Takie schabowe kocha moja rodzina. Zapiekam je pod pyszną pierzynką i podaję z ziemniakami

Takie schabowe kocha moja rodzina. Zapiekam je pod pyszną pierzynką i podaję z ziemniakami

Dodano: 
Kotlety schabowe pod pierzynką
Kotlety schabowe pod pierzynką Źródło:Shutterstock / A. Zhuravleva
Klasyczne kotlety schabowe są smażone. Ja jednak zamiast kłaść je na patelnię, włożyłam je do piekarnika. Efekt wyszedł naprawdę smaczny, więc dzielę się z wami tym prostym przepisem.

Smażone potrawy są ciężkostrawne, dlatego coraz częściej rezygnuję z tej techniki kulinarnej. Zwłaszcza że okazało się, że nawet kotlety schabowe można przygotować bez użycia patelni. Doskonale zastąpi ją bowiem piekarnik. Ta metoda przyrządzania schabowych ma też tę zaletę, że w domu nie ma zapachu smażenia. Poza tym cała partia kotletów piecze się jednocześnie i to bez mojej uwagi. A kotlety schabowe upieczone pod smaczną pierzynką wyszły miękkie i soczyste.

Jak piec kotlety schabowe, by nie były suche?

Schab to dość chude i delikatne mięso, które łatwo wysycha w czasie pieczenia. By temu zapobiec, najlepiej piec kotlety pod pierzynką, czyli obłożone soczystymi dodatkami. My użyliśmy żółtego sera, jednak dobrze też sprawdzi się ser camembert czy z niebieską pleśnią. Smacznym dodatkiem do schabowych będą także pieczarki podsmażone z cebulą, plasterki pomidora czy cukinii i parmezanu. Ważne jest też, by kotletów nie piec zbyt długo. Najlepiej zastosować temperaturę 200-210 stopni Celsjusza i piec je ok. 20 minut.

Jak zrobić kotlety schabowe pod serową pierzynką?

Serowa pierzynka sprawia, że kotlety schabowe nie mają szansy wyjść suche. Poza tym ser dodaje im także smaku.

Przepis: Kotlety schabowe pod serową pierzynką

Kotlety schabowe pieczone pod pierzynką z żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 750 g schabu środkowego bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 150 g sera mozzarella lub innego żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotletów i pierzynkiPlastry schabu opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw na 30 minut. Majonez wymieszaj z musztardą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Pieczenie kotletówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kotlety smaruj z dwóch stron doprawionym majonezem, ułóż na blasze. Posyp startym serem, piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Kotlety można też zacząć piec bez sera, a po 10 minutach pieczenia obrócić je na drugą stronę. Wtedy wierzch kotletów należy posypać serem i piec jeszcze 10-15 minut, aż ser rozpuści się i lekko zrumieni.

Z czym podać kotlety schabowe z piekarnika?

Pieczone kotlety schabowe są delikatne w smaku, więc dobrze smakują np. z gotowanymi ziemniakami. Tu oczywiście najsmaczniejsze będą młode ziemniaki, ugotowane babcinym sposobem. Dobrze też sprawdzą się ziemniaki pieczone oraz ryż. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie np. surówka z ogórków małosolnych, a także surówka z młodej kapusty czy z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Robię te kotlety i podaję z domowymi frytkami. Są delikatniejsze niż schabowe
Czytaj też:
Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci