Ta różowa surówka z selera już samym wyglądem poprawia humor. Swój różowy kolor zawdzięcza dodatkowi buraka, a kremowość prostemu dressingowi na bazie jogurtu.
Różowa surówka z selera, czyli porcja zdrowia na talerzu
Taka surówka to prawdziwa porcja zdrowia – łączy w sobie błonnik z warzyw (dzięki czemu wspiera trawienie i daje uczucie sytości), z białkiem i wapniem z jogurtu. Burak dostarcza żelaza i naturalnych antyoksydantów, poprawiających odporność i krążenie, a koperek działa lekko odświeżająco i wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzięki połączeniu kremowej konsystencji z delikatnym, ziemistym smakiem, to lekki, odżywczy dodatek, który świetnie wpływa na organizm i pasuje do wielu dań.
Jak zrobić surówkę z selera i buraków?
Przepis jest bardzo prosty: potrzebujesz korzeń selera i gotowanego lub pieczonego buraka. Takie buraki można kupić już gotowe w marketach, ale można też ugotować czy upiec samodzielnie. Ważne, aby oba warzywa zetrzeć na tych samych oczkach tartki. Polecamy te drobne, bo wówczas sałatka ma bardzo przyjemną kremową i delikatną konsystencję.
Do warzyw dodajemy jedynie prosty dressing na bazie gęstego jogurtu (np. w stylu greckim). Gotową surówkę warto odstawić do lodówki na 25-20 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.
Przepis: Surówka z selera i buraka
Różowa, kremowa surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni seler korzeniowy
- 1 mały ugotowany burak
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku
- sól, pierz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSeler obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Buraka zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj oba warzywa w misce.
- Robienie surówkiDodaj jogurt, oliwę, posiekany koperek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Do czego pasuje surówka z selera i buraka?
Surówka z selera, buraka, jogurtu i koperku świetnie komponuje się z daniami, które potrzebują świeżego, lekkiego akcentu. To uniwersalna surówka do obiadu, ale ją szczególnie polecam ją do dań z kaszą gryczaną czy jaglaną – np. z sosem grzybowym czy mięsnym. Jest też bardzo dobra do pieczonych ziemniaków oraz dań z ryb. Bardzo dobrze pasuje do dań wegetariańskich np. warzywnych kotletów, ale też placków ziemniaczanych.
Czytaj też:
Te pierogi robię częściej niż ruskie. Farsz jest tak pyszny, że można go jeść łyżkamiCzytaj też:
To zdrowe mięso królowało na polskich stołach. Dziś wraca i smakuje lepiej niż kiedykolwiek
