Smażone potrawy są ciężkostrawne, dlatego coraz częściej rezygnuję z tej techniki kulinarnej. Zwłaszcza że okazało się, że nawet kotlety schabowe można przygotować bez użycia patelni. Doskonale zastąpi ją bowiem piekarnik. Ta metoda przyrządzania schabowych ma też tę zaletę, że w domu nie ma zapachu smażenia. Poza tym cała partia kotletów piecze się jednocześnie i to bez mojej uwagi. A kotlety schabowe upieczone pod smaczną pierzynką wyszły miękkie i soczyste.
Jak piec kotlety schabowe, by nie były suche?
Schab to dość chude i delikatne mięso, które łatwo wysycha w czasie pieczenia. By temu zapobiec, najlepiej piec kotlety pod pierzynką, czyli obłożone soczystymi dodatkami. My użyliśmy żółtego sera, jednak dobrze też sprawdzi się ser camembert czy z niebieską pleśnią. Smacznym dodatkiem do schabowych będą także pieczarki podsmażone z cebulą, plasterki pomidora czy cukinii i parmezanu. Ważne jest też, by kotletów nie piec zbyt długo. Najlepiej zastosować temperaturę 200-210 stopni Celsjusza i piec je ok. 20 minut.
Jak zrobić kotlety schabowe pod serową pierzynką?
Serowa pierzynka sprawia, że kotlety schabowe nie mają szansy wyjść suche. Poza tym ser dodaje im także smaku.
Przepis: Kotlety schabowe pod serową pierzynką
Kotlety schabowe pieczone pod pierzynką z żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- ok. 750 g schabu środkowego bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 150 g sera mozzarella lub innego żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kotletów i pierzynkiPlastry schabu opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw na 30 minut. Majonez wymieszaj z musztardą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Pieczenie kotletówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kotlety smaruj z dwóch stron doprawionym majonezem, ułóż na blasze. Posyp startym serem, piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Kotlety można też zacząć piec bez sera, a po 10 minutach pieczenia obrócić je na drugą stronę. Wtedy wierzch kotletów należy posypać serem i piec jeszcze 10-15 minut, aż ser rozpuści się i lekko zrumieni.
Z czym podać kotlety schabowe z piekarnika?
Pieczone kotlety schabowe są delikatne w smaku, więc dobrze smakują np. z gotowanymi ziemniakami. Tu oczywiście najsmaczniejsze będą młode ziemniaki, ugotowane babcinym sposobem. Dobrze też sprawdzą się ziemniaki pieczone oraz ryż. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie np. surówka z ogórków małosolnych, a także surówka z młodej kapusty czy z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Robię te kotlety i podaję z domowymi frytkami. Są delikatniejsze niż schaboweCzytaj też:
Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci