Serek wiejski to produkt, który większość osób ma w lodówce. To wygodna baza do wypieków, ale zamiast sernika lubię zrobić z niego to ciasto. Jest gotowe do pieczenia w zaledwie kwadrans, a resztę robi za mnie wysoka temperatura.
Jak zrobić szybkie ciasto z serka wiejskiego?
Do jego przygotowania biorę więcej jajek niż zwykle, co poprawia konsystencję ciasta z serkiem wiejskim i sprawia, że tylko jedna porcja zapewni około ośmiu gramów białka. Całość ma też bogatszy smak i kolor. Ważne jednak, by jaja miały temperaturę pokojową, bo wtedy łatwiej utrzeć je z cukrem. Wybieram puder, by jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces.
Serka nie rozdrabniam, tylko dokładam do masy wraz ze śmietanką z opakowania. Zamiast masła używam w niej oleju rzepakowego, a dla aromatu dodaję esencją waniliową. Chociaż zwykle dorzucam szczyptę soli, by wypiek był bardziej smakowity, tym razem z niej rezygnuję. Gotowy twarożek ziarnisty ma już dość tego składnika.
Ciasto piekę w okrągłej formie z otwieranym dnem, które przykrywam krążkiem pergaminu. Ja mam trochę większą, przez co jest płaskie, ale generalnie sprawdzi się naczynie o średnicy 22-24 centymetry.
Deser robię zwykle bez dodatków i podaję z cukrem pudrem i/lub świeżymi owocami albo przyrządzonym z nich sosem. Równie dobrze można upiec ciasto z owocami na wierzchu, a nawet przykryć je kruszonką.
Przepis: Szybkie ciasto z serka wiejskiego
Pyszne i mięciutkie ciasto waniliowe z naturalnym ziarnistym serkiem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 281 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek o temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g serka wiejskiego
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i posmaruj olejem dno oraz boki okrągłej formy, a następnie obsyp tartą bułką.
- Mieszanie masyUtrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę, wlewając pod koniec resztę oleju. Dodaj ekstrakt waniliowy i serek wiejski. Wymieszaj, po czym połącz z mąką. Wlej ciasto do formy.
- Pieczenie ciastaWstaw formę do piekarnika na 40-50 minut, aż ciasto się przyrumieni, a drewniany patyczek po wbiciu w środek będzie suchy. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Jak zrobić serniczki z serka wiejskiego?
Do przyrządzenia masy sernikowej potrzeba więcej twarożku ziarnistego niż do ciasta, ale nie jest konieczna mąka pszenna. Ja biorę dwa opakowania i blenduję je na gładko. Mieszam z trzema żółtkami, dosypuję trzy łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę tego waniliowego, a także łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładam białka ubite na sztywną pianę i delikatnie łączę składniki.
Mieszankę wlewam do foremek na muffiny wyłożonych pergaminowymi papilotkami. Napełniam je do 3/4 wysokości, ustawiam na blasze i piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut, aż się przyrumienią.
Czytaj też:
Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskęCzytaj też:
Chrupiące, zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego. Żadne kupne się do nich nie umywają
