Surówka z kapusty pekińskiej schodzi u mnie kilogramami. To zasługa tego sosu

Surówka z kapusty pekińskiej schodzi u mnie kilogramami. To zasługa tego sosu

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło:Unsplash
Bez surówki nie obędzie się żaden obiad. A bez surówki z kapusty pekińskiej cała moja rodzina. Wszyscy lubią ją chrupać, bo jest lekka i soczysta. A ja robię ją często, ponieważ mało przy niej pracy.

marWiele osób z braku czasu pomija robienie surówki do obiadu. A to bardzo duży błąd, bo w całym obiedzie to właśnie surówka jest głównym dostawcom witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jej przygotowanie nie jest też czasochłonne, ani pracochłonne. Dlatego warto znaleźć 5 minut, by przygotować soczysty dodatek do obiadu. Ja proponuję surówkę z kapusty pekińskiej.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

By zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, a tak naprawdę każdą surówkę, trzeba odpowiednio dobrać składniki, rozdrobnić je i wymieszać z sosem. Tajemnicą mojej surówki jest lekki sos z octu jabłkowego, miodu i oleju.

Przepis: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej

Smak tej surówki doskonale podkreśla lekki, słodko-kwaśny sos

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w wąskie paski. Warzywa umieść w salaterce, wymieszaj.
  2. Przygotowanie sosu i wykańczanie surówkiNa sos olej wymieszaj z octem jabłkowym i miodem. Sosem polej warzywa, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z czego zrobić surówkę do obiadu?

Surówki można robić z przeróżnych warzyw. Jednak największą popularnością cieszą się te robione z dość pospolitych warzyw. To dlatego, że zwykle mamy je pod ręką. A mamy je pod ręką, bo są tanie, łatwo dostępne i dobrze się przechowują. Do takich warzyw oprócz kapusty pekińskiej z pewnością należą: marchewka, por i kapusta biała. Warzywa te można ze sobą mieszać, łączyć z cebulą, świeżą zieleniną czy jabłkiem.

Obowiązkowym dodatkiem do każdej surówki powinien być sos. Nie tylko dlatego, że podnosi on smak i soczystość warzyw, ale przede wszystkim poprawia przyswajalność witamin. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym materiale na temat surówki z marchewki. Lekki sos powinien bazować na oleju lub oliwie z oliwek, cięższe sosy robi się z dodatkiem majonezu.

Jak długo można przechowywać surówkę?

Surówki tak naprawdę powinniśmy zjeść jak najszybciej po przygotowaniu. Wtedy bowiem zawierają najwięcej witamin. Jeśli jednak zostanie ci surówka z obiadu, możesz ją zamknąć w pojemniku na żywność, wstawić do lodówki i podać następnego dnia. Oczywiście nie będzie tak smaczna i wartościowa, jak świeżo zrobiona, ale błonnik i kilka innych składników odżywczych na pewno z niej nie umknie.

Czytaj też:
Surówka z czerwonej kapusty w dwóch odsłonach. Wybierz swoją ulubioną wersję
Czytaj też:
Lekko pikantna surówka z pora. Idealnie pasuje do wielu obiadów

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl