Najpopularniejszymi dodatkami do pieczywa są wędliny i sery. Sięgamy po nie bardzo często, bo wystarczy położyć plasterek na kromce chleba i kanapka gotowa. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu, możecie przygotować pastę do pieczywa. Polecam wam prosty przepis na pastę z wędzonej makreli. To jedno z moich ulubionych smarowideł – oprócz doskonałego smaku, wyróżnia je wysoka wartość odżywcza.
Przepis: Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
Pasta kanapkowa z wędzonej makreli z kiszonym ogórkiem i musztardą
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Oczyszczanie rybyZ wędzonej makreli usuń skórę i ości. Mięso podziel na kawałki, umieść w miseczce i rozgniataj widelcem, wyciągając przy okazji mniejsze ości.
- Rozdrabnianie ogórkaOgórek kiszony zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z niego nadmiar soku. Jeśli ma dość grubą skórkę, możesz ją wcześniej usunąć.
- Mieszanie pastyRozdrobnioną rybę rozmieszaj ze śmietaną i majonezem. Dodaj starty ogórek kiszony oraz musztardę, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z czego można przygotować pastę kanapkową?
Pastę na kanapki można zrobić ze składników, które dadzą się dość mocno rozdrobnić. Muszą więc być raczej miękkie. Do takich produktów należą: twaróg, ugotowane jajka, awokado i warzywa, a także ryby z puszki i ryby wędzone. Oczywiście pasty robi się też z gotowanego mięsa, drobno posiekanej szynki czy startego, żółtego sera.
Te składniki warto dodać do pasty kanapkowej
Pasta kanapkowa powinna być smarowna. Taką konsystencję łatwo osiągnąć, dodając do rozdrobnionych składników odrobinę majonezu, jogurtu lub śmietany. Można też oczywiście wykorzystać nieco masła lub oleju, jednak są one dość kaloryczne. Dodatkami podnoszącymi walory smakowe pasty mogą też być: musztarda, straty chrzan, kiszony ogórek czy sok z cytryny. Zawsze też warto sięgnąć po rozdrobnioną zieleninę, kryjącą w sobie mnóstwo witamin. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą ostrej papryki.
Do pieczywa, ale nie tylko
- Przygotowaną pastę można podać na świeżej bułce lub chrupiącym chlebie. Jednak posiłek będzie o wiele zdrowszy, jeśli wybierzemy pieczywo razowe lub pełnoziarniste.
- Pastę kanapkową warto też wykorzystać do przygotowania prostych przekąsek. Wystarczy wycisnąć ją ozdobnie na krakersy, chipsy czy listki cykorii i ułożyć na półmisku.
Jak przechowywać pastę kanapkową?
Domowe pasty kanapkowe najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ze względu na sporą zawartość tłuszczu, dość łatwo bowiem chłoną obce zapachy. Należy je spożyć w ciągu 2 dni od przygotowania.
Czytaj też:
Pasta kanapkowa z siemienia lnianego. Zrobisz ją w pół godzinyCzytaj też:
Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis