Pasta kanapkowa z siemienia lnianego. Zrobisz ją w pół godziny
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Pasta kanapkowa z siemienia lnianego. Zrobisz ją w pół godziny

Dodano: 
Pasta kanapkowa z siemienia lnianego
Pasta kanapkowa z siemienia lnianego Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Pasta kanapkowa z siemienia lnianego? To przede wszystkim bardzo smaczne i zdrowe rozwiązanie. Taka pasta jest dziecinnie łatwa i szybka w przyrządzeniu.

Pastę z siemienia lnianego pokochają fani dodawania do wszystkiego zdrowych ziaren. Zwykle są one dodatkiem w samym pieczywie, w tym przypadku są podstawą nietypowej pasty kanapkowej.

Jak zrobić pastę kanapkową z siemienia lnianego?

Pasta jest kremowa i dobrze rozsmarowuje się na pieczywie. Zawdzięcza to innym dodatkom, niż siemię lniane, które jest jej bazą. Do pasty dodajemy jeszcze ziarna słonecznika i nerkowce. Zwłaszcza te drugie po namoczeniu nadają paście przyjemnej konsystencji. To właśnie moczenie siemienia, orzechów i ziaren słonecznika jest całym sekretem dobrej pasty. Siemię wchłania część wody, a nerkowce i słonecznik stają się miękkie.

Nasza propozycja to pasta kanapkowa z siemienia lnianego z dodatkiem suszonych pomidorów w oliwie i czosnku. Dzięki nim pasta nabiera wyrazistego smaku. Wszystkie składniku (już po namoczeniu ziaren i orzechów) wystarczy tak naprawdę zmiksować – można zupełnie na gładko, a można tak, aby w paście były wyczuwalne ziarenka. Wszystko zależy od twoich upodobań.

Rada: jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę wody lub oliwy z pomidorów.

Przepis: Pasta kanapkowa z siemienia lnianego

Zdrowa pasta kanapkowa z dodatkiem orzechów nerkowca i suszonych pomidorów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziarenZiarna słonecznika upraż na suchej patelni (powinny lekko się zrumienić, ale nie przypalić). Do kielicha blendera wrzuć siemię lniane, orzechy nerkowca i uprażony słonecznik. Zalej mocno ciepłą i odstaw na ok. 15-20 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i pokrój drobno suszone pomidory.
  2. Robienie pastyDo namoczonych ziaren dodaj sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek oraz pomidory. Zmiksuj wszystko na pastę.

Inne pomysły na pastę kanapkową z siemienia lnianego

Suszone pomidory i czosnek to tylko jedna z propozycji na pastę, której bazą jest siemię lniane. Dodatki można zmieniać i tworzyć własne kompozycje. Możesz też stosować zamiennie nerkowce i słonecznik (np. dodać sam słonecznik, albo same nerkowce).

Jakie dodatki pasują do past na bazie siemienia lnianego? Mogą tą być wszelkie warzywa strączkowe, np. fasola lub ciecierzyca z puszki. Świetnie tu będą pasowały także pieczone warzywa: np. papryka (obrana ze skórki), marchew, seler, bakłażan, ale też pieczone pomidory. Ciekawą opcją jest dodatnie do pasty przesmażonych na oliwie z cebulką pieczarek.

Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenica
Czytaj też:
Jak ugotować jajka? Długo szukałem szczegółowej „instrukcji” gotowania jajek i w końcu znalazłem ją w starej książce kucharskiej