Ten budyniowiec bez pieczenia znika, zanim zdążysz go pokroić. Pokochasz każdy kęs

Ten budyniowiec bez pieczenia znika, zanim zdążysz go pokroić. Pokochasz każdy kęs

Dodano: 
Budyniowiec na herbatnikach
Budyniowiec na herbatnikach Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Zwykłe składniki, żadnego pieczenia i mnóstwo kremowej słodyczy. Ten deser zawsze wychodzi i znika szybciej, niż zdążysz go pokroić.

Zrobiła go kiedyś znajoma z pracy – przywiozła na dyżur, zapakowany w plastikowy pojemnik, nieco rozmięknięty od ciepła. Wstawiła na 15 minut do zamrażarki, żeby szybko go schłodzić. Przywoływał smak dzieciństwa – tylko w lepszej wersji. Długo udawałem, że nie chcę dokładki.

Jak zrobić budyniowe ciasto na zimno?

Aby masa budyniowa była aksamitna, budyń musi dobrze wystygnąć, ale nie może być zimny prosto z lodówki. Wtedy lepiej łączy się z masłem, a krem wychodzi puszysty i bez grudek. Warto przykryć go folią „na styk”, żeby nie zrobił się kożuch.

Herbatniki dobrze dociskaj do kremu, możesz lekko je skropić mlekiem, ale nie za bardzo, bo deser może się rozpadać przy krojeniu. Najlepiej porcjuje się go po całej nocy w lodówce, gdy ciastka porządnie zmiękną. Porada: w wersji dla dorosłych możesz ciasteczka namoczyć w likierze niczym Amaretto.

Przepis: Budyniowe ciasto bez pieczenia

Budyniowiec to pyszny deser na gorące dni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 250 g herbatników maślanych (prostokątnych)

Na masę budyniową:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (proszek, bez cukru – po 40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady (min. 60% kakao)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuZagotuj 600 ml mleka z cukrem i wanilią. Pozostałe 200 ml wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wlej do wrzątku i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przestudź pod przykryciem.
  2. Łączenie z masłemMiękkie masło utrzyj na puszysto, a następnie po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu.
  3. Układanie warstwNa dnie formy (ok. 20 × 20 cm) ułóż herbatniki. Rozsmaruj część kremu, przykryj kolejną warstwą ciastek. Powtarzaj do wyczerpania składników, kończąc kremem. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Przygotowanie warstwy czekoladowejPodgrzej mleko ze śmietanką i masłem, aż masło się rozpuści. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstaw na chwilę, by lekko zgęstniała, po czym rozprowadź cienką warstwą górze.

Co można dodać do budyniowca na zimno?

Do tego deseru możesz dodać wiele pysznych składników, które wzbogacą smak, teksturę i wygląd deseru. Oto kilka sprawdzonych propozycji:

  • Owoce świeże lub mrożone – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, banany czy kiwi dodają koloru, naturalnej słodyczy i soczystości każdemu kęsowi.
  • Galaretka – wylewana na wierzch z owocami tworzy efektowną, błyszczącą warstwę, stabilizuje deser i nadaje mu lekko sprężystą strukturę.
  • Serek mascarpone lub homogenizowany – dodany do masy budyniowej sprawia, że staje się bardziej kremowa, aksamitna i przyjemnie rozpływa się w ustach.
  • Kakao lub czekolada – starta na wierzch lub dodana do masy dla czekoladowego akcentu, wzbogaca smak i dodaje deserowi eleganckiego wykończenia.
  • Orzechy lub migdały – posiekane i posypane na wierzch dodają chrupkości, elegancji i przyjemnego kontrastu do miękkiej masy.
  • Wiórki kokosowe – świetne do wersji tropikalnych, np. z ananasem lub mango, wnoszą egzotyczny aromat i delikatną, chrupiącą teksturę.

Czytaj też:
Ten krem zmienia wszystko! Zobacz, jak zrobić tiramisu, które zaskakuje smakiem
Czytaj też:
To mój ulubiony letni sernik. Bez pieczenia, z jagodami nie ma sobie równych