Ten wysokobiałkowy deser mogę jeść bez wyrzutów sumienia. Choć zawiera trochę cukru, bez niego trudno byłoby zaspokoić słodki apetyt. Gdyby nie dekadencka polewa, mój wypiek w ogóle nie miałby tłuszczu. Składniki idealnie uzupełniają się, a całość smakuje świetnie pomimo bardzo prostego przygotowania.
Jak zrobić ciasto czekoladowe ze skyrem?
Do jego zrobienia potrzebny jest gęsty naturalny skyr. Wybieram produkt beztłuszczowy, który zawiera aż 12 gramów białka w stugramowej porcji. Dzięki temu ciasto z jego dodatkiem i jajkami zapewnia aż 10,5 grama białka w jednym kawałku.
W recepturze nie ma mąki, jest natomiast budyń w proszku, który pomaga zagęścić konsystencję. Wybieram ten czekoladowy, a dla podkręcenia smaku do masy dokładam ekstrakt z wanilii. Można jednak użyć budyniu waniliowego, a ponadto sprawdzi się ten śmietankowy.
Wykonanie tego sernika na skyrze jest niezmiernie proste, bo wystarczy połączyć wszystkie produkty i wlać do formy. Używam tej okrągłej o średnicy 20 centymetrów, ale dobra będzie także keksówka o wymiarach 10 na 30 centymetrów. Warto wyłożyć ją papierem do pieczenia albo umieścić krążek na dnie tortownicy, co znacznie ułatwi wyjęcie ciasta.
Czas przygotowania deseru nie jest długi, bo samo szykowanie trwa około 20 minut, a pieczenie – godzinę. Wypiek musi jednak czekać około 45 minut w piekarniku, zanim będzie można go wyjąć, co pomaga ograniczyć jego opadanie. Trzeba też ostudzić go przed nałożeniem lukru, a później wstawić do lodówki, by zyskał odpowiednią konsystencję.
Na wierzch nakładam polewę na bazie masła oraz gorzkiej i mlecznej czekolady. To jedyny wysokokaloryczny element deseru, dzięki czemu całość jest lżejsza niż klasyczne ciasta czekoladowe. W stugramowym kawałku sernika, wypieku bez polewy, z polewą, brownie, tortu czy bloku jest co najmniej 300-400 kalorii, a mojego skyrnika – tylko ok. 250 kalorii.
Przepis: Ciasto czekoladowe ze skyrem
Pyszny wypiek na bazie naturalnego jogurtu z polewą z czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 259 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 750 g naturalnego skyru
- 4 jajka
- 75 g brązowego cukru
- 38 g budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie)
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na polewę:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- 100 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyNastaw piekarnik na 160 stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Umieść wszystkie składniki ciasta w misce i miksuj do połączenia składników. Wlej masę do formy.
- Pieczenie ciastaWstaw formę do piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie wyłącz go i zostaw na 10-15 minut, a następnie uchyl drzwiczki. Po 30 minutach wystaw ciasto i ostudź.
- Polewanie wypiekuPosiekaj masło i czekoladę. Masło roztop w garnuszku, wyłącz palnik i wrzuć czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia i poczekaj, aż całość nieco przestygnie i zgęstnieje. Polej wypiek, rozsmarowując czekoladę na wierzchu i bokach, po czym schłódź ciasto przez kilka godzin w lodówce.
Czytaj też:
Bez mąki, jajek i cukru. To fit brownie mogę jeść nawet na śniadanieCzytaj też:
Zrobiłam to czekoladowe ciasto z 2 składników. Bez mąki i jajek, a smakuje jak marzenie
