Tylko z tym dodatkiem mój żurek smakuje wyjątkowo. Poznaj sekret tej tradycyjnej zupy nie tylko na Wielkanoc

Tylko z tym dodatkiem mój żurek smakuje wyjątkowo. Poznaj sekret tej tradycyjnej zupy nie tylko na Wielkanoc

Dodano: 
Żurek na wędzonce
Żurek na wędzonce Źródło: Shutterstock / Cesarz
Smak mojego wielkanocnego żurku podbija dodatek aromatycznej kiełbasy i boczku. Zobacz, jak zrobić dobry żurek na wędzonce.

Żurek to sycąca zupa o kwaskowatym smaku, którą u nas tradycyjnie podaję się z jajkiem na twardo. Ja jednak lubię robić żurek w różnych odsłonach. Podaję tę zupę z tłuczonymi lub całymi ziemniakami i jajkiem, a składnikami, które podbijają jego smak są smażone kiełbasa i boczek oraz tarty chrzanem. I choć żurek kojarzy się z Wielkanocą, u mnie sprawdza się również na jesienny czy zimowy rozgrzewający obiad.

Żurek możesz przygotować z domowego zakwasu lub z zakwasu gotowego, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym. Poniżej znajdziesz przepis na żurek z domowego zakwasu. Zakwas powinien kisić się kilka dni. Jeżeli lubisz delikatnie kwaskowaty żurek, to zakwas nie wymaga długiego kiszenia – wystarczą 3 dni, aby zyskał odpowiedni smak. Tradycyjny kwaśny żurek przygotujesz z zakwasu kiszonego 6-8 dni.

Dla mnie idealny żurek powinien być gęsty, zawiesisty i bez grudek. Zrównoważony smak zupy powinien łączyć w sobie słone, kwaśne i słodkie nuty, który powinny być podbite wyczuwalnym aromatem wędzonki i przypraw – głównie majeranku. Dzisiaj zdradzam wam, jak ugotować aromatyczny żurek na wędzonce.

Przepis: Żurek na wędzonce

W przepisie tym domowy zakwas możesz zamienić na kupny, wtedy nie musisz zaczynać szykowania na kilka dni przed gotowaniem zupy.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na zakwas:

  • 1/2 litra przegotowanej wody
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Na żurek:

  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie zakwasuZakwas przygotuj kilka dni przed gotowaniem żurku. Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce. Aby przygotować zakwas na żurek, wlej do czystego słoika lub kamionkowego garnka przegotowaną zimną wodę. Do wody dodaj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, a także mąkę żytnią (typ 2000). Dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj gazą lub talerzykiem (zakwas nie może być szczelnie zamknięty) i odstaw w ciepłe miejsce. Dwa razy dziennie mieszaj zakwas. Gdy zakwas będzie gotowy, przecedź go przez sitko lub gazę i wlej do szklanej butelki bądź słoika. Resztkę gotowego zakwasu możesz wykorzystać do przyśpieszenia kiszenia nowej porcji zakwasu na żurek.
  2. Krojenie składników na żurekBoczek wędzony i kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. SmażenieNa suchej patelni z grubym dnem usmaż wędzony boczek – mięso powinno ładnie się zrumienić. Jeżeli boczek nie jest bardzo tłusty, to dodaj 1 łyżkę oleju. Do usmażonego boczku dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa się zrumieni. Pamiętaj, aby mieszać składniki. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. GotowanieBulion lub rosół wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodaj usmażony boczek z kiełbasą, cebulą i czosnkiem. Gotuj na średnim ogniu 5 minut.
  5. Dodanie zakwasuDo gotującego się wywaru wlej 1/2 litra zakwasu i dokładnie wymieszaj. Jeżeli korzystasz z gotowego zakwasu w słoiku, który jest bardzo gęsty, to najpierw przełóż zakwas do miski, dodaj trochę ciepłego wywaru i dokładnie wymieszaj zakwas z wywarem za pomocą rózgi kuchennej.
  6. Przyprawianie i dodanie śmietanyDodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Gotuj zupę z przyprawami na małym ogniu 15 minut.
  7. Dodanie śmietanyW kubku rozmieszaj 3 łyżki śmietany z 1 chochelką gorącej zupy. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Zagotuj zupę ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Żurek podawaj gorący z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, jajek na twardo lub pieczywa.

Skorzystaj z tych wskazówek robiąc żurek

Jeśli chcesz, by tegoroczny żurek smakował wyjątkowo, skorzystaj z moich rad:

  • Żurek możesz przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły – wtedy smak zupy jest głębszy, a ty masz już gotowe jedno z ważniejszych wielkanocnych dań.
  • Smak żurku doskonale podbija dodatek startego na tarce o drobnych oczkach korzenia chrzanu.
  • Jeżeli żurek wyjdzie zbyt kwaśny lub za słony, to dodaj do zupy 2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Żurek możesz przygotować też bez wędzonki na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym oraz rosole z dnia poprzedniego.
  • Jeżeli chcesz przygotować żurek na wędzonce w wersji wegańskiej, dodaj do zupy wędzone tofu i koniecznie podgrzaną na patelni wędzoną paprykę.

Czytaj też:
Słynny kucharz zachwycił się polskim żurkiem. „Najlepsza zupa świata”
Czytaj też:
Żurek czy barszcz biały? Zobacz, która zupa bardziej przypadnie ci do gustu