Ten krem zmienia wszystko! Zobacz, jak zrobić tiramisu, które zaskakuje smakiem

Ten krem zmienia wszystko! Zobacz, jak zrobić tiramisu, które zaskakuje smakiem

Dodano: 
Tiramisu z kremem pistacjowym
Tiramisu z kremem pistacjowym Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Tiramisu z tym lekkim aromatycznym kremem zasługuje na medal. Zapraszam po przepis na deser, który łączy tradycję z nowoczesnością, zaskakując smakiem oraz wyglądem.

Połączenie delikatnych biszkoptów, aromatycznej kawy, likieru, domowego kremu pistacjowego oraz czekoladowej polewy rozpieszcza kubki smakowe. Sprawdź i zakochaj się w przepysznym deserze bez pieczenia.

Jak zrobić tiramisu z lekkim kremem pistacjowym?

Tradycyjne tiramisu, choć przepyszne, może się znudzić. Wówczas sięgam po inne kremy i dodatki. Zastąpienie klasycznego kremu lekką masą na bazie domowej pasty pistacjowej, śmietanki kremówki i serka mascarpone sprawia, że deser zyskuje wyjątkowy smak. Pod przepisem znajdziesz wskazówki, jak zrobić krem do tiramisu wedle oryginalnej receptury (z jajkami, bez śmietanki).

Przygotowanie deseru rozpoczynam od zrobienia domowej pasty pistacjowej z nieprażonych, niesolonych pistacji, którą łączę z dodatkami i wstawiam na chwilę do lodówki, żeby krem nieco związał. Następnie parzę mocną kawę (najlepiej sprawdza się aromatyczne espresso, ale możesz też użyć kawy rozpuszczalnej). Do kawy dodaję likier pistacjowy lub likier migdałowy (możesz pominąć/zastąpić bezalkoholowym odpowiednikiem) i nasączam biszkopty. Warstwy biszkoptów przekładam lekko schłodzonym kremem pistacjowym, dekoruję wierzch tiramisu roztopioną czekoladą gorzką oraz siekanymi pistacjami i schładzam deser przez minimum 4 godziny.

Wskazówka: poszczególne warstwy deseru możesz oprószyć naturalnym kakao, które podbija smak pistacji. Do tiramisu z lekkim kremem pistacjowym świetnie pasują również świeże i liofilizowane maliny, które możesz wykorzystać jako dodatek do kremu lub do dekoracji wierzchu deseru.

Przepis: Tiramisu z lekkim kremem pistacjowym

Pyszny deser bez pieczenia, idealny do kawy i na różne okazje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
628 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g podłużnych biszkoptów

Na poncz:

  • 220 ml kawy
  • 50 ml likieru pistacjowego

Na krem:

  • 350 g nieprażonych i niesolonych pistacji
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pistacjiPistacje upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Odłóż 2 łyżki prażonych pistacji i posiekaj – wykorzystasz je do dekoracji wierzchu deseru. Resztę pistacji przełóż do pojemnika blendera i miksuj, aż powstanie jednolita pasta (najlepiej miksować w trybie pulsacyjnym).
  2. Przygotowanie kremuZimną śmietankę kremówkę i zimny serek mascarpone umieść w wysokim naczyniu. Dodaj cukier puder oraz pastę pistacjową i miksuj, aż powstanie jednolity krem. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki. Wskazówka: proporcje śmietanki kremówki i serka mascarpone możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Jeżeli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, to polecam dodać zamiast cukru 1 tabliczkę roztopionej białej czekolady.
  3. Przygotowanie ponczuPołącz zimną kawę z likierem pistacjowym.
  4. WykonaniePartiami nasączaj biszkopty w ponczu i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na warstwy biszkoptów wykładaj krem pistacjowy.
  5. Przygotowanie polewy i dekorowanieRozpuść czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i wyłóż na wierzch deseru. Posyp polewę siekanymi pistacjami.
  6. ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.

Pistacjowy deser podaję mocno schłodzony.

Jak przygotować oryginalny krem do tiramisu?

Do przygotowania oryginalnego kremu do tiramisu, który możesz połączyć z domową pastą pistacjową, potrzebujesz 5 dużych żółtek (jajka trzeba sparzyć przed oddzieleniem żółtka od białka), 550 g schłodzonego serka mascarpone, 80 g drobnego cukru oraz 50 ml likieru amaretto. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj likier i wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie dodawaj po 1-2 łyżki serka mascarpone i mieszaj lub miksuj na niskich obrotach, aż powstanie jednolity krem.

Czytaj też:
Zrób to domowe ptasie mleczko raz, a sklepowe przestanie ci smakować
Czytaj też:
To mój ulubiony letni sernik. Bez pieczenia, z jagodami nie ma sobie równych