Ścieram seler i dodaję gotowane warzywo. Kremowa, różowa surówka to obiadowy hit

Ścieram seler i dodaję gotowane warzywo. Kremowa, różowa surówka to obiadowy hit

Dodano: 
Tarcie selera
Tarcie selera Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Ta surówka wygląda niczym potrawa z różowego domku dla Barbie. Robi się ją łatwo, a smakuje rewelacyjnie.

Ta różowa surówka z selera już samym wyglądem poprawia humor. Swój różowy kolor zawdzięcza dodatkowi buraka, a kremowość prostemu dressingowi na bazie jogurtu.

Różowa surówka z selera, czyli porcja zdrowia na talerzu

Taka surówka to prawdziwa porcja zdrowia – łączy w sobie błonnik z warzyw (dzięki czemu wspiera trawienie i daje uczucie sytości), z białkiem i wapniem z jogurtu. Burak dostarcza żelaza i naturalnych antyoksydantów, poprawiających odporność i krążenie, a koperek działa lekko odświeżająco i wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzięki połączeniu kremowej konsystencji z delikatnym, ziemistym smakiem, to lekki, odżywczy dodatek, który świetnie wpływa na organizm i pasuje do wielu dań.

Jak zrobić surówkę z selera i buraków?

Przepis jest bardzo prosty: potrzebujesz korzeń selera i gotowanego lub pieczonego buraka. Takie buraki można kupić już gotowe w marketach, ale można też ugotować czy upiec samodzielnie. Ważne, aby oba warzywa zetrzeć na tych samych oczkach tartki. Polecamy te drobne, bo wówczas sałatka ma bardzo przyjemną kremową i delikatną konsystencję.

Do warzyw dodajemy jedynie prosty dressing na bazie gęstego jogurtu (np. w stylu greckim). Gotową surówkę warto odstawić do lodówki na 25-20 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

Przepis: Surówka z selera i buraka

Różowa, kremowa surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 1 mały ugotowany burak
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • sól, pierz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSeler obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Buraka zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj oba warzywa w misce.
  2. Robienie surówkiDodaj jogurt, oliwę, posiekany koperek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z selera i buraka?

Surówka z selera, buraka, jogurtu i koperku świetnie komponuje się z daniami, które potrzebują świeżego, lekkiego akcentu. To uniwersalna surówka do obiadu, ale ją szczególnie polecam ją do dań z kaszą gryczaną czy jaglaną – np. z sosem grzybowym czy mięsnym. Jest też bardzo dobra do pieczonych ziemniaków oraz dań z ryb. Bardzo dobrze pasuje do dań wegetariańskich np. warzywnych kotletów, ale też placków ziemniaczanych.

Czytaj też:
Te pierogi robię częściej niż ruskie. Farsz jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami
Czytaj też:
To zdrowe mięso królowało na polskich stołach. Dziś wraca i smakuje lepiej niż kiedykolwiek