Te czekoladowe ciasteczka nie zawierają grama mąki. Ich skład zasługuje na medal

Te czekoladowe ciasteczka nie zawierają grama mąki. Ich skład zasługuje na medal

Dodano: 
Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe Źródło: Shutterstock / Viktor1
Jeśli słowo „smaczne” kłóci wam się ze słowem „zdrowe”, spróbujcie tych ciasteczek. Są najlepszym dowodem na to, że wartościowe słodkości mogą doskonale smakować. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki.

Jeśli nie jest wam obojętna wartość odżywcza tego, po co sięgacie, mam dla was przepis na smaczną, zdrową, a na dodatek słodką przekąskę. Oto ciasteczka, które nie zawierają grama białej mąki. W ich składzie znalazły się natomiast same wartościowe składniki. Zobaczcie, jak łatwo przygotować tę chrupiącą przekąskę.

Wartościowe składniki czekoladowych ciasteczek

Moje czekoladowe ciasteczka nie zawierają żadnych składników, które można by uznać za niezdrowe. W ich składzie znalazły się:

  • quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, która dostarcza wartościowego białka roślinnego, jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne;
  • płatki owsiane – zawierają rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a także węglowodany złożone – doskonałe źródło energii oraz witaminy z grupy B, magnez i cynk;
  • ciemne kakao – jest bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia, a także w magnez, żelazo i potas;
  • miód – ma niższy indeks glikemiczny od cukru, jedzony bezpośrednio dostarcza składników działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo;
  • gorzka czekolada – zawiera flawonoidy i teobrominę, które wspierają pracę serca i poprawiają ukrwienie mózgu, dostarcza magnezu działającego antystresowo.

Jak zrobić wartościowe ciasteczka czekoladowe?

Przygotowanie tych smacznych i zdrowych ciasteczek zaczynam od ugotowania i wystudzenia quinoa. Potem mieszam ją z płatkami owsianymi, kakao, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce łączę składniki mokre, a więc olej kokosowy, miód i wanilię. Do składników mokrych dodaję suche, a po wymieszaniu łączę je z posiekaną czekoladą. Z otrzymanego ciasta formuję kulki, spłaszczam je i piekę.

Przepis: Zdrowe ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe bez grama mąki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki suchej quinoa
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie quinoaQuinoa ugotuj w szklance wody (ok. 15 minut), aż wchłonie płyn. Ostudź całkowicie, najlepiej rozkładając na talerzu, żeby wyschła.
  2. Mieszanie składnikówW dużej misce połącz: płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, sól i ugotowaną quinoa. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre, czyli olej kokosowy, miód i wanilię. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj, połącz z posiekaną czekoladą.
  3. Formowanie i pieczenieZ masy formuj kulki, lekko je spłaszczaj, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż brzegi będą lekko chrupiące. Po wyjęciu zostaw na blasze na 10 minut, wtedy stwardnieją.

Zdrowe ciasteczka czekoladowe – wskazówki

Oto kilka wskazówek, pomocnych przy przygotowaniu tych zdrowych ciasteczek.

  • Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej miękkie i wilgotne, dodaj rozgniecionego banana.
  • Dla wersji wegańskiej, zamiast miodu należy użyć syropu klonowego i sięgnąć po czekoladę bez dodatku mleka.
  • Do masy można dodać łyżkę masła orzechowego dla intensywniejszego smaku.
  • Upieczone ciasteczka można przechowywać w słoiku lub pudełku – w temperaturze pokojowej do 5 dni, w lodówce do 10 dni.

Czytaj też:
Nie używam już mąki pszennej. Te placuszki są zdrowsze, delikatne i uzależniają od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Kruche krążki przekładam mleczną masą. To jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie robię