Przepisy Tomasza Strzelczyka są znane z prostoty i wyjątkowego smaku. Prezentuje je na swoim kanale YouTube „Oddasz fartucha” i serii książek o tym samym tytule. Finalista konkursu kulinarnego MasterChef słynie z autorskiego podejścia do dań rodzimej kuchni. Gdy przygotował kluski ziemniaczane, zamiast mięsa włożył do środka boczek z cebulką, a po ugotowaniu podsmażył je na maśle i podał z sosem z żurawiny.
Z czym są kluski ziemniaczane Tomasza Strzelczyka?
W swoim przepisie na „kluski prawie śląskie” jego autor nawiązał do regionalnej wersji tego dania, którą przyrządza się bez nadzienia, ale często podaje z okrasą ze smażonego boczku z cebulką. Tomasz zrobił z niej farsz i napełnił kluski jak kartacze czy pyzy.
Ta wersja bardzo przypomina szwedzkie kluski kroppkakor z ziemniaków, mąki i jaj, które nadziewa się wieprzowiną, w tym często właśnie boczkiem. Podaje się je z roztopionym masłem i dżemem z czerwonych borówek albo śmietaną. W swoim sosie Strzelczyk wykorzystał polską żurawinę, do której dołożył dla smaku miód, masło oraz sól.
Jak zrobić kluski ziemniaczane z farszem z boczku?
Ciasto na kluski kucharz przygotował ze świeżo ugotowanych kartofli, które przecisnął przez praskę zaraz po odparowaniu wody, a następnie wystudził. Dodał do nich równe porcje mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajko.
Do nadzienia użył świeżego boczku, który odciął od skóry i pokroił w jak najmniejszą kostkę. Ponieważ dość ciężko się tnie, warto wcześniej schłodzić go przez 15-20 minut w zamrażalniku. Można też zmielić go w maszynce na grubych oczkach, ale to nie będzie już to samo. Jak przekonuje pan Tomasz, cały urok tkwi w kawałkach mięsa. Przesmażone z cebulą i czosnkiem zamieniają się w wyjątkowo smakowitą mieszankę.
W tradycyjnych szwedzkich kluskach farsz dosmacza się charakterystyczną przyprawą w postaci mielonego ziela angielskiego. Autor przepisu sięgnął jednak po dobrze wszystkim znany krajowy majeranek.
Przepis: Kluski ziemniaczane z farszem z boczku
Pyszne kluski wypełnione smażonym boczkiem z cebulką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 204 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 400 g świeżego boczku
- 1 duża cebula
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówWłóż ziemniaki do osolonego wrzątku i ugotuj do miękkości. Odsącz i postaw otwarty garnek na chwilę na włączony paniki, by dobrze odparowały. Gorące przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia.
- Smażenie nadzieniaPodczas gotowania kartofli posiekaj cebulę i pokrój boczek w drobną kostkę. Połóż je na zimnej patelni i podgrzewaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodaj majeranek, sól oraz pieprz i zamieszaj. Smaż na małym ogniu około 20 minut, aż składniki będą miękkie, a płyn odparuje. Na samym końcu dodaj starty ząbek czosnku, połącz z farszem i wymieszaj.
- Robienie klusekPołącz przestudzone ziemniaki z mąkami i jajkiem. Wyrób porządnie jednolite, elastyczne ciasto. Natrzyj stolnicę odrobiną mąki i uformuj wałek z ciasta. Potnij go na równe kawałki, uformuj kuleczki i za pomocą kciuka zrób w każdej duże wgłębienie. Nałóż do środka po małej łyżeczce farszu i zamknij go w cieście, formując kulki lub walce.
- GotowanieWrzucaj kluski po jednej do garnka z osoloną wrzącą wodą, mieszając ją, by nie przyklejały się do dna, albo ruszając naczyniem. Gotuj je partiami przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- SmażenieOdsączone kluski połóż na rozgrzanej patelni z masłem i smaż z obu stron do zrumienienia. Podawaj polane masłem, ewentualnie z bułką tartą.
Czytaj też:
Ziemniaki łączę z dodatkami i nadziewam pożywnym farszem. Takie kluski często robiła moja babciaCzytaj też:
Ta pasta od Strzelczyka smaruje się jak masło. Zero smażenia i śmietany, a smakuje zjawiskowo
