Strzelczyk zrobił obłędne kluski ziemniaczane. Jeden składnik całkowicie zmienił smak

Strzelczyk zrobił obłędne kluski ziemniaczane. Jeden składnik całkowicie zmienił smak

Dodano: 
Kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym
Kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Kluski ziemniaczane to polska klasyka, którą Tomasz Strzelczyk podał w nowej wersji z obłędnym farszem. Do wyboru składników zainspirowała go kuchnia szwedzka. Efekt sprawił, że samemu autorowi zabrakło słów.

Przepisy Tomasza Strzelczyka są znane z prostoty i wyjątkowego smaku. Prezentuje je na swoim kanale YouTube „Oddasz fartucha” i serii książek o tym samym tytule. Finalista konkursu kulinarnego MasterChef słynie z autorskiego podejścia do dań rodzimej kuchni. Gdy przygotował kluski ziemniaczane, zamiast mięsa włożył do środka boczek z cebulką, a po ugotowaniu podsmażył je na maśle i podał z sosem z żurawiny.

Z czym są kluski ziemniaczane Tomasza Strzelczyka?

W swoim przepisie na „kluski prawie śląskie” jego autor nawiązał do regionalnej wersji tego dania, którą przyrządza się bez nadzienia, ale często podaje z okrasą ze smażonego boczku z cebulką. Tomasz zrobił z niej farsz i napełnił kluski jak kartacze czy pyzy.

Ta wersja bardzo przypomina szwedzkie kluski kroppkakor z ziemniaków, mąki i jaj, które nadziewa się wieprzowiną, w tym często właśnie boczkiem. Podaje się je z roztopionym masłem i dżemem z czerwonych borówek albo śmietaną. W swoim sosie Strzelczyk wykorzystał polską żurawinę, do której dołożył dla smaku miód, masło oraz sól.

Jak zrobić kluski ziemniaczane z farszem z boczku?

Ciasto na kluski kucharz przygotował ze świeżo ugotowanych kartofli, które przecisnął przez praskę zaraz po odparowaniu wody, a następnie wystudził. Dodał do nich równe porcje mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajko.

Do nadzienia użył świeżego boczku, który odciął od skóry i pokroił w jak najmniejszą kostkę. Ponieważ dość ciężko się tnie, warto wcześniej schłodzić go przez 15-20 minut w zamrażalniku. Można też zmielić go w maszynce na grubych oczkach, ale to nie będzie już to samo. Jak przekonuje pan Tomasz, cały urok tkwi w kawałkach mięsa. Przesmażone z cebulą i czosnkiem zamieniają się w wyjątkowo smakowitą mieszankę.

W tradycyjnych szwedzkich kluskach farsz dosmacza się charakterystyczną przyprawą w postaci mielonego ziela angielskiego. Autor przepisu sięgnął jednak po dobrze wszystkim znany krajowy majeranek.

Przepis: Kluski ziemniaczane z farszem z boczku

Pyszne kluski wypełnione smażonym boczkiem z cebulką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
204 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 400 g świeżego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówWłóż ziemniaki do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Odsącz i postaw otwarty garnek na chwilę na włączony paniki, by dobrze odparowały. Gorące przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia.
  2. Smażenie nadzieniaPodczas gotowania kartofli posiekaj cebulę i pokrój boczek w drobną kostkę. Połóż je na zimnej patelni i podgrzewaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodaj majeranek, sól oraz pieprz i zamieszaj. Smaż na małym ogniu około 20 minut, aż składniki będą miękkie, a płyn odparuje. Na samym końcu dodaj starty ząbek czosnku, połącz z farszem i wymieszaj.
  3. Robienie klusekPołącz przestudzone ziemniaki z mąkami i jajkiem. Wyrób porządnie jednolite, elastyczne ciasto. Natrzyj stolnicę odrobiną mąki i uformuj wałek z ciasta. Potnij go na równe kawałki, uformuj kuleczki i za pomocą kciuka zrób w każdej duże wgłębienie. Nałóż do środka po małej łyżeczce farszu i zamknij go w cieście, formując kulki lub walce.
  4. GotowanieWrzucaj kluski po jednej do garnka z osoloną wrzącą wodą, mieszając ją, by nie przyklejały się do dna, albo ruszając naczyniem. Gotuj je partiami przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. SmażenieOdsączone kluski połóż na rozgrzanej patelni z masłem i smaż z obu stron do zrumienienia. Podawaj polane masłem, ewentualnie z bułką tartą.

Czytaj też:
Ziemniaki łączę z dodatkami i nadziewam pożywnym farszem. Takie kluski często robiła moja babcia
Czytaj też:
Ta pasta od Strzelczyka smaruje się jak masło. Zero smażenia i śmietany, a smakuje zjawiskowo

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA