Wrzucam te cukierki do garnka i robię z nich pyszny deser. Rodzina jadłaby go na okrągło

Wrzucam te cukierki do garnka i robię z nich pyszny deser. Rodzina jadłaby go na okrągło

Dodano: 
Deser z krówek
Deser z krówek Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich czymś słodkim, przygotujcie deser z cukierków krówek. Jest aksamitny i ma mleczo-karmelowy smak, a robi się go szybko i prosto. Ten smakołyk z pewnością będzie wracać na wasze stoły.

Smak cukierków krówek zna chyba każdy. Są karmelowe, mleczne i aksamitne. Niektóre do tego się ciągną, choć można też kupić kruchą wersję krówek. Jeśli tak, jak ja, jesteście wielbicielami tych cukierków, z pewnością też pokochacie deser przygotowany na ich bazie. Wywodzi się z kuchni brytyjskiej i robi się go zwykle z masła, brązowego cukru, śmietany i wanilii. Ja jednak znam przepis na szybszą wersję tego przysmaku, która bazuje na krówkach właśnie.

Jakie krówki są najlepsze na deser karmelowy?

Szybki deser karmelowy można zrobić z użyciem cukierków krówek. Najlepiej do tego celu wybrać krówki-ciągutki, bo szybciej się rozpuszczają i gwarantują aksamitną konsystencję deseru. A jak poznać, czy krówki rzeczywiście są takie, jak trzeba? Krówki-ciągutki są miękkie, więc wystarczy ścisnąć je przez opakowanie, by przekonać się o tym, czy cukierki ustępują pod naporem palców.

Jak zrobić deser karmelowy z krówek?

Klasyczny deser karmelowy przyrządza się, rozpuszczając masło z cukrem i gotując całość do momentu, aż mieszanina nabierze ciemnobrązowego koloru. Trzeba tu jednak uważać, by masa się nie przypaliła, bo wtedy nabierze gorzkawego smaku. Z tego powodu deser ten łatwiej jest zrobić z cukierków krówek.

Przepis: Deser karmelowy z krówek

Aksamitny deser o karmelowo-mlecznym smaku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g cukierków krówek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie cukierkówW rondelku podgrzej mleko, by było gorące, ale nie wrzące. Dodaj krówki i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Wtedy dodaj do niej śmietanę i masło i całość mieszaj, podgrzewając, aż masło się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
  2. Zagęszczanie deseruSkrobię kukurydzianą rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewaj ją do gorącego płynu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Mieszając, całość gotuj na małym ogniu, aż deser zgęstnieje. Wtedy dopraw go solą i wanilią.
  3. Chłodzenie deseruDeser rozlej do pucharków lub miseczek. Wystudź go, a potem wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał.

Deser karmelowy – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszny deser karmelowy:

  • W czasie rozpuszczania krówek, masę należy ciągle mieszać, by się nie przypaliła, a cukierki dokładnie się rozpuściły.
  • Do zagęszczania deseru używa się skrobi kukurydzianej. Wcześniej należy ją starannie rozmieszać w odrobinie zimnej wody, by nie było grudek.
  • Po dodaniu skrobi deser należy podgrzewać, mieszając do czasu, aż zgęstnieje.
  • Gęsty, gorący deser warto doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i szczyptą soli.
  • Dobrze ciepły deser należy rozlać do miseczek lub pucharków i przestudzić. Potem wstawić na 2-4 godziny do lodówki, by dobrze stężał. Warto go wtedy przykryć folią spożywczą, która uchroni deser przed obsychaniem i powstaniem „skórki” na jego powierzchni.
  • Przed podaniem deser warto posypać posiekanymi orzechami, cukierkami krówkami lub czekoladą. Można go też ozdobić bitą śmietaną.

Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i duże śliwki. Po 25 minutach zajadamy się pysznymi ciastkami
Czytaj też:
Kuroń zrobił domowe lody w 2 minuty! Ten przepis jest genialny w swojej prostocie