Ten ser w PRL był prawdziwym rarytasem. Zrób z niego prostą pastę na kanapki, a każdy będzie prosił o przepis

Ten ser w PRL był prawdziwym rarytasem. Zrób z niego prostą pastę na kanapki, a każdy będzie prosił o przepis

Dodano: 
Niebieski ser pleśniowy
Niebieski ser pleśniowy Źródło: Shutterstock / O_Solara
Kremowa pasta z rokpola i twarogu to szybki, wyrazisty dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się także jako dip do warzyw lub nadzienie do jajek.

Pierwszy raz spróbowałem tej pasty podczas rodzinnego spotkania u cioci. Na stole stał świeży chleb, a obok miseczka z kremową masą o intensywnym aromacie. Okazało się, że to rokpol (inną nazwą, którą często można spotkać w sklepach jest Lazur), ser produkowany w Polsce od czasów PRL, będący alternatywą dla francuskiego roqueforta. Od tego czasu często przygotowuję tę pastę, gdy mam ochotę na coś prostego i wyrazistego.

Jak przygotować wyrazistą pastę z sera rokpol?

Jeśli chcesz, by pasta miała łagodniejszy smak, wybierz młodszy ser pleśniowy lub zastąp część rokpola kremowym camembertem. Wtedy uzyskasz delikatniejszy aromat, idealny dla osób, które nie lubią intensywnych smaków i wolą subtelniejsze nuty w codziennych potrawach.

Drobno siekana natka pietruszki lub szczypiorek nada paście świeżości i koloru. Dla lżejszej wersji zamień masło na gęsty jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Dzięki temu pasta świetnie sprawdzi się też jako dip do surowych warzyw, a także jako smarowidło do chrupiących grzanek lub pełnoziarnistego pieczywa. Kilka propozycji wykorzystania takiej pasty znajdziesz na końcu.

Przepis: Pasta kanapkowa z sera rokpol

Kremowa pasta z rokpola i twarogu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
291 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g sera rokpol
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCebulę drobno posiekaj. Ser rokpol i twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Masło pozostaw w temperaturze pokojowej, by zmiękło.
  2. Łączenie składnikówW misce połącz wszystkie składniki. Dopraw pieprzem, odrobiną soli i sokiem z cytryny. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki na 15 minut, by smaki się połączyły.

Gdzie, oprócz kanapek, wykorzystać taką pastę?

Ta pasta świetnie sprawdza się nie tylko do chleba, ale i w innych prostych potrawach.

  • Jako dip do warzyw – doskonała do surowych marchewek, selera naciowego czy papryki. Kremowa konsystencja pozwala łatwo nabierać pastę, a słony smak sera świetnie podkreśla chrupkość warzyw.
  • Do pieczonych ziemniaków – na gorących ziemniakach tworzy delikatny sos o intensywnym aromacie. Wystarczy łyżka pasty, by całe danie nabrało głębi. To prosta, a efektowna kolacja.
  • Na grzankach lub tostach – świetnie się zapieka, tworząc złotą skorupkę. W połączeniu z pomidorem lub plasterkiem szynki daje szybkie śniadanie o bogatym smaku.
  • Jako farsz do jajek – połącz pastę z żółtkami i napełnij białka. Powstanie prosty, efektowny przysmak na imprezę. Słony smak sera znakomicie kontrastuje z delikatnością jajek.

Czytaj też:
Żaden twarożek z ziołami. Z białego sera robię ekspresową pastę, którą zachwycam gości
Czytaj też:
Dwa produkty ze słoika i blender. Tylko tyle, a pasta znika szybciej, niż zdążę zrobić tosty