Kroję ogórki małosolne i dorzucam 2 dodatki. Ta surówka idealnie pasuje nie tylko do dań z grilla

Kroję ogórki małosolne i dorzucam 2 dodatki. Ta surówka idealnie pasuje nie tylko do dań z grilla

Dodano: 
Sałatka z ogórka małosolnego i pomidora
Sałatka z ogórka małosolnego i pomidora Źródło: Shutterstock / Rui Elena
Letnie surówki powinny być lekkie i pełne smaku. W końcu robimy je z sezonowych, aromatycznych warzyw. Dziś proponujemy wam szybką surówkę z ogórków małosolnych. Pasuje do dań z grilla i letnich obiadów.

Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak wiosny i lata. Można je chrupać na przekąskę, podać do obiadu albo zrobić z nich pyszną surówkę czy sałatkę. W połączeniu z innymi warzywami, ogórki będą smakować wspaniale. Taka surówka dzięki dodatkowi ogórków jest orzeźwiająca, lekka i przyjemnie chrupiąca. Doskonale pasuje do mięs pieczonych na grillu, a także do mięsnych przysmaków z piekarnika i rondla.

Najlepsze dodatki do surówki z ogórków małosolnych

Do surówki z ogórków małosolnych będą pasować dodatki, które nieco przełamią i zaostrzą ich smak. Świetnie sprawdzą się tu pomidory, ale też papryka czy młoda kapusta. Smak surówki podkręci też cebula albo czosnek, podobnie zresztą jak posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Do potrawy warto również dodać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju, dzięki czemu będzie smaczniejsza i zdrowsza.

Jak zrobić surówkę z ogórków małosolnych?

Naszą surówkę zrobiliśmy z 4 składników i przypraw. I tak naprawdę nie trzeba do niej dodawać nic więcej. A jej przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut.

Przepis: Surówka z ogórków małosolnych

Surówka z ogórków małosolnych idealna do pieczonych i grillowanych mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ogórków małosolnych
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebulka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówOgórki małosolne pokrój w plasterki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki lub w sporą kostkę. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półkrążki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oberwij liski, drobno je posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, polej olejem, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do czego podać surówkę z ogórków małosolnych?

Surówka z dodatkiem ogórków małosolnych stanowi doskonały dodatek do mięs pieczonych na grillu. Idealnie komponuje się z pieczoną karkówką, skrzydełkami, polędwiczkami, a także boczkiem i piersią z kurczaka. Warto też ją podać do grillowanej kaszanki lub kiełbasy. Surówkę z ogórków małosolnych warto też podać do mięsnych dań obiadowych. Najlepiej będzie pasować do potraw serwowanych z młodymi ziemniakami, ale też kaszą. Może to być pieczony kurczak, kotlety mielone i schabowe, pulpety czy przeróżne roladki.

Czytaj też:
3 najczęstsze przyczyny pleśni na ogórkach małosolnych. Poznaj je, a łatwo unikniesz problemu
Czytaj też:
Te patenty przyspieszą kiszenie ogórków. Małosolne do grilla będziesz mieć po 2 dniach