Biorę ciasto francuskie i duże śliwki. Po 25 minutach zajadamy się pysznymi ciastkami

Biorę ciasto francuskie i duże śliwki. Po 25 minutach zajadamy się pysznymi ciastkami

Dodano: 
Ciastka ze śliwką
Ciastka ze śliwką Źródło: Shutterstock / Viktoria Hodos
Macie ochotę na szybkie i słodkie co nieco? Sięgnijcie po ciasto francuskie i sezonowy owoc, a w mig wyczarujecie z tych dwóch składników pyszną przekąskę. Te błyskawiczne ciastka są idealne do kawy i nie tylko.

Nie przegap sezonu na śliwki. Są pyszne, zdrowe i można z nich przygotować wiele przysmaków, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Ja uwielbiam łączyć śliwki z ciastem francuskim. Wtedy błyskawicznie otrzymuję z nich słodkie co nieco. Ostatnio wymyśliłam najprostsze na świecie ciastka. Zrobiłam je z dwóch składników, no może z trzech, bo posypałam je cukrem pudrem. Znikły w 5 minut.

Jakie śliwki są najlepsze do ciastek?

By ciastka ze śliwkami wyszły smaczne i chrupiące, warto wybrać do nich odpowiednie owoce. Do pieczonych ciastek najlepsze są niezbyt soczyste śliwki o mięsistym miąższu. Do moich ciastek wybieram duże śliwki, np. odmiany President. Na jednym ciastku kładę tylko połówkę tego owocu i wtedy ma ono słuszną wielkość. Oczywiście można też wykorzystać węgierki, jednak wtedy na ciastku najlepiej jest układać 3-4 ich połówki.

Jak zrobić chrupiące ciastka ze śliwką?

W ciastkach ze śliwką istotne są dwa szczegóły. Pierwszy to taki, że ciasto powinno mieć tylko nieco większy obwód niż śliwka. Inaczej ciastka wyjdą mało soczyste. Drugi szczegół polega na sięgnięciu po cukier w odpowiednim momencie. Najlepiej oprószyć nim ciastka dopiero po upieczeniu. Gdy zrobi się to przed pieczeniem, ze śliwek wycieknie więcej soku i ciasto nawilgnie.

Przepis: Ciastka ze śliwką

Chrupiące ciastka z ciasta francuskiego i śliwek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 15 dużych śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śliwek i ciastaŚliwki umyj, dokładnie osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Skórkę każdej połówki śliwki natnij w 3 miejscach. Ciasto rozwiń, szklanką o średnicy nieco większej niż przekrój śliwki wykrój z niego krążki.
  2. Formowanie i pieczenie ciastekKrążki ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku połóż połówkę śliwki, kładąc ją skórką do góry. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz je ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem.

Jak należy piec ciastka ze śliwką?

Ciastka ze śliwką tylko wtedy wyjdą smaczne, gdy ciasto będzie chrupiące, a śliwki zmiękną w czasie pieczenia. Jak o to zadbać? Przy pieczeniu ciastek ze śliwką ważna jest odpowiednia temperatura pieczenia. Nie powinna być zbyt wysoka, bo wtedy śliwka nie zdąży odpowiednio zmięknąć, ani za niska, bo ciasto francuskie nie wyjdzie puszyste. Optymalna temperatura pieczenia tych ciastek to 190-200 stopni Celsjusza. Można je też upiec w dwóch temperaturach. Najpierw piec je ok. 7 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż ciasto urośnie. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piec ciastka jeszcze 7-10 minut, aż się ładnie zrumienią.

Czytaj też:
Czym posmarować ciasto francuskie, żeby ładnie błyszczało? Patent jest prosty
Czytaj też:
Gruszki w cieście francuskim smakują niczym z cukierni. Zrobisz je ekspresowo