Robię te kotlety i podaję z domowymi frytkami. Są delikatniejsze niż schabowe

Robię te kotlety i podaję z domowymi frytkami. Są delikatniejsze niż schabowe

Dodano: 
Sznycle
Sznycle Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Kotlety schabowe uwielbiają dzieci i dorośli. Podobne do nich, jednak delikatniejsze są sznycle, czyli kotlety z cielęciny lub drobiu. Ja zazwyczaj używam tego drugiego mięsa, bo jest łatwo dostępne.

Różnica między sznyclem, a kotletem schabowym jest na tyle subtelna, że niektórzy używają tych nazw zamiennie. Jednak kotlet schabowy robi się zwykle ze schabu wieprzowego, a sznycle z cielęciny lub mięsa drobiowego. Sznycle są więc nieco chudsze, bardziej kruche i delikatne. Warto więc czasami spróbować tej małej odmiany, sięgając np. po filet z indyka.

Ogólna zasada przyrządzania sznycli

Sznycle są popularne w kuchni austriackiej i włoskiej. Robi się je podobnie, jak kotlety schabowe. Mięso kroi się jednak nieco cieniej, niż na schabowe. By plastry mięsa były jeszcze cieńsze, warto je rozbić kuchennym tłuczkiem. Trzeba jednak uważać, żeby nie poprzecinać mięsa. Doprawione płaty mięsa panieruje się w mące, jajku i tartej bułce i smaży na oleju lub maśle klarowanym.

Jak zrobić sznycle z indyka?

Na sznycle z indyka najlepiej nadaje się filet z indyczej piersi. Jest on delikatny i na tyle duży, że można z niego wykroić całkiem duże plastry.

Przepis: Sznycle z indyka

Plastry indyczego mięsa smażone w panierce z mąki, jajka i bułki tartej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
austriacka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 4 cienkie plastry indyczej piersi
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozbijanie mięsaPlastry mięsa rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz je lekko solą i pieprzem.
  2. Smażenie sznycliNa patelni rozgrzej olej. Plastry mięsa panieruj w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce. Smaż na patelni, aż będą z obu stron rumiane.

Z czym podać sznycle?

Sznycle doskonale smakują podane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Ja sznycle indycze podaję zwykle z domowymi frytkami. Jak je robię? Obrane ziemniaki kroję w słupki i mieszam z 2-3 łyżkami oleju. Potem przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie oprószam frytki solą i rumienię je przez ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Dobrym dodatkiem do sznycli jest też cząstka cytryny. Skropione jej sokiem mięso zyskuje orzeźwiający, wyraźniejszy smak. Do sznycli warto też podać sos i porcję surówki. Jeśli chodzi o sos, to sprawdzi się tu np. sos pieprzowy, pieczarkowy.

Czytaj też:
Siekam filet z kurczaka i robię z niego delikatne, soczyste kotlety. Cała rodzina je uwielbia
Czytaj też:
Do złudzenia przypomina schabowego, ale smakuje o niebo lepiej. Przepis mam z książki kucharskiej babci