Chrupiąca surówka z młodej kapusty idzie u mnie hurtowo. Jest lekka i pasuje do wielu dań
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Chrupiąca surówka z młodej kapusty idzie u mnie hurtowo. Jest lekka i pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty Źródło:Shutterstock / Max_555
Młoda kapusta jest już dostępna w niemal każdym sklepie. Warto więc przygotować z niej wiosenną surówkę. Będzie lekka, chrupiąca i przepyszna. A ponad wszystko pełna witamin.

Sezon na młodą kapustę nie trwa zbyt długo. Warto więc wykorzystać to smaczne i wartościowe warzywo do przygotowania wyjątkowych potraw. Bo choć kapusta jest dostępna przez cały rok, to ta młoda wyróżnia się soczystością, chrupkością i przyjemnym smakiem. Jest wprost stworzona, by robić z niej surówki. A jest to bardzo proste, ponieważ to delikatne warzywo nie wymaga wielu dodatków.

Jakie dodatki pasują do surówki z młodej kapusty?

Młoda kapusta ma łagodny smak, dlatego dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Jeśli chcesz nieco zaostrzyć jej smak, połącz ją z cebulą, cebulką dymką, szczypiorem, czosnkiem czy ostrą papryką. Surówkę doskonale zakwasi natomiast pomidor albo ogórek małosolny. Orzeźwiającego smaku doda młodej kapuście świeży ogórek, a także koperek. Marchewka i jabłko to składniki zwiększające słodycz tej surówki.

Surówkę z młodej kapusty można podać z sosem jogurtowo-majonezowym, jednak może on zdominować jej smak. Dlatego ja zwykle wybieram sos na bazie oleju lub oliwy z oliwek. Jest delikatny i dzięki niemu surówka dobrze komponuje się z wieloma daniami.

Przepis na moją surówkę z młodej kapusty

Surówka z kapusty najlepiej smakuje podana wkrótce po przygotowaniu. Wtedy też jest najwartościowsza.

Przepis: Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty, marchewki i natki pietruszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść z wierzchnich liści, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Zieleninę opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, oprósz je solą i pieprzem, wymieszaj. Z oleju, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z młodej kapusty?

Surówka z młodej kapusty jest naprawdę uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Świetnie harmonizuje z daniami zawierającymi mięso, drób i rybę. Można ją też podawać do dań jarskich, np. zapiekanki warzywnej, klusek ziemniaczanych albo kaszotto.

Czytaj też:
Ta surówka schodzi u mnie w dużych ilościach, a szykuję ją w 5 minut. To ostatni moment, by ją zrobić
Czytaj też:
Ta surówka z marchewki smakuje jak z najlepszej restauracji. Dodaję tylko ogórka i pyszny sos