urosną.

Placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego są smażone na oleju, który powinien być dobrze rozgrzany, żeby ciasto go nie wchłonęło. Langosz najlepiej smażyć na patelni z grubym dnem. Jeżeli masz patelnię żeliwną, to będzie idealna do przygotowania tej potrawy.

Przepis: Langosz z serem i boczkiem

Langosz jest prostym, ale bardzo pysznym plackiem węgierskim. Ciasto na niego robi się dosłownie z kilku składników.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Węgierska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400-500 ml oleju do smażenia
  • cukier
  • sól

Dodatki:

  • 150 g pieczonego lub gotowanego boczku
  • 150 g żółtego sera
  • 300 g śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuLekko podgrzane mleko wlej do miski lub wysokiego rondelka. Dodaj pokruszone świeże drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki pszennej. Zrób rozczyn, mieszając wszystkie składniki i odstaw przykryte talerzykiem lub ściereczką naczynie w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Rozczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej razem z 1 łyżeczką soli do miski lub na stolnicę. Dodaj wyrośnięty rozczyn i połącz składniki ciasta. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję oraz będzie elastyczne. Gotowe ciasto uformuj w kulę.
  3. Wyrastanie ciastaWyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 60-90 minut.
  4. Formowanie langoszyWyrośnięte ciasto uformuj w wałek i podziel na 6 równych kawałków. Możesz również podzielić ciasto wedle własnych potrzeb np. na 4 porcje – wówczas zrobisz bardzo duże langosze, które będą miały średnicę około 20 cm. Robiąc duże langosze, weź pod uwagę, że ciasto trzeba jeszcze nieco rozciągnąć przed smażeniem, więc będziesz potrzebować bardzo dużej patelni lub szerokiego garnka do smażenia frytek. Możesz też zrobić więcej małych langoszy. Natłuść dłonie niewielką ilością oleju. Poszczególne porcje ciasta drożdżowego formuj w kulę, a następnie rozpłaszcz na placek o grubości około 2 cm i średnicy 10-11 cm. Przygotowane do wyrastania placki układaj na blaszkach lub tackach. Możesz użyć blaszki z wyposażenia piekarnika lub blaszek do pieczenia ciast.
  5. Wyrastanie langoszyPrzykryj uformowane langosze ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  6. Przygotowanie dodatkówPozbawiony skóry i chrząstek boczek pokrój w kostkę. Podsmaż tłusty boczek na mocno rozgrzanej, suchej patelni, często mieszając. Jeżeli boczek jest chudy, to podsmaż go na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj czosnek ze śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj naczynie z sosem folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  7. Smażenie langoszyNa patelni z grubym dnem rozgrzej olej do smażenia. Ja na patelnię o średnicy 22 cm wlewam 400 ml oleju, a na patelnię o średnicy 24 cm wlewam 500 ml oleju. Olej podgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to wrzuć mały kawałek ciasta lub czerstwego chleba na rozgrzany tłuszcz i jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię oraz zacznie się rumienić, to olej jest gotowy. Każdy placek delikatnie rozciągnij, żeby miał cieńszy środek i grubsze brzegi. Dobrze wyrobione ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie powinno się rwać. Smaż langosze z obu stron na złoty kolor. Placki przewracaj na drugą stronę, gdy spód będzie ładnie zrumieniony. Gotowe langosze możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeżeli chcesz podać wszystkie langosze jednocześnie, to przekładaj usmażone placki do piekarnika nagrzanego do temperatury 80 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), żeby nie ostygły.

Jak podawać langosze?

Langosz doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Ja przed podaniem posypuję wierzch placków startym serem oraz podsmażonym boczkiem oraz polewam sosem czosnkowym i dekoruję świeżą bazylią. Zamiast bazylii możesz użyć szczypiorku lub cebulki dymki.

Oczywiście dobór dodatków do langoszy to kwestia gustu – tradycyjnie serwowane są m.in. z cukrem i kwaśną śmietaną, a także sosem lub masłem czosnkowym, żółtym serem oraz podsmażonym boczkiem lub inną wędliną. Puszyste i chrupiące placki z ciasta drożdżowego wyśmienicie smakują również z dodatkiem mięsnych i warzywnych potrawek. Jeżeli masz ochotę na danie, które w smaku przypomina pizzę, to możesz posmarować wierzch usmażonych placków sosem pomidorowym i krótko zapiec w piekarniku z ulubionymi dodatkami np. mozzarellą lub parmezanem.

Langosz z ziemniakami

Do ciasta z powyższego przepisu możesz dodać 2-3 średnie świeżo ugotowane ziemniaki lub 5-6 łyżek ziemniaków z wczorajszego obiadu. Świeżo ugotowane (ostudzone) lub wczorajsze ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do miski z mąką, a następnie połącz z rozczynem i wyrób ciasto. Wydłuż czas wyrastania ciasta z ziemniakami o około 30 minut oraz czas wyrastania uformowanych placków o 10 minut.

Czytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej
Czytaj też:
Przepis na ciasto, jak z włoskiej pizzerii. Zrobisz je za grosze w 10 minut