To ciasteczka francuskie z ananasem z puszki. Nic więcej nie potrzeba: tylko gotowe ciasto francuskie i puszka słodkich krążków ananasa w zalewie. Taki deser choć prosty, jest bardzo efektowny – sekret to odpowiednie zawinięcie ananasa w ciasto.
Jak wybrać dobre ciasto francuskie?
Ciasto francuskie to warstwowe ciasto, tradycyjnie robione z masłem. W trakcie pieczenia masło wytwarza parę wodną, która unosi kolejne warstwy, tworząc charakterystyczną, chrupiącą strukturę. Dzięki temu ciasto jest lekkie, listkujące i nadaje się zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych przekąsek. W marketach można dziś też kupić ciasto bez dodatku masła, a z tłuszczami roślinnymi. Do przygotowania słodkich przekąsek można wybrać dowolne, jednak jeśli zależy ci na jakości, skład ma znaczenie: najlepsze jest to przygotowane na maśle, z krótką listą składników. Wyższa zawartość masła zwykle oznacza lepszy smak i bardziej delikatną strukturę. Warto też sięgać po ciasto o solidnej wadze i wyraźnie zaznaczonych warstwach, bo świadczy to o starannym wykonaniu.
Jak zrobić ciastka z ananasem?
Można powiedzieć, że wystarczy zawinąć krążki ananasa w ciasto i upiec. Zwróć jednak uwagę na zdjęcie: ciasto tniemy na kwadraty i nacinamy ich rogi. Po położeniu owocu, rogi zawijamy i łączymy w środku. Dzięki temu po upieczeniu uzyskamy efektowny kształt deseru.
Ciasto warto posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka i tak podajemy w przepisie. Dzięki temu ciasteczka z ananasem mają ładną błyszczącą skórkę. Ananasy są słodkie, więc nie potrzeba tu już żadnego dodatkowego słodzenia. Można ewentualnie dla smaku i dla dekoracji gotowe ciastka oprószyć delikatnie cukrem pudrem, ewentualnie udekorować polewą czekoladową.
Zalewę z ananasów można rozcieńczyć z wodą: powstanie pyszny i orzeźwiający napój.
Przepis: Ciasto francuskie z ananasem
Pomysł na prosty deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 192 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 puszka ananasa
- 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekKrążki ananasa odsącz z zalewy. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdym natnij rogi, a w środku ułóż krążek ananasa. Nacięte rogi zaginaj do środka (patrz zdjęcie).
- Pieczenie ciastekCiastka układaj na blasze. Każde posmaruj jajkiem rozmąconym z lekiem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Czytaj też:
Zostały mi żółtka po bezie, więc zrobiłem te kruche ciastka. Maślane, delikatne i znikają zanim wystygnąCzytaj też:
Gdy mam ochotę na słodycz, robię te ciastka z 4 składników. Bez cukru, bez wyrzutów sumienia i obłędnie pyszne
