Co prawda mam zawsze w domu schowane gdzieś cukierki, czekoladę czy ciastka. Jednak to nie to samo, co zjedzenie pysznego deseru. Dlatego, gdy tylko mam 10 minut czasu, jestem w stanie zrobić coś o wiele smaczniejszego, niż gotowiec ze sklepu. Chociażby deser na bazie bitej śmietany. Wygląda elegancko i to bardzo dobrze, bo czasami nawet siedząc w domu, mam ochotę poczuć się, jak w kawiarni. A przygotowanie tego efektownego smakołyku zajmuje dosłownie chwilę.
Jak ubić śmietanę, żeby była sztywna?
By uzyskać sztywną bitą śmietanę, po pierwsze trzeba wybrać odpowiednią śmietankę. Powinna być słodka i zawierać 30 lub 36% tłuszczu. Śmietankę przed ubiciem trzeba dobrze schłodzić, bo wtedy szybciej robi się sztywna. Od razu do śmietanki można dodać trochę cukru waniliowego lub cukru pudru. Dzięki temu śmietanka szybciej się ubije, a cukier zmniejszy ryzyko przebicia śmietanki i pojawienia się w niej grudek tłuszczu. Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach i czekamy cierpliwie, aż uzyska odpowiednią gęstość.
Jak zrobić warstwowy deser z bitą śmietaną?
Mój warstwowy deser składa się z trzech rodzajów warstw. Są to: biszkopty, bita śmietana i owoce. Dzięki temu robi się go naprawdę szybko i można się nim raczyć nawet w powszedni dzień.
Przepis: Warstwowy deser
Szybki deser z biszkoptów, bitej śmietany i owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 300 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. 70 g biszkoptów
- 1/3 szklanki naparu herbaty
- 1-1,5 szklanki mieszanych owoców, np. borówek, malin, jeżyn, kawałków brzoskwiń
Sposób przygotowania
- Ubijanie śmietankiSchłodzoną śmietankę wlej do wysokiej miseczki. Dodaj cukier waniliowy, ubijaj na wysokich obrotach, aż śmietanka zrobi się gęsta i sztywna.
- Układanie warstwNa dno 4 pucharków włóż połamane biszkopty, skrop je zimną herbatą, posyp częścią owoców. Przykryj warstwą bitej śmietany, warstwą skropionych biszkoptów i znów bitej śmietany. Wierzch deseru posyp owocami.
Deser z bitą śmietaną – kilka wskazówek
Mój deser z bitą śmietaną wzorowany jest trochę na brytyjskim deserze trifle. Ja jednak pomijam w nim dodatek galaretki i kremu jajecznego, bo ich przygotowanie, wystudzenie i zestalenie zajmuje trochę czasu. Jeśli jednak chcecie możecie dołożyć te dodatkowe warstwy. Oto kilka podpowiedzi, jak można zmodyfikować ten deser.
- Deser składający się ze słodkich warstw najlepiej jest podać w przezroczystym pucharku lub miseczce. Wtedy jego warstwy będą widoczne, co wpłynie na apetyczny wygląd.
- Jeśli chcecie zabezpieczyć śmietanę przed „podejściem wodą”, możecie ubić ją z dodatkiem zagęstnika. Dobrym pomysłem jest też ubicie śmietanki z dodatkiem serka mascarpone. Powstanie wtedy aksamitny krem.
- Biszkopty można skropić sokiem, herbatą, kawą czy aromatycznym alkoholem. Dzięki temu szybko nabiorą miękkości.
- Jeśli chcecie dołożyć do deseru galaretkę, możecie to zrobić na dwa sposoby. Galaretkę możecie zastudzić w oddzielnym naczyniu, pokroić na kawałki i ułożyć z nich warstwę w pucharku. Drugą opcją jest zalanie tężejącą galaretką warstwy owoców znajdujących się w pucharku.
- Inną warstwą tego deseru może być krem budyniowy lub sos waniliowy na bazie jajek.
- Do dekoracji deseru równie dobrze nadają się owoce świeże i z puszki. Dobrze by były miękkie, bo wtedy deser łatwiej się je. Mogą to więc być owoce jagodowe, pokrojone brzoskwinie, kiwi czy banan. Deser można też posypać startą czekoladą czy posiekanymi orzechami.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i duże śliwki. Po 25 minutach zajadamy się pysznymi ciastkamiCzytaj też:
Wrzucam te cukierki do garnka i robię z nich pyszny deser. Rodzina jadłaby go na okrągło